Του Γρηγόρη Γ. Καλύβα, Προέδρου του Συλλόγου ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ

Κλήρος και λαός, αρχές και εξουσίες, όλοι μαζί και με μια φωνή, Άξιος, Άξιος, να δονεί την πλατεία «Ρήγα Φεραίου» της Καλαμπάκας που επαναλαμβάνονταν από τον αντίλαλο που δημιουργούσαν οι ιεροί βράχοι των ΜΕΤΕΩΡΩΝ, ο λαός  της περιοχής Καλαμπάκας υποδέχθηκε τον νέο ποιμενάρχη του τον οποίο με απόφασή της η ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε Μητροπολίτη της Θεοσώστου και ιστορικής επισκοπής των ΣΤΑΓΩΝ, τώρα Μητρόπολη ΣΤΑΓΩΝ & ΜΕΤΕΩΡΩΝ, αναθέτοντάς του να ποιμάνει και να διακονήσει τον πιστό λαό της και την τοπική εκκλησία συμφώνως των κανόνων και παραδόσεών της, των παρακαταθηκών της ορθόδοξης πίστης και παράδοσης.

Συναισθήματα χαράς και αγαλλίασης πλημμύρισαν όλους καθώς πρόκειται για μια ιστορική στιγμή τόσο για την Μητρόπολη και την τοπική εκκλησία, όσο και για τον λαό και την περιοχή  ευρύτερα, δεδομένου ότι υποδεχθήκαμε τον πρώτο  εκλεγμένο ουσιαστικά Μητροπολίτη από την ανασύσταση της ιστορικής επισκοπής των ΣΤΑΓΩΝ και την ανάδειξή της σε  προσωποπαγή Μητρόπολη (30 Μάιου 1991) και αργότερα  (08 Οκτωβρίου 2015) σε  μόνιμη.

Όλα αυτά τα συναισθήματα τα βιώσαμε χάρην αυτής ακριβώς της εξέλιξης, αποτέλεσμα  προσπαθειών του αοίδιμου Μητροπολίτη μας κυρού Σεραφείμ, τη συμπαράσταση και στήριξη όλων των τοπικών αρχών και παραγόντων, αλλά και πολλών επώνυμων και ανώνυμων ανθρώπων, να καταστήσουν μόνιμη την Μητρόπολή μας, ανταποκρινόμενοι  στην ιστορία και  παράδοση αλλά και στις νέες ανάγκες που εν τω μεταξύ προστέθηκαν  και απαιτούσαν αυτήν την εξέλιξη.

Ο παρευρισκόμενος στην ενθρόνιση του νέου ποιμενάρχη μας, σιωπηλός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στηρίζοντας το δίκαιο της περιοχής όχι μόνο αποδέχθηκε αλλά και συνέβαλε αποφασιστικά, τη εισηγήση του στην ιεραρχία της Εκκλησίας  της Ελλάδος, στην μονιμοποίηση της Μητρόπολής μας και του οφείλουμε  τουλάχιστον ένα  ειλικρινές ευχαριστώ.

Και η ικανοποίησης κλήρου και λαού καθίσταται μεγαλυτέρα διότι αυτή η ευεργεσία προς την περιοχή μας συμπληρώθηκε από την εκλογή ενός νέου, ταπεινού και άξιου ποιμένα ο οποίος από τούδε και στο εξής αναλαμβάνει την διαποίμανσή τους αλλά και την διοίκηση της  Μητροπόλεώς  μας. Της Μητροπόλεως πως ως θεσμός, πέραν όλων των άλλων, αποτελεί για την περιοχή ένα σημαντικό στήριγμα που μπορεί να συνεισφέρει στην γενικότερη πρόοδό της.

«…Τόπος ἅγιος καὶ ἱερός, μία βαρύτιμος καὶ ὑπερπολύτιμος παρακαταθήκη, ἡ ὁποία πρέπει νὰ παραμείνῃ ἀναλλοίωτος καὶ ἀπαραβίαστος διὰ νὰ τὴν παραδώσωμεν ἀμετάβλητον εἰς τὰς ἑπομένας γενεάς. Κάθε πέτρα καὶ βράχος, κάθε σπήλαιον καὶ κελλίον εἶναι ἡγιασμένα ἀπὸ τὴν πλειάδα τῶν ἀσκητῶν – μοναχῶν. Ὁ ἁγιομετεωριτικὸς μοναχισμὸς εἰς τὴν χιλιόχρονην παρουσίαν του εἰς τοῦτον τὸν ἁγιοβάδιστον τόπον, προσέφερε εἰς τὴν Ἐκκλησίαν τοῦ Χριστοῦ πλῆθος Ἁγίων, εἰς δὲ τὸ Ἔθνος προσήνεγκε πλειάδα ἡρώων, εὐργετῶν καὶ διδασκάλων..», ήταν τα πρώτα λόγια του νέου ποιμενάρχη μας στην αντιφώνησή του στους χαιρετισμούς τόσο του Δημάρχου Χρήστου Σινάνη, όσο και του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού.

