του Γρηγόρη Γ. Καλύβα

Την Πέμπτη το βράδυ στο χωριό Βασιλική πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του ενοριακού κέντρου Αγίου Νικολάου παρουσία πλήθος κατοίκων του χωριού με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Σεραφείμ αλλά και την τιμητική παρουσία πολιτικών παραγόντων όπως του Δημάρχου Καλαμπάκας κ. Χρήστου Σινάνη, του Αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Μιχαλάκη, του πρώην Δημάρχου Βσσιλικής Βάϊου Ζιάκα, δημοτικών Συμβούλων, της προέδρου του Τ.Σ Βάϊας Κολώνα και πολλών άλλων ακόμα που εξήραν το έργο και τον ρόλο του που θα διαδραματίσει.

Πρόκειται για έναν πολυχώρο που αντανακλά την αγάπη και την προσφορά απλών ανθρώπων που με μπροστάρη τον τοπικό πνευματικό ποιμενάρχη, στην προκειμένη περίπτωση του ιερέα του χωριού Αιδεσιμότατο πατέρα Σωτηρίο Χαρίση, δημιούργησαν ένα πνευματικό κέντρο - πρότυπο που έρχεται να καταδείξει τον ρόλο των ενοριών που αποτελεί το κύτταρο της Εκκλησίας. Είναι η ίδια η Εκκλησία σε μικρογραφία.

Στην ενορία τελεσιουργείται η διακονία της καταλλαγής, κηρύττεται και λατρεύεται ο Χριστός σύμφωνα με τις παραδόσεις της Ορθόδοξης πίστης και λατρείας βεβαίως μέσα από σύγχρονες εκφράσεις και μέσα όπως μια αίθουσα 500 ατόμων, ένα αρχονταρίκι, αίθουσες κατηχητικών, βιβλιοθήκη, υπολογιστών, ψυχαγωγίας. Όλα όσα γίνονται στους χώρους αυτούς υπηρετούν, τρόπον τινά, με σύγχρονους τρόπους αυτό, που ζούσαμε παλαιότερα στους περιβόλους των ναών. Η Εκκλησία αρνείται να αφομοιωθεί με την άμορφη κοινωνία, αλλά εκτείνεται ως σωτηρία, που υπάρχει «εν ορίοις», πέραν μεν των χωρικών ορίων του ναού, μέσα σε καθορισμένα όμως όρια, που υποδηλώνουν ευθύνη. Δεν πρόκειται για όρια περιχαράκωσης και για τους μη υγιείς τοπικισμούς, που δημιουργούνται καμιά φορά, όσο για σύνορα έγνοιας και μέριμνας. Ο εκκλησιαστικός ενοριακός κύκλος δεν κλείνει, αλλά ανοίγεται και διαλέγεται, προσεγγίζει και μεταδίδει το μυστήριο της κοινωνίας, μαρτυρεί τον Χριστό προς τους εγγύς και τους μακράν.

Η ενορία είναι η ευχαριστιακή οικογένεια, που γίνεται «ο,τι κοινωνεί», το μικρό ευχαριστιακό κέντρο, όπου λαμβάνει χώρα η σωτήρια δράση της ευρύτερης Εκκλησίας, η κλήση πάντων σε σύναξη. Αυτή η ενορία, όσο και να ακούγεται περίεργο, έχει κεντρικό ρόλο στη σημερινή σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα κάτι που ο πατέρας Σωτήριος Χαρίσης γνωρίζει και υπηρετεί πιστά με έργα αγάπης και προσφοράς στο τοπικό κοινωνικό σύνολο κάτι που υπογράμμισε και ο κ. Σεραφείμ ο οποίος ζήτησε από τους κατοίκους να αγκαλιάσουν και να τιμήσουν το συγκεκριμένο έργο που μαζί με τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου κοσμεί το χωριό.

  Ομιλία του Πατρός Σωτηρίου Χαρίση