Του Γρηγόρη Γ. Καλύβα


Σύμφωνα με εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο άνδρες που φορούν τις γνωστές πορτοκαλί στολές εμφανίζονται γονατισμένοι μάλλον σε κάποια ακτή της Μεσογείου στην Λιβύη και πίσω τους υπάρχουν όρθιοι τρομοκράτες του αρματωμένοι ΙΚ.

Οι 21 αυτοί άνθρωποι φέρεται να «κατηγορήθηκαν»  από τους ακραίους Τζιχαντιστές διότι «έφεραν την ψευδαίσθηση του σταυρού στο μυαλό τους» και για τούτο, όπως αναφέρεται σε βίντεο που κυκλοφόρησε, οι 21 Αιγύπτιοι Χριστιανοί - μέλη της Εκκλησίας των Κοπτών έπρεπε να βρουν τραγικό θάνατο.

Την ίδια ώρα, στις εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δύο από τους άνδρες πριν χάσουν τη ζωή τους από τους αιμοδιψείς τρομοκράτες καταγράφονται να προσεύχονται.

Σοκ προκαλεί, αν πράγματι ανταποκρίνεται στην αλήθεια, η εικόνα της θάλασσας που βάφτηκε κόκκινη από το αίμα των 21 αθώων ομήρων, ενώ επισημαίνεται πως για πρώτη φορά καταγράφεται στην κάμερα αποκεφαλισμός ομήρων!

Παράλληλα, ο μασκοφόρος άνδρας που ενδέχεται να είναι ο «τζιχάντι Τζον» που εκτέλεσε τον Τζέιμς Φόλεϊ, ανακοινώνει πως το Ισλαμικό Κράτος «βρίσκεται νότια της Ρώμης», απειλώντας με αυτό τον τρόπο την Ιταλία, τη στιγμή που η κυβέρνηση έδωσε εντολή για επαναπατρισμό των Ιταλών υπηκόων που ζουν στη Λιβύη.

Οι 21 Αιγύπτιοι Χριστιανοί – Κόπτες έπεσαν στα χέρια των τζιχαντιστών πριν περίπου δύο μήνες και δεν αποκλείεται πράγματι να αποκεφαλίστηκαν προ δύο μηνών, αλλά το βίντεο να δόθηκε στη δημοσιότητα τώρα.

Για μία ακόμα φορά, τα πλάνα είναι αριστοτεχνικά δεμένα, ενώ ο αρχηγός των μακελάρηδων προειδοποιεί πως το ΙΚ θα κατακτήσει την Ρώμη στέλνοντας «αιματοβαμμένο μήνυμα σε όλες τις χώρες του σταυρού».

Μετά την κυκλοφορία του φρικιαστικού βίντεο κηρύχθηκε από την προεδρία της Αιγύπτου επταήμερο πένθος για τα 21 αδίκως σφαγιασθέντα θύματα.

Όσο και να θέλει κάποιος να υποβαθμίσει το εγκληματικό αυτό γεγονός ούτε μπορεί, ούτε πρέπει καθώς πια η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και ότι αργά και μεθοδικά στρώνεται το χαλί ενός περιφερειακού ή ακόμα και παγκοσμίου Θρησκευτικού πολέμου που πολλούς εξυπηρετεί στις γεωπολιτικές και γωστρατηγικές τους σκοπιμότητες.

Η πολιτισμένη κοινότητα οφείλει να αντιδράσει και να δημιουργήσει το πλαίσιο μιας διεθνούς συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας όπως και όπου αν αυτή εμφανίζεται.

Αυτήν είναι η εικόνα του αποτρόπαιου προσώπου της τρομοκρατίας που έχει ως ακμή του δόρατος τον Θρησκευτικό φονταμενταλισμό και την διασύνδεση με την πολιτική στο οποίο ο κάθε νουνεχής παγκόσμιος πολίτης οφείλει να καταδικάσει.

Που και γιατί κυοφορείται ο Θρησκευτικός φονταμενταλισμός

Όλο αυτό το οικοδόμημα στηρίζεται σε ένα θεωρητικό υπόβαθρο στο οποίο θα προσπαθήσουμε να εισέλθουμε προκειμένου να αντιληφθούμε σε ποιες συνθήκες εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού.

Φανατισμός (fanum = ιερό) ονομάζεται η αποκλειστική και με πάθος προσπάθεια επιβολής των ιδεών ενός ατόμου ή μιας ιδεολογίας. Ο φανατικός δεν ανέχεται αντίθετες απόψεις και είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει βία για να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του. Σχεδόν συνώνυμη είναι και η μισαλλοδοξία (μίσος για τις απόψεις του άλλου).

Ο φανατισμός μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος στις πολιτικές, εθνικιστικές, θρησκευτικές ιδεολογίες, ή ακόμη και στην υποστήριξη αθλητικών ομάδων. Το σημαντικότερο, όμως, πεδίο όπου εκδηλώνεται είναι οι θρησκευτικές ιδέες, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Μ. Ανατολής, Ινδίας, Β. Ιρλανδίας κ.α.. Πρέπει να διακρίνουμε το θρησκευτικό φανατισμό από την αγωνιστικότητα για την αληθινή πίστη και να επισημάνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται οι θρησκευτικές ιδέες για να φανατιστούν τα πλήθη, με σκοπούς καθαρά πολιτικούς που ρέπουν προς την χρήση βίας και τρομοκρατίας .

Ο θρησκευτικός φανατισμός έχει πολλές μορφές εμφανίζεται με τη μορφή της θρησκοληψίας (σχολαστικής τήρησης θρησκευτικών εντολών με δεισιδαιμονικά και ψυχοπαθολογικά χαρακτηριστικά), του πουριτανισμού (άκριτης αυστηρότητας στην ηθική καθαρότητα), του συντηρητισμού (προσκόλλησης στο παρελθόν) ή του προσηλυτισμού (στρατολόγησης οπαδών με δόλια μέσα). Σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες μπορεί να πάρει μορφές, όπως η θεοκρατία (διοίκηση του κράτους με θρησκευτικούς νόμους) ή ο θρησκευτικός επεκτατισμός (με κάθε μέσον προσπάθεια επέκτασης μιας θρησκείας, όπως συνέβη με τον Ισλαμισμό).

Έδαφος για να ριζώσει ο φανατισμός είναι κυρίως το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων, η άγνοια, η έλλειψη δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης και διαμόρφωσης δημοκρατικής συνείδησης (άρνηση της άλλης άποψης) και η μειωμένη κριτική ικανότητα.

Τα αίτια του θρησκευτικού, αλλά και κάθε φανατισμού, τοποθετούνται καταρχήν στο ψυχολογικό επίπεδο (πρώτιστα στην ατομική και κατόπιν στην ομαδική ψυχολογία). Πρόκειται για ποικιλία νευρώσεων (συμπλέγματα, άγχη, ατελής διαμόρφωση ταυτότητας), που οδηγούν το άτομο να αναζητά φανταστικούς εχθρούς στα διαφορετικά άτομα και να προβάλλει τα προβλήματά του επάνω τους. Σε συλλογικό επίπεδο η κάθε ομαδική πλέον νεύρωση τροφοδοτείται από την ψυχολογία της μάζας, την έκρηξη του συναισθήματος και άλλους μηχανισμούς που φαίνονται γενικά στις εξεγέρσεις. Μια δεύτερη κατηγορία αιτίων είναι τα πολιτικά και κοινωνικά. Όταν υπάρχουν προβλήματα κοινωνικής σταθερότητας ή οικονομικά, αναζητούνται εχθροί που εντοπίζονται στους διαφορετικούς από εμάς. Οι πολιτικές ηγεσίες τροφοδοτούν το μίσος αυτό και για πολιτικούς λόγους. Τέτοιο παράδειγμα είναι ο αντισημιτισμός που χαρακτήριζε τη ναζιστική Γερμανία την περίοδο 1933-1945. Τέλος, είναι τα θρησκευτικά αίτια, που προέρχονται από την ίδια τη θρησκεία. Ο φανατισμός ανάγεται σε αρετή και η βία είναι το μέσον για την εξάπλωση και επικράτηση των ιδεών ή μιας θρησκείας (επέκταση του Ισλαμισμού, άρνηση σε άλλες θρησκείες να αναπτυχθούν παράλληλα στον ίδιο χώρο).

Ο φονταμενταλισμός είναι γνήσιο παιδί του ολοκληρωτισμού και νόθο τέκνο του ατομικισμού. Κάθε μορφή βίας στο όνομα της αλήθειας (θρησκευτικής, εθνικής, ιδεολογικής) επονομάζεται φονταμενταλισμός και αποτελεί συνώνυμο του φανατισμού είτε εκδηλώνεται ως μαζική δολοφονία όπως στο πρόσφατο αποτρόπαιο συμβάν της Νορβηγίας είτε ως «ιερός πόλεμος» της ισλαμικής τρομοκρατίας, των χριστιανικών σταυροφοριών και του επονείδιστου αντισημιτισμού.

Όλα αυτά θα πρέπει να μελετηθούν και χρειάζεται προσοχή από την πολιτισμένη κοινότητα και ειδικότερα από τον δυτικό κόσμο να μην δίδονται αφορμές προσβολής ιερών προσώπων και συμβόλων που χρησιμοποιούνται καταλλήλως  από τους ακραίους μουσουλμάνους Τζιχαντιστές για να προβαίνουν σε βίαιες ενέργειες.

Δυστυχώς τώρα ο κόσμος πληρώνει τα τραγικά αποτελέσματα των λανθασμένων επιλογών της Αμερικάνικης πολιτικής στην θερμή περιοχή της Μέσης Ανατολής με την διάλυση του ΙΡΑΚ και μια σειρά άλλα θέματα που έχουν ως επίκεντρο το Ισραήλ.