Διαβάζετε τώρα
10 Μαρτίου 1824. Έκδοση εφημερίδας «Ο Φίλος του Νόμου»

10 Μαρτίου 1824. Έκδοση εφημερίδας «Ο Φίλος του Νόμου»

10 Μαρτίου 1824
Εκδίδεται στην Ύδρα «Ο Φίλος του Νόμου» από τον Ιταλό φιλέλληνα Ιωσήφ Κιάππε

Ο «Φίλος του Νόμου» ήταν η μακροβιότερη από τις εφημερίδες της Ελληνικής Επανάστασης που κυκλοφόρησαν το 1824, καθώς εξακολουθούσε να βγαίνει μέχρι και το 1827, ενώ τα «Ελληνικά Χρονικά» και η «Εφημερίς των Αθηνών» είχαν διακόψει την έκδοσή τους ήδη από το 1826. Η μακροβιότητά της οφείλεται στο γεγονός ότι έδρευε στην Ύδρα, περιοχή που, ασφαλισμένη στους βράχους της, δεν μπορούσε να προσβληθεί εύκολα από τις πολεμικές συγκρούσεις και τις εχθρικές επιθέσεις. Εκδότης της εφημερίδας ήταν ο Ιταλός φιλέλληνας Ιωσήφ Κιάπε (Giuseppe Chiappe), ο οποίος ήταν από τους πρώτους ξένους που ήρθαν στην Ελλάδα, ήδη από τον Ιούνιο του 1821.

Ο «Φίλος του Νόμου» κυκλοφόρησε πρώτη φορά στις 10 Μαρτίου του 1824 και έβγαινε δύο φορές την εβδομάδα, Δευτέρα και Παρασκευή. .Ξεκίνησε ως ανεξάρτητη εφημερίδα. Στον πρόλογό της έγραφε: «Προκύπτει τέλος πάντων εις φως ο Φίλος του Νόμου… Η ονομασία του αρκεί να βεβαιώση καθένα δια την ειλικρινή ουδετερότητα, την οποία θέλει φυλάξει και δια το μίσος του κατά των φατριών. Εμείς θέλομεν να βασιλεύη ο Νόμος και κανείς ποτέ περισσότερον παρ’ αυτόν να μην ισχύση…». Με το διάταγμα, όμως, 972 της 14ης Απριλίου του 1824, έγινε επίσημο δημοσιογραφικό όργανο της Διοίκησης· ο τίτλος άλλαξε από «Ο Φίλος του Νόμου, εφημερίς της νήσου Ύδρας» σε «Ο Φίλος του Νόμου, εφημερίς της Διοικήσεως και της νήσου Ύδρας» και άρχισε να τυπώνεται στο πιεστήριο που ήταν δωρεά του Γάλλου εκδότη και φιλέλληνα Φιρμέν Ντιντό (Ambroise – Firmin Didot).

Δημοσίευε αποφάσεις, ψηφίσματα, πράξεις και εγκυκλίους του Εκτελεστικού και τα πρακτικά του Βουλευτικού, αλλά και ειδήσεις σχετικά με πολεμικές επιχειρήσεις και τις εξελίξεις στον εμφύλιο πόλεμο, εκφράζοντας τις επίσημες απόψεις της Διοίκησης. Τον ενάμισι περίπου χρόνο που ήταν όργανο της Διοίκησης είχε προκαλέσει την ενόχληση μελών του Βουλευτικού, καθώς ελεγχόταν από τους αδερφούς Κουντουριώτη (όπως και πριν γίνει όργανο της Διοίκησης) και ζητούσαν την μεταφορά της στο Ναύπλιο και την αφαίρεση από τον τίτλο της αναφοράς της Διοικήσεως.

Παρέμεινε όργανο της Διοικήσεως μέχρι τον Οκτώβριο του 1825, οπότε ξεκίνησε στο Ναύπλιο η έκδοση της Γενικής Εφημερίδας της Ελλάδας. Από τότε «Ο Φίλος του Νόμου» συνέχισε να εκδίδεται ως ανεξάρτητη πλέον εφημερίδα, οπότε και αυξήθηκαν τα άρθρα για την παιδεία, την ελευθεροτυπία κ.ά. Αφότου άρχισε να εκδίδεται ξανά ως ανεξάρτητη εφημερίδα, στηλίτευε τον «κοτζαμπασισμό» και ασκούσε έντονη κριτική στη Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος. Με την έναρξη του 1827 η πολεμική της απέναντι στους φορείς της εξουσίας γίνεται έντονη. Ταυτόχρονα έρχονται στο φως κείμενα που αποβλέπουν στη διαμόρφωση των δημοκρατικών συνειδήσεων. Πολλά τα υπογράφει ο Αλέξανδρος, αλλά τα περισσότερα ο Παναγιώτης Σούτσος, για ένα διάστημα συνεργάτης της εφημερίδας και εκφραστής, στα χρόνια 1826-1827, του μαχητικού πνεύματος για την προάσπιση των συνταγματικών ελευθεριών.

Το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας κυκλοφόρησε στις 27 Μαΐου 1827. Η εφημερίδα εξέδωσε συνολικά 296 φύλλα.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.