12 Ιανουαρίου 1827
Ο θάνατος Ασήμως Λιδωρίκη - Γκούρα, ηρωίδας της Ελληνικής Επανάστασης

 
Στις 12 Ιανουαρίου 1827, σκοτώθηκε στην Ακρόπολη της Αθήνας η Ασήμω Γκούρα-Λιδωρίκη, κόρη του κοτζάμπαση του Λιδορικιού, Αναγνώστη Λιδωρίκη, και αδερφή του Παναγιώτη και Αναστάση Λιδωρίκη. Παντρεύτηκε στην Αθήνα στις 23 Φεβρουαρίου του 1823 τον Γιάννη Γκούρα.

Αντρογυναίκα, γι’ αυτό την έλεγαν και «Νταλιάνα», έδειξε μεγάλη τόλμη και αποφασιστικότητα στην πολιορκία της Ακρόπολης. Μετά το θάνατο του άντρα της, Γιάννη Γκούρα, τον Σεπτέμβριο του 1826, ανέλαβε τη διοίκηση του φρουρίου, μέχρι την άφιξη του Νικόλαου Κριεζώτη.

Την 12η Ιανουαρίου του 1827, σκοτώθηκε στο Ερέχθειο, όταν καταπλακώθηκε απ’ τη στέγη μετά από βομβαρδισμό του Κιουταχή.

Περιγραφή Πίνακα:

Λιδωρίκη Ασήμω (Γκούρενα) – Η μάχη της Ακρόπολης, 1827, Nicolas Louis François Gosse (1787-1878). Λάδι σε μουσαμά, 40 x 27,5 εκ., Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου. Παράρτημα Ναυπλίου.

Στο έργο απεικονίζεται η Ασήμω Λιδωρίκη, η «Κυρά του Κάστρου της Ακρόπολης», η οποία μετά τον θάνατο του συζύγου της αντιστάθηκε γενναία κατά την πολιορκία του ιερού βράχου από τις οθωμανικές δυνάμεις του Κιουταχή το 1827. Συνεχίζοντας την παράδοση των γυναικών του Σουλίου, της Μόσχως Τζαβέλαινας, της Δέσπως Μπότσαρη, των γυναικών του Μεσολογγίου, η Ασήμω απεικονίζεται στα ερείπια του αρχαίου ναού, έχοντας το ένα χέρι λαβωμένο και κρατώντας με το άλλο το σπαθί, να πατά πάνω στο λάβαρο με την ημισέληνο που κρατά ο σκοτωμένος Τούρκος.