Άρχισε να «ζωντανεύει» με τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης που ξεκίνησε η 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων την 1η Οκτωβρίου, το οθωμανικό λουτρό, κτίσμα, πιθανότατα του 16ου αιώνα που αποκαλύφθηκε στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου των παλαιών φυλακών Τρικάλων.

Όπως επισημαίνει η προϊσταμένη της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Κρυσταλλία Μαντζανά, στο ισόγειο του κεντρικού διωρόφου κτιρίου μετά από διερευνητικές εργασίες της 19ης Ε.Β.Α, εντοπίσθηκε λιθόκτιστο κτίσμα που ταυτίζεται με λουτρό.

Η τετράγωνη και μεγάλη κάτοψη του κτίσματος (34 Χ 26,50 μ.) και η ύπαρξη δύο εισόδων σε συνδυασμό με τις πληροφορίες του Οθωμανού περιηγητή, Evliya Celebi, μας οδηγεί, προσθέτει η ίδια, στην διπλή χρήση των λουτρών (ανδρών και γυναικών).

Το σύστημα τοιχοποιίας και τα επιμέρους αρχιτεκτονικά στοιχεία (οξυκόρυφο τόξο, σταλακτίτες, δεξαμενές, εστία, χώρος θερμαστών), καθώς και η γειτνίασή του με το Κουρσούμ Τζαμί, τοποθετούν το συγκρότημα στα μέσα 16ου αιώνα και ίσως πρόκειται για τα δίδυμο λουτρό του Οσμάν Σαχ, έργο του Σινάν πασά.

Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013 και φορείς Υλοποίησης είναι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού - 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Τρικκαίων με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.