Διαβάζετε τώρα
Αφιέρωμα στο Σύλλογό μας από την εφημερίδα «Ορθόδοξη ΑΛΗΘΕΙΑ»

Αφιέρωμα στο Σύλλογό μας από την εφημερίδα «Ορθόδοξη ΑΛΗΘΕΙΑ»

Προβολή Φωτογραφιών

Στο τεύχος που κυκλοφόρησε εχθές (6/04/2016) η εφημερίδα «Ορθόδοξη ΑΛΗΘΕΙΑ» είχε αφιέρωμα στο έργο και στις δράσεις του Συλλόγου μας.
Η εφημερίδα «Ορθόδοξη ΑΛΗΘΕΙΑ» βρέθηκε στην Καλαμπάκα και μίλησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου μας κ. Γρηγόρη Καλύβα.

 

1. Σκιαγραφήστε μας την ταυτότητα του Συλλόγου σας και τους σκοπού του.

Ο Σύλλογος «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» είναι νεοσύστατος, ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2014, αριθμεί 320 περίπου μέλη, έχει πανελλήνια αναφορά και έδρα του είναι η Καλαμπάκα. Η πόλη που ζει υπό την πνευματική σκιά των Αγίων Μετεώρων. Η Σύστασή του αποτελεί επιστέγασμα προβληματισμού και ανησυχιών κάποιων ανθρώπων όