13 Ιανουαρίου 1801
Έπαρση της σημαίας της «Ανεξαρτήτου Επτανήσου Πολιτείας» στην Κέρκυρα

 

Στις 13 Ιανουαρίου 1801, κατά την διάρκεια επίσημης τελετής στην Κέρκυρα, γίνεται η έπαρση της σημαίας της "Ανεξαρτήτου Επτανήσου Πολιτείας".

Η σημαία της Επτανήσου Πολιτείας αποτέλεσε προϊόν διαπραγματεύσεων, καθώς η αρχική πρόταση αφορούσε στη χρησιμοποίηση του συμβόλου του φοίνικα, ο οποίος αναγεννιέται από την τέφρα του. Το συγκεκριμένο σύμβολο δεν έγινε δεκτό από την Πύλη, καθώς θεωρήθηκε ότι υπονοεί επαναστατικές διαθέσεις. Αντιθέτως, έγινε δεκτή η χρησιμοποίηση του ενετικού συμβόλου του φτερωτού λέοντα του Αγίου Μάρκου (υπόμνηση του παρελθόντος).

Ο κιτρινωπός λέοντας βρίσκεται σε μπλε φόντο και φέρει κλειστό ευαγγέλιο με σταυρό, από το οποίο εξέχουν εφτά λόγχες, οι οποίες συμβολίζουν τον αριθμό των νησιών. Στην αρχική έκδοση της σημαίας, που υψώθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1801, υπήρχε αποτύπωση ταινίας που συνέδεε τις λόγχες και έφερε τον αριθμό 1800 (υπενθύμιση του έτους συγκρότησης της Πολιτείας). Το 1807, με την κατάληψη των νησιών από τους Γάλλους, έπαψε να χρησιμοποιείται. Επανήλθε μετά το 1815 με τροποποιήσεις, καθώς αφαιρέθηκε η ταινία καί προστέθηκε το σύμβολο της βρετανικής ένωσης άνω αριστερά.

ΠΗΓΗ