Προκλήσεις-απειλές


Ο Ιερός Χαρακτήρας των Αγίων Μετεώρων: Η ανάγκη ενός προεδρικού διατάγματος

Ο Ιερός Χαρακτήρας των Αγίων Μετεώρων: Η ανάγκη ενός προεδρικού διατάγματος

1 Μαΐου 2017
Σήμερα τα μοναστήρια των Αγίων Μετεώρων συνεχίζουν τη μακρά παράδοση, προσφέρουν πλούσιο πνευματικό, εθνικό και κοινωνικό έργο και αποτελούν αστείρευτες πηγές ψυχικής ανάτασης και πνευματικής ενίσχυσης.

Ο σεβασμός της ιστορικότητας του ιερού αυτού χώρου σημαίνει ότι η σύγχρονη ελληνική κοινωνία δεν έχει χάσει ακόμη τον προσανατολισμό της.
Η αλήθεια για την προστασία των Μετεώρων

Η αλήθεια για την προστασία των Μετεώρων

25 Απριλίου 2017
Το σχέδιο Προεδρικού διατάγματος εκδίδεται στο πλαίσιο του νόμου 2351/95 και έχει μια καθυστέρηση 22 χρόνων μέχρι η πολιτεία να αποφασίσει την έκδοσή του. Το γιατί, έχει να κάνει με την γνωστή αβελτηρία της πολιτείας μας.
Το περιεχόμενο του υποβληθέντος σχεδίου Προεδρικού διατάγματος, από όσο μπορώ να καταλάβω διαβάζοντας το περιεχόμενο του, δεν επιβάλλει κανένα άβατο στα Μετέωρα, όπως κάποιοι ισχυρίζονται αλλά έρχεται να ρυθμίσει και να βάλει κανόνες στις δράσεις που θα επιτρέπονται να ασκηθούν εντός του ιερού χώρου.

Προεδρικό Διάταγμα για τα Μετέωρα – Μύθοι, Αλήθειες, Αποδείξεις

2 Μαΐου 2017

Το τελευταίο διάστημα, πολύ ¨μελάνι¨ καταναλώθηκε και συνεχίζει να καταναλώνεται και ιδιαίτερα ¨ηλεκτρονικό μελάνι¨, για το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος με τον καθορισμό των χρήσεων και δραστηριοτήτων στον ιερό χώρο των Μετεώρων.

Παρά την τόση λοιπόν ¨ενημέρωση¨, πιστεύω πως οι περισσότεροι χάθηκαν μέσα στις ατελείωτες ¨εκθέσεις ιδεών¨ και στις πομπώδεις αναρτήσεις με τα πολύ ωραία γραφικά που κυκλοφόρησαν. Και όταν πια το θέμα άρχισε να γίνεται ¨μπαλάκι¨ μεταξύ των κομμάτων και των παρατάξεων, χάθηκε η ανιδιοτέλεια.

Ο λόγος που προχώρησα στην συγγραφή αυτού του άρθρου είναι να παραθέσω στοιχεία κι όχι διαστρεβλώσεις, δεδομένα κι όχι υποθέσεις, αποδείξεις κι όχι ενδείξεις.

Πότε ένα μνημείο κινδυνεύει να διαγραφεί από τους καταλόγους της UNESCO;

Πότε ένα μνημείο κινδυνεύει να διαγραφεί από τους καταλόγους της UNESCO;

25 Απριλίου 2017
Η UNESCO με περιοδικούς ελέγχους ή όταν ενημερωθεί καταλλήλως κρίνει το αν κάποιο από τα εγγεγραμμένα στον κατάλογο μνημεία πρέπει να διαγραφεί από αυτόν (Άρθρα 179,180 της Σύμβασης της UNESCO που έχει επικυρωθεί και από τη χώρα μας). 
Η ταυτότητα των Μετεώρων

Η ταυτότητα των Μετεώρων

25 Απριλίου 2017
Η πολιτιστική μας κληρονομιά αποτελεί οργανικό κομμάτι της ζωής μας. Η Ελλάδα είναι ένας χώρος γεμάτος με μνημεία πολιτισμού. Ίσως να μην υπάρχει άλλος χώρος στον κόσμο που σε τόση μικρή έκταση να συγκεντρώνει έναν τόσο μεγάλο αριθμό μνημείων τα οποία καλύπτουν χρονικό διάστημα αρκετών χιλιετιών ανθρώπινης ιστορίας.
Σελίδα: 123