Τί υποδηλώνει αυτή η αποστροφή  των λόγων του αλήθεια; Σαφώς υποδηλώνει την σημασία και αξία που δίνει ο ίδιος αλλά και η Εκκλησία της Ελλάδος στην Αγία Λιθόπολη των Μετεώρων, στην διαφύλαξη και ανάδειξη της αγιομετεωρίτικης κληρονομιάς. Στοιχεία που αποτελούν, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων και τοποτηρητής της Μητροπόλεώς μας κ.κ Μάξιμος, πύλη προς τον ουρανό και πύλη του ουρανού προς τη γη. Μια ζώσα μοναστική κοινότητα με μοναχούς πολύτιμα διαμάντια και αδάμαντες με πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό  έργο, πολύτιμα πετράδια στην μήτρα της εκκλησίας και της Ορθοδοξίας, προσθέτουμε εμείς.

Ανοίγοντας εδώ μια παρένθεση για την τοποτηρητεία του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, οφείλουμε να πούμε, τόσο για την ιστορία, όσο και για την αλήθεια, ότι στον συγκεκριμένο Ιεράρχη η μοναστική κοινότητα, η Μητρόπολη και η περιοχή οφείλουμε πολλά, καθώς έχοντας ο ίδιος επίγνωση της σπουδαιότητας και προσφοράς των ΜΕΤΕΩΡΩΝ και κυρίως της ανάγκης να παραμείνουν ιερά και αναλλοίωτα, μερίμνησε δρώντας αποφασιστικά ώστε να λυθούν σειρά χρονιζόντων ζητημάτων από τα οποία εξαρτάται η παραπάνω αναγκαιότης. Τα όνομα του κ.Μαξίμου πρέπει να γραφεί με ανεξίτηλα γράμματα στο βιβλίο της μετεωρίτικης ιστορίας. Το πόσο σημαντική ήταν η προσφορά του φρονώ ότι θα το αντιληφθούμε σύντομα.  

Κλείνοντας την παρένθεση και επιστρέφοντας στον  νέο ποιμενάρχη μας θα πρέπει να πούμε ότι στο πρόσωπο του κλήρος και λαός εναποθέτουν ατομικά και συλλογικά όνειρα και ελπίδες τα οποία καλείται να αφουγκραστεί και να εκπληρώσει σε μια νέα περίοδο που σηματοδοτεί η παρουσία του στον θρόνο των Σταγών. Είναι πραγματικά σημαντικά τα εξομολογητικά λόγια του στην πρώτη προσλαλιά του προς το πλήρωμα της τοπικής εκκλησίας μετά το πέρας της πρώτης Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βησσαρίωνος, ότι «..σας παραδίδω την καρδιά μου και την αγάπη μου….,  Θα είμαι ο φίλος σας, ο αδελφός  σας, η καταφυγή σας», φράση που δένει με την  αντίστοιχη φράση του Δημάρχου  «…Σας δίνουμε  σήμερα,  το χέρι μας για να πιαστεί από το δικό σας και να γίνεται ο πνευματικός μας οδηγός σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διάγουμε…» !!!

Είναι σαφές ότι στη νέα πορεία που ανοίγεται για την Μητρόπολη, την τοπική εκκλησία, την περιοχή και τον λαό με την έλευση του νέου ποιμανάρχου μας θα πρέπει να προσέλθουμε  άπαντες εν ομονοία, αγάπη και ειλικρίνεια και να συμπορευτούμε υπό την καθοδήγησή του με στόχο την  συλλογική πνευματική ανακαίνιση, την  περαιτέρω ισχυροποίηση της τοπικής εκκλησίας, την πρόοδο του τόπου μας.

Η ενιαία πορεία από τον  παράδεισο της αθωότητας στο ζόφο της άδικης και σκλαβωμένης ζωής και από εκεί στο νέο ανέβασμα στον επουράνιο τόπο της ελευθερίας σφυχτοδένει ολόκληρο το λυρικό έπος της ορθοδοξίας. Η πορεία αυτή της ενδόμυχης  πλαστουργίας αρχίζει μέσα στο φως και ύστερα από μακρά δοκιμασία τελειώνει πάλι στο φως. Ο δρόμος έχει εμπόδια, είναι σκληρός, καταυγάζει μοναξιά, αλλά αξίζει, γιατί είναι η οδός της αγάπης και της αλήθειας. Ωστόσο το Ταξίδι έχει μέγιστο ενδιαφέρον και ευχόμαστε ο Άγιος Βησσαρίων και οι όσιοι μετεωρίτες πατέρες να αποτελέσουν πηγή  φωτισμού, δύναμης και έμπνευσης για τον νέο μας ποιμενάρχη ούτως ώστε να αναδειχθεί άξιος συνεχιστής της πνευματικής παρακαταθήκης που μας κληροδότησαν !!!