Πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου ποιμενάρχου μας, του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου σε μία πάνδημη και μεγαλοπρεπη εκδήλωσηΤον καλωσόρισε ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Χρήστος Σινάνης σημειώνοντας:"Με αισθήματα ανείπωτης χαράς και ευφροσύνης ο λαός της Καλαμπάκας και του Δήμου μας υποδεχόμαστε τον νέο πνευματικό μας πατέρα, τον νέο Ποιμενάρχη μας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο.

Σεβασμιώτατε, ως Δήμαρχος αυτής της πόλης, έχω την τιμή να σας καλωσορίζω στην έδρα της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας, σε μια πόλη με μακρά και ένδοξη ιστορία από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο μέχρι και τις μέρες μας, που ανέδειξε μεγάλα πνευματικά αναστήματα και ανθρώπους με σπουδαίες πνευματικές αρετές και αγιότητα βίου. Έχω την τιμή να Σας καλωσορίζω στην πόλη του Αγίου Βησαρίωνα και των Μετεωριτών Αγίων. Σας καλωσορίζω στην πόλη που κοσμείται από το μοναδικό αυτό στον κόσμο στολίδι, το Μοναστικό Κέντρο των Μετεώρων. Τα Μετέωρα, με την μακραίωνη θρησκευτική και πολιτιστική τους ταυτότητα, αποτελούν μία ανεκτίμητη ευλογία για την περιοχή μας, την έχουν καταστήσει γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο και την έχουν αναδείξει σε έναν κορυφαίο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, γεγονός που δρα πολλαπλά και ευεργετικά για την ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινωνίας μας".
Και κατάληξε λέγοντας:
"Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα μας,

Στο διάστημα των ημερών που μεσολάβησαν από την εκλογή Σας μέχρι και την σημερινή Σας έλευση στην πόλη μας και στην Μητρόπολή μας, Σας ακούσαμε πολλές φορές να απευθύνεστε προς τον λαό της περιοχής μας, προς το ποίμνιό Σας, και να λέτε χαρακτηριστικά «σας δίνω την καρδιά μου, δώστε μου το χέρι σας». Σας δίνουμε σήμερα το χέρι μας για να πιαστεί από το δικό Σας και να γίνεται ο πνευματικός μας οδηγός σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διάγουμε· να γίνεται ο πνευματικός μας ηγέτης ώστε να δημιουργήσουμε αντισώματα ανθρώπινων αξιών και αρχών που τόσο βάλλονται στις μέρες μας και να σηκώσουμε ανάστημα στην ισοπέδωση και την παραμόρφωση που κυριαρχεί γύρω μας. Σας δίνουμε το χέρι μας για μία κοινή πορεία για το καλό του τόπου μας και του λαού μας. Σας θέλουμε δίπλα μας και θα είμαστε πάντοτε δίπλα Σας.

Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα μας,

Δεχθείτε τις πιο θερμές ευχές μας για υγεία, δύναμη, μακροημέρευση και μια ευλογημένη και καρποφόρα πνευματική ποιμαντορία στον τόπο μας.

Ο λαός της Καλαμπάκας Σας υποδέχεται και Σας καλωσορίζει σήμερα και σύσσωμος αναφωνεί να είσθε ΑΞΙΟΣ!"

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με ιδιαίτερη αναφορά στά Μετέωρα τονίζοντας:
"Ήρθατε σε έναν τόπο ιστορικό! Τα Μετέωρα είναι ένα από τα μεγάλα καυχήματα της Ορθοδοξίας. Διασώζουν μία μακραίωνη παράδοση άσκησης, προσευχής, αλλά και φροντίδας για τον άνθρωπο καθώς τα μοναστήρια έχουν ανοιχτές πόρτες και καρδιές! Την ίδια στιγμή υπενθυμίζουν τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες την πατροπαράδοτη σύνδεση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στον τύπο του Έλληνα: κοιτάμε ψηλά! Δεν είμαστε συμβιβασμένοι μόνο με το να επιβιώνουμε, αλλά θέλουμε, με την βοήθεια του Θεού και της πίστης, να είμαστε δημιουργικοί, ανήσυχοι, να νοιαζόμαστε και για τον ουρανό και για την γηκαι να αναπτύσσουμε όλες μας τις δυνατότητες. Ταυτόχρονα, κοιτάμε από ψηλά, όχι για να τονίσουμε με ανωτερότητα υπερηφάνειας πόσο διαφορετικοί είμαστε, αλλά για να δούμε τον συνάνθρωπό μας, τις ανάγκες του, τα προβλήματά του, να μοιραστούμε τις χαρές και τις λύπες και να τον συμπεριλάβουμε στην ανάγκη για πρόοδο! Όπως και να πορεύεται ο κόσμος, όση κρίση κι αν έχουμε, επειδή κοιτάμε ψηλά και την ίδια στιγμή κοιτάμε και τους γύρω μας, αυτός ο τόπος γίνεται ένα σύμβολο του Έλληνα και του χριστιανού και γι’ αυτό μπορούμε και αντέχουμε. Σ’ αυτόν τον τόπο ήρθατε και πιστεύουμε ότι κι εσείς, με την σειρά σας, θα δώσετε όλο σας τον εαυτό για να μας εμπνέετε  να μην κουραστούμε και ξεχαστούμε!"

Ιδιαίτερη τιμητική ήταν η αναφορά στα Μετέωρα και του Τοποτηρητή, Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, που ανέφερε χαρακτηριστικά:  "Αυτός ο τόπος είναι άγιος, πύλη προς τον ουρανό και πύλη του ουρανού προς τη γη ... Είσαστε σε άγιο, ευλογημένο τόπο και εύχομαι και η πορεία σας να είναι άγια και ευλογημένη", χαρακτήρισε δε τους μοναχούς των Μετεώρων πολύτιμα διαμάντια και αδάμαντες και τόνισε το πνευματικό και κοινωνικό τους έργο.

Στα Μοναστικό Κέντρο των Μετεώρων αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του και ο Σεβασμιώτατος Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος αναφέροντας χαρακτηριστικά:
"
Ἰδιαιτέρως δὲ εἰς τοῦτον τὸν μακάριον τόπον τῶν Σταγῶν, ὅπου ηὐλογήθη περισσῶς ἀπὸ τὸν Θεὸν διὰ τῆς ὑπάρξεως τῆς ἁγίας λιθοπόλεως τῶν Μετεώρων. Ὑψουμένης εἰς τὸν θεσσαλικὸν κάμπον καὶ ἀγγιζούσης μὲ τοὺς γκριζοπρασίνους γίγαντας τὰ κράσπεδα τοῦ οὐρανοῦ, κατέστη ἀκρόπολις τοῦ πνεύματος, ἔνθα ὑψιπέται ἀετοὶ τῆς πίστεως, ἀνερειπόμενοι εἰς τοὺς ἀχλοήτους, ἠλιβάτους κολοσσούς, ὑπερνικοῦν τὸ κατὰ φύσιν. Ἕνα μοναστικὸν κέντρον τόσο σπουδαῖον, ὥστε χαρακτηρίζεται τὸ δεύτερον μετὰ τὴν Ἀθωνικὴν πολιτείαν καὶ μοναδικὸν παγκοσμίως ἱερὸν προσκύνημα. Ἐδῶ, συναντῶνται διαφορετικοὶ λαοί, φυλαὶ καὶ γλῶσσαι σὲ ἕνα εἰρηνικὸν συναπάντημα, τὸ ὁποῖον σέβεται τὰς διαφορὰς καὶ τὰς ἀντιπαλότητας καθὼς ἡ ἱερότης τοῦ χώρου καὶ ἡ ἱστορία του, ὑποβάλλουν καὶ ἐπιβάλλουν, ἕνα ἄλλο ὗφος καὶ ἦθος, τὰ ὁποῖα ἀντλοῦνται ἐκ τῶν ζωντανῶν προτύπων τῶν Ἁγίων μας. Τόπος ἅγιος καὶ ἱερός, μία βαρύτιμος καὶ ὑπερπολύτιμος παρακαταθήκη, ἡ ὁποία πρέπει νὰ παραμείνῃ ἀναλλοίωτος καὶ ἀπαραβίαστος διὰ νὰ τὴν παραδώσωμεν ἀμετάβλητον εἰς τὰς ἑπομένας γενεάς. Κάθε πέτρα καὶ βράχος, κάθε σπήλαιον καὶ κελλίον εἶναι ἡγιασμένα ἀπὸ τὴν πλειάδα τῶν ἀσκητῶν – μοναχῶν. Ὁ ἁγιομετεωριτικὸς μοναχισμὸς εἰς τὴν χιλιόχρονην παρουσίαν του εἰς τοῦτον τὸν ἁγιοβάδιστον τόπον, προσέφερε εἰς τὴν Ἐκκλησίαν τοῦ Χριστοῦ πλῆθος Ἁγίων, εἰς δὲ τὸ Ἔθνος προσήνεγκε πλειάδα ἡρώων, εὐργετῶν καὶ διδασκάλων. Ἄλλαις λέξεσιν, ἐδημιούργησε ἕνα ἀμάγαλμα λατρείας καὶ πολιτισμοῦ τόσο ἰσχυρὸ καὶ καταυγάζον, ὥστε ἡ Πατρὶς νὰ τὸ καυχᾶται καὶ νὰ τὸ τιμᾶ, ἀλλὰ καὶ ἡ οἰκουμένη ὁλόκληρος νὰ τὸ θαυμάζει καὶ νὰ τὸ σέβεται. Ὅθεν, ἐκ τῶν πραγμάτων, ὁ ἱερὸς χῶρος τῶν Ἁγίων Μετεώρων καθίσταται πρεσβευτὴς Ἑλληνισμοῦ, Ὀρθοδοξίας, παιδείας, ἰδανικῶν καὶ πολιτισμοῦ. Ἡνωμένοι λοιπόν, Κλῆρος, Λαὸς καὶ Μοναχοὶ θὰ ἀγωνισθῶμεν διὰ τὴν διατήρησιν τῆς φυσιογνωμίας τῶν Ἁγίων Μετεώρων καὶ σὺν Θεῷ θὰ μεγαλουργήσωμεν".