Ο Πρόεδρος της Τουρκίας υλοποίησε την απειλή του και μετέτρεψε το εμβληματικό για τον Ελληνισμό, τον παγκόσμιο Πολιτισμό και την Ορθοδοξία, μνημείο, τον Ναό της του Θεού Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της πολιτισμένης κοινότητας και των Διεθνών Οργανισμών.

Αναμφίβολα η απόφαση αυτή υπηρετεί εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες της γείτονος χώρας αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και ένα μήνυμα ισχύος σε μια εποχή που η Τουρκία διεκδικεί ρόλο περιφερειακής δύναμης στη νέα γεωπολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Θεωρούμε την ενέργεια αυτή ως μέρος ανίερου σχεδίου και στρατηγικής που συνδέεται με τις αξιώσεις και αμφισβητήσεις της εθνικής μας κυριαρχίας.

Ιδιαίτερα πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, στόχο και σκοπό. Βάλλει ευθέως ενάντια στην ιστορική μας εθνική μνήμη και προσβάλλει βάναυσα την μακραίωνη σχέση των Ελλήνων με την Αγια-Σοφιά και τη Βασιλεύουσα Πόλη.

Η Μεγάλη Εκκλησία, ακόμη και μετά την προκλητική και ποταπή απόφαση για μετατροπή της σε τέμενος, θα παραμείνει στη συνείδησή μας το κέντρο της θρησκευτικής ζωής της Ρωμηοσύνης, το διαχρονικό σύμβολο του ελληνορθόδοξου πολιτισμού, η δόξα και το καύχημά μας.

Θα συνεχίσει εις τους αιώνες να φωτίζει τον κόσμο, ως κληροδότημα της χριστιανικής ιστορίας και ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Αγια-Σοφιά ήταν, είναι και θα είναι καθαγιασμένος ορθόδοξος ναός και κατοικητήριο του μόνου αληθινού Θεού, αφιερωμένη στην Αγία του Θεού Σοφία, στο δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, στον Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.

Με την προσδοκία μας στη δική Του βοήθεια και τη βεβαιότητα του δικαίου του αιτήματός μας, θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και να τραγουδάμε «Πάλαι με χρόνια με καιρούς, πάλαι δικά μας θα ’ναι…» !!

                                                                   Το

                         Διοικητικό Συμβούλιο Συλλόγου «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ»