Του Γρηγόρη Καλύβα

Το αυριανό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, λαμβάνει πανεθνικό χαρακτήρα και σημασία καθώς αφορά ένα θέμα που έχει να κάνει  με την διακήρυξή μας ως λαού ότι δεν αποδεχόμαστε την ιστορική παραχάραξη και αλλοίωση, δεν αποδεχόμαστε τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών, δεν αποδεχόμαστε λύσεις στο όνομά τους που σφετερίζονται όλα αυτά χρησιμοποιώντας το όνομα της Μακεδονίας.

Λόγω αυτού ακριβώς του χαρακτήρα που λαμβάνει, στο συλλαλητήριο συμμετέχουν όλοι οι έλληνες ανεξαρτήτως ιδεολογικών και πολιτικών τοποθετήσεων. Γι΄ αυτό και αύριο το χρώμα που  θα χαρακτηρίσει το συλλαλητήριο είναι το χρώμα του εθνικού μας συμβόλου, το γαλανόλευκο.

Ο  Ελληνικός λαός στην πλατεία Συντάγματος θα διαδηλώσει  ενωτικά και ειρηνικά την αποφασιστικότητά του να μην δεχθεί λύσεις για το όνομα των Σκοπίων  που δεν ανταποκρίνονται στην ιστορική αλήθεια και παράλληλα  δεν είναι βιώσιμες,  στέλνοντας  εντός και εκτός της χώρας το μήνυμα ότι το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι αδιαπραγμάτευτο.

Βεβαίως οι γεωπολιτικές σκοπιμότητες μπορεί να επιβάλλουν την ένταξη των Σκοπίων στις Ευρωπαϊκές και ΝΑΤΟ- ικές δομές, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τις ευλογίες της Ελλάδας αν οι Σκοπιανή πολιτική ηγεσία δεν καταλάβει ότι οφείλει να παραιτηθεί από προσπάθειες σφετερισμού της  Ελληνικής ιστορίας και του αλυτρωτισμού.

Δυστυχώς οι ενδείξεις, παρά τις όποιες φραστικές δηλώσεις (βλέπε δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ), δείχνουν ότι τίποτα από όσα δεσμεύονται να πράξουν δεν θα κάνουν και σ΄ αυτό που επενδύουν είναι η υποχωρητικότητα της Ελληνικής Πολιτικής ηγεσίας και η πίεση των εν εξελίξει γεωπολιτικών εξελίξεων που ενδιαφέρει τους μεγάλους του κόσμου.

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι ενδεικτικές αναγκάζοντας τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοντζιά  να υπογραμμίσει  με  απόλυτη σαφήνεια και αυστηρότητα  στον ειδικό διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς «ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο».

Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός του ανεβάσματος των τόνων από τον Σκοπιανό Υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, γνωστού για τις ακραίες θέσεις του, ο οποίος, έχοντας δίπλα του τον Νίμιτς, αξίωσε προκλητικά να εξαιρεθεί η μακεδονική ταυτότητα από τις συζητήσεις υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα».

Όμως ο κ. Ντιμιτρόφ όχι μόνο δεν ομολογεί την αλήθεια επί των θεμάτων αυτών αλλά προσπαθεί να αποκρύψει την πραγματικότητα η οποία είναι ότι Μακεδονική γλώσσα και έθνος είναι στοιχεία ανύπαρκτα και τεχνικά κατασκευάσματα της πολιτικής  της εποχής Γκρουέφσκι. Αυτό προκύπτει από δύο σημαντικές παραμέτρους: τις γνωστές δηλώσεις του αειμνήστου  Κύρο Γκλιγκόροφ ότι οι κάτοικοι της περιοχής αυτής είναι πολύ μεταγενέστεροι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και είναι σλάβοι και την πρόσφατη ψήφιση από την βουλή των Σκοπίων  νόμου για δεύτερη επίσημη γλώσσα, την Αλβανική.

Είναι σαφές επίσης ότι η ίδια η εθνολογική διαστρωμάτωση των κατοίκων των Σκοπίων αποδεικνύουν ότι Μακεδονική συνείδηση και, πολύ περισσότερο, Μακεδονικό Έθνος, αποτελούν φαντασιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Σκοπιανού μορφώματος αλλά και σαφής προσπάθεια δημιουργίας με τεχνικά μέσα. Ωστόσο αυτό είναι εξόχως αμφίβολο αν το δέχονται οι κάτοικοί του.

Άρα, τώρα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν την Βαλκανική ενδοχώρα, τώρα που οι μεγάλοι παίκτες που καθορίζουν αυτές τις εξελίξεις, πιέζουν για λύση, πρέπει να λάβουν ένα  ηχηρό μήνυμα από τους Έλληνες.

Το ίδιο μήνυμα πρέπει να λάβουν και οι πολιτικοί μας ηγέτες.

Το μήνυμα ότι η ιστορία μας δεν χαρίζεται, ούτε παραχαράσσεται!!