Η Υποψηφιότητα, που υπέβαλε η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, για την ανακήρυξη του 2016 σε «Επετειακό Έτος Αριστοτέλη», στο πλαίσιο του Προγράμματος  «Επετειακών Ετών» της UNESCO για τη διετία 2016-2017, επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 2400 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου φιλοσόφου και πρώτου γνήσιου επιστήμονα της ανθρωπότητας, πέρασε επιτυχώς την πρώτη φάση αξιολόγησης.

Σε συνέχεια της θετικής αυτής εξέλιξης, η εν λόγω Υποψηφιότητα θα εξεταστεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO, κατά την 196η Σύνοδό του, που θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 23 Απριλίου 2015 και κατόπιν από τη Γενική Διάσκεψη, κατά την 38η Σύνοδό της, που θα λάβει χώρα από τις 3 έως τις 18 Νοεμβρίου 2015, για την τελική έγκρισή της.

Μεταξύ των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται για τον εορτασμό της λαμπρής αυτής επετείου, προεξάρχουσα θέση έχει το Διεθνές Συνέδριο  «Αριστοτέλης-2400 χρόνια», που θα διοργανώσει, το Μάιο του 2016, το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών, του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, ενώ επίσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί Επετειακή Εκδήλωση στην Έδρα της UNESCO στο Παρίσι, με την ενεργό συμμετοχή πολλών εθνικών και διεθνών φορέων και ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Φιλοσοφίας, των Επιστημών και της Εκπαίδευσης.

_____________________________________________________________________________________________

Στο πλαίσιο του Προγράμματος  «Επετειακών Ετών» της UNESCO για τη διετία 2016-2017, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, υπέβαλε υποψηφιότητα για την ανακήρυξη του 2016 σε «Επετειακό Έτος Αριστοτέλη», επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 2400 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου φιλοσόφου και πρώτου γνήσιου επιστήμονα της ανθρωπότητας. Η ελληνική υποψηφιότητα στηρίχθηκε από το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από τις Εθνικές Επιτροπές για την UNESCO της Κύπρου, της Πολωνίας και της Σερβίας.

Το Πρόγραμμα «Διεθνών Επετείων» της UNESCO παρέχει τη δυνατότητα στα Κράτη-Μέλη του Διεθνούς Οργανισμού να προσδώσουν οικουμενική διάσταση και σημασία στον εθνικό εορτασμό επετείων που αφορούν σε προσωπικότητες ή σε ιστορικά γεγονότα που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη, σε διεθνή κλίμακα, της Επιστήμης, της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού και της Επικοινωνίας.

unesco-hellas.org2016 | ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση αξιολόγησης της πρότασης για την ανακήρυξη από την UNESCO του 2016 ως ''Επετειακού Έτους Αριστοτέλη''

Η υποψηφιότητα που υποβλήθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO με την συνυπογραφή του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών», στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επετειακών Ετών» της UNESCO για τη διετία 2016-2017, να ανακηρυχθεί το 2016 ως «Επετειακό Έτος Αριστοτέλη» για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 2400 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Μακεδόνα φιλοσόφου και διεπιστήμονα πέρασε ήδη επιτυχώς την πρώτη φάση αξιολόγησης.
 
https://www.facebook.com/HellenicNationalCommissionUnesco
 
Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, η Υποψηφιότητα θα εξεταστεί στη συνέχεια από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO, κατά την 196η Σύνοδό του, στις 8-23 Απριλίου 2015 και κατόπιν από τη Γενική Διάσκεψη, κατά την 38η Σύνοδό της, στις 3-18 Νοεμβρίου του 2015, προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση.
 
Μεταξύ των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται για τον εορτασμό της λαμπρής αυτής επετείου, προεξάρχουσα θέση έχει το Παγκόσμιο Συνέδριο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 2400 ΧΡΟΝΙΑ,” το οποίο θα διοργανώσει στις 23-28 Μαΐου του 2016 το “Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών,” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.