Διαβάζετε τώρα
7 Φεβρουαρίου 1828. Ο Ιωάννης Δόμπολης διορίζεται Ταμίας της Ελλάδος

7 Φεβρουαρίου 1828. Ο Ιωάννης Δόμπολης διορίζεται Ταμίας της Ελλάδος

Ο έμπορος και εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Δομπόλλης ή Δόμπολης διορίζεται από τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, Ταμίας της Ελλάδος. Θα παραμείνει στη θέση αυτή έως τις 18 Νοεμβρίου 1829, χωρίς μισθό, κατ’ επιθυμίαν του.

Ιωάννης Δομπόλης, 
ο μεγάλος Ηπειρώτης ευεργέτης
και η σχέση του με τον Καποδίστρια

Στη διάρκεια του 18ου αιώνα, η ανάπτυξη του εμπορίου στη Βαλκανική και στις περιοχές της νότιας Ρωσίας οδήγησε και σε μεταναστεύσεις Ελλήνων εμπόρων στις περιοχές της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Μια ξεχωριστή μορφή Ηπειρώτη εμπόρου που διέπρεψε στην Τσαρική Ρωσία ήταν ο μεγάλος ευεργέτης Ιωάννης Δομπόλης από τα Ιωάννινα.

Ο Ιωάννης Δομπόλης γεννήθηκε το 1769 στη Νίζνα της Ουκρανίας, όπου είχε εγκατασταθεί ο πατέρας του Τριαντάφυλλος Δομπόλης, προερχόμενος από τα Ιωάννινα. Αργότερα που άρχισε να παρακμάζει η Νίζνα, η οικογένεια Δομπόλη μετακόμισε στην Πετρούπολη, η οποία τότε ήταν και η πρωτεύουσα της Ρωσίας.

Ο Ιωάννης Δομπόλης απέκτησε στην Πετρούπολη μεγάλη περιουσία χάρη στο εμπόριο και στις τραπεζικές εργασίες. Η οικονομική του επιφάνεια έγινε εφαλτήριο να αποκτήσει αναγνωσιμότητα και κύρος στη ρωσική κοινωνία, σε σημείο μάλιστα να κερδίσει τους τιμητικούς τίτλους του αυλικού συμβούλου και του ιππότη.

Ο Ι. Δομπόλης συνδέθηκε στην Πετρούπολη με επιφανείς κυβερνητικούς αξιωματούχους και το 1809 γνωρίστηκε με τον Ιωάννη Καποδίστρια. Αμέσως μετά τη σύνδεσή του με τον Καποδίστρια, ο Ιωάννης Δομπόλης αφοσιώθηκε στην προσφορά προς το υπόδουλο γένος των Ελλήνων. Αρχικά, στήριξε οικονομικά τη Φιλόμουσο Εταιρεία στη Βιέννη που είχε ιδρύσει ο ίδιος ο Καποδίστριας και αργότερα ακολούθησε τον Καποδίστρια ως Κυβερνήτη στην Ελλάδα.

Ο Καποδίστριας είδε στο πρόσωπο του Δομπόλη τον κατάλληλο συνεργάτη για να συνδράμει στην οικονομική ανόρθωση της χώρας κατά τα πρώτα της βήματα για τη σύσταση οργανωμένης κρατικής υπόστασης. Έτσι, ο Ιωάννης Δομπόλης σε ηλικία 58 ετών άφησε τις ανέσεις του στη Ρωσία για να έρθει στην Ελλάδα και να αναλάβει χρέη Γενικού Ταμία Ελλάδος, σε ένα ανύπαρκτο μέχρι τότε Ταμείο του Κράτους και βασικά χωρίς καν να υπάρχουν χρήματα.

Στη συνέχεια, ο Δομπόλης επιστράτευσε όλες τις γνώσεις και τις δυνάμεις του για την οικονομική συγκρότηση της Ελλάδος εντελώς δωρεάν, έχοντας ως κινητήρια δύναμη μόνο το πατριωτικό του καθήκον. Η αγάπη του για την Ελλάδα φάνηκε ακόμη πιο έμπρακτα και αργότερα, όταν άφησε με τη διαθήκη του ολόκληρη την περιουσία του στο ελληνικό δημόσιο.

Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, όπως ήταν φυσικό, ο Δομπόλης βυθίστηκε σε βαθιά θλίψη. Πάντα όμως είχε στο νου του την επιθυμία του Καποδίστρια να ιδρυθεί πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Έτσι, ένας βασικός όρος της διαθήκης του ήταν να ιδρυθεί στην Αθήνα ή στα Ιωάννινα πανεπιστήμιο.

Τελικά, το 1911 με τα χρήματα του Ιωάννη Δομπόλη ιδρύθηκε στην Αθήνα το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο δόθηκε το όνομα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος και όχι του ευεργέτη. Η επιλογή αυτή εξηγείται πως ο Ιωάννης Δομπόλης ήθελε να τιμήσει τον Καποδίστρια που υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα και αγαπημένος του φίλος, αλλά γιατί επίσης ήταν ιδέα του Καποδίστρια να ιδρυθεί το πανεπιστήμιο.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.