του Γρηγόρη Γ. Καλύβα

Η μέχρι πρότινος προσωποπαγής Μητρόπολη Γουμενίσης θα γίνει κανονική – μόνιμη βάση νομοθετικής παρέμβασης που κατατέθηκε και ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων την περασμένη εβδομάδα.

Είναι, όπως τονίζεται σε σχετικό δελτίο τύπου της Μητρόπολης Γουμενίσης, το επιστέγασμα προσπαθειών των εκεί τοπικών βουλευτών, που προώθησαν το θέμα, και φυσικά των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας που ομόθυμα στήριζαν το αίτημα αυτό.

Η εξέλιξη αυτή σε ό,τι μας αφορά, και μιλάμε για το καθολικό αίτημα για την άρση του προσωποπαγούς χαρακτήρα της Μητρόπολης ΣΤΑΓΩΝ και ΜΕΤΕΩΡΩΝ, θέτει αμείλικτο το ερώτημα : Η Γουμενίσης μόνιμη – κανονική, η «ΣΤΑΓΩΝ και ΜΕΤΕΩΡΩΝ» γιατί όχι μόνιμη – κανονική ;

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι διαφορετική η μία περίπτωση και διαφορετική η άλλη. Μπορεί, αλλά το ερώτημα εξακολουθεί να τίθεται: Η «ΣΤΑΓΩΝ και ΜΕΤΕΩΡΩΝ» πότε θα γίνει μόνιμη – κανονική μια και όλα τα στοιχεία και οι προϋποθέσεις (ιστορία, παράδοση, οικονομική αυτοδυναμία και αυτοτέλεια, Μετέωρα, αρτιότερη πνευματική διαποίμανση, πολύπλευρο έργο ), συνηγορούν προς αυτήν την εξέλιξη;

Εμείς πιστεύουμε και υποστηρίζουμε ότι είναι το ίδιο και πως στο πλαίσιο της συναλληλίας κράτους και Διοικούσας Εκκλησίας το θέμα για την άρση του προσωποπαγούς χαρακτήρα της Μητρόπολης ΣΤΑΓΩΝ και ΜΕΤΕΩΡΩΝ λύνεται εδώ και τώρα, φτάνει να το αντιληφθούν οι υπεύθυνοι, είτε της διοικούσας Εκκλησίας, είτε της πολιτείας.

Να αντιληφθούν δηλαδή ότι πέραν των προϋποθέσεων που συντρέχουν για την μονιμοποίηση της Μητρόπολής, εκείνο που συνηγορεί περισσότερο όλων είναι ότι το Μοναστικό Κέντρο των Μετεώρων δικαιούται και επιβάλλεται να έχει κανονική Μητρόπολη όπως ιστορικά αυτό συνέβαινε επί αιώνες.

Επειδή συμβαίνει στο τέλος της εβδομάδας να συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και επειδή, τόσο ο Μητροπολίτης ΣΤΑΓΩΝ και ΜΕΤΕΩΡΩΝ κ.κ. Σεραφείμ, όσο και ο Μητροπολίτης Τρίκκης κ.κ. Αλέξιος, συμμετέχουν αμφότεροι στην Σύνοδο, νομίζουμε είναι ευτυχής συγκυρία να πάνε τα μηνύματα της τοπικής κοινωνίας και το φορέων της τόσο προς την διοικούσα Εκκλησία, όσο και προς την Πολιτεία, ώστε να πράξουν τις δέουσες – επιβαλλόμενες ενέργειες κλείνοντας έτσι μια ιστορικά άδικη εκκρεμότητα για την περιοχή μας, την κοινωνία, την τοπική Εκκλησία.

Εγγύηση για την αναγκαιότητα της άρσης του προσωποπαγούς χαρακτήρα της Μητρόπολης και την μετατροπή της σε μόνιμη – κανονική, αλλά και για την βιωσιμότητά της είναι τα 23 χρόνια μιας δυναμικής πορείας και το πολύπλευρο έργο που συντελείται κάτω από την καθοδήγηση του Μητροπολίτη μας κ.κ. Σεραφείμ.

Κατόπιν τούτων φρονούμε ότι οι έχοντες την ευθύνη των κοινών του τόπου και της περιοχής μας, οφείλουν να αναλάβουν τις σχετικές πρωτοβουλίες ώστε το μήνυμα για το δίκαιο αίτημα της άρσης του προσωποπαγούς χαρακτήρα της Μητρόπολής μας και την μετατροπή της σε μόνιμη – κανονική, να φτάσει εγκαίρως και να είναι ηχηρό!!!