Πάσχα


Η επιστήμη μπροστά στη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού

Η επιστήμη μπροστά στη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού

24 Απριλίου 2019
Νομίζω ότι είναι επίκαιρη η εκλογή του αποψινού θέματος που έχει σχέση με την Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού, όχι μόνο γιατί διανύουμε την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που έχει ορίσει η Εκκλησία, ώστε οι ψυχές όλων των χριστιανών να στρέφονται και να προετοιμάζονται για να συμμετέχουν στα Πάθη του Χριστού, αλλά γιατί ακριβώς η Σταύρωση και η Ανάσταση του Χριστού είναι το επίκεντρο, είναι ο πυρήνας της κατάφασης του Χριστιανισμού και του αντιλόγου στον Χριστιανισμό. Γιατί εάν η Σταύρωση και η Ανάσταση του Χριστού είναι αλήθεια, τότε όλα εκείνα τα οποία πιστεύουμε, όλα εκείνα στα οποία έχουμε προσκολληθεί, όλα εκείνα τα οποία ακολουθούμε, και που είναι ξένα ή αντίθετα προς τον Χριστό και το Ευαγγέλιό Του είναι είδωλα που πρέπει να γκρεμιστούν. Γι’ αυτό και με τόση μανία και με τέτοιο πείσμα, έχουν εγερθεί τόσες αντιρρήσεις, έχουν παρουσιαστεί τόσα πολλά επιχειρήματα, με σκοπό να πείσουν τον καθένα ότι η Ανάσταση του Χριστού δεν έγινε· γιατί αν η Ανάσταση του Χριστού έγινε, τότε ο Χριστός είναι ο Θεός· τότε όλα όσα κήρυξε ο Χριστός, όλα όσα γράφει το Ευαγγέλιο είναι αλήθεια και θα πρέπει να πεθάνουμε για όλα όσα έχουμε ζήσει, που είναι ξένα και αντίθετα προς τον Χριστό, και να ξαναζήσουμε μια νέα ζωή, σύμφωνα με όσα κήρυξε και έζησε ο Χριστός, και που εξακολουθεί να πρεσβεύει και να βιώνει η Εκκλησία.

Αρχ. Γέωργιος Καψάνης, μήνυμα ἐπί τῇ ἑορτῇ τοῦ Πάσχα

16 Απριλίου 2017
Σέ μήνυμά του ἐπί τῇ ἑορτῇ τοῦ Πάσχα ὁ π. Γέωργιος Καψάνης, καθηγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ὁσίου Γρηγορίου Ἁγίου Ὄρους, γράφει:
 
 ''Χωρίς τόν Ἀναστάντα Ἰησοῦ, οἱ ἑορτές τῶν ἀνθρώπων εἶναι πένθιμες καί γι’ αὐτό κατ’ οὐσίαν δέν εἶναι ἑορτές.  Εἶναι προσπάθειες φυγῆς ἀπό τήν μονοτονία, τήν πλήξι, τήν μοναξιά.  Εἶναι θορυβώδεις ἐκδηλώσεις, γιά νά μήν ἀκούεται ὁ τρομακτικός ἀπόηχος τοῦ μηδενός.
 Ὁ Ἰησοῦς Χριστός, πού λύει τήν ἀπόγνωσι, εἶναι ἡ Ἑορτή μας, γατί εἶναι τό Πάσχα μας, ἡ διάβασις ἀπό τόν θάνατο στήν ζωή''.
Πνευματικά Μετέωρα

Πνευματικά Μετέωρα

13 Απριλίου 2017
Για όποιον αναζητά κάτι το ξεχωριστό τις άγιες μέρες του Μεγαλοβδόμαδου δεν έχει παρά να ανηφορήσει σε κάποιο από τα Μετεωρίτικα μοναστήρια και να παρακολουθήσει τις ιερές ακολουθίες που τελούνται σε κατανυκτική ατμόσφαιρα δημιουργώντας μια μοναδική πνευματική μέθεξη.
Πάσχα στα Μετέωρα και την Καλαμπάκα

Πάσχα στα Μετέωρα και την Καλαμπάκα

13 Απριλίου 2017
Τα Άγια Μετέωρα, αυτός ο ξεχωριστός τόπος με την μοναστική πολιτεία, την πνευματικότητα που ατό αναβλύζει, αλά και το μοναδικό γεωφυσικό φαινόμενο, αποτελούν αναμφίβολα μια ξεχωριστή εμπειρία βίωσης του θείου δράματος έτσι όπως αυτό εξιστορείται μέσα από τις Ευαγγελικές περικοπές, την εκκλησιαστική λατρεία που κάθε Χριστιανός θα πρέπει να γνωρίσει.
Καθηγητής Παντελής Πᾶσχος: Εἰσαγωγική ὁμιλία στήν Μεγάλη Ἑβδομάδα

Καθηγητής Παντελής Πᾶσχος: Εἰσαγωγική ὁμιλία στήν Μεγάλη Ἑβδομάδα

24 Απριλίου 2016
Ὄν­τως φο­βε­ρὰ αὐ­τῆς τῆς ἑ­βδο­μά­δος τὰ Μυ­στή­ρια!
Σελίδα: 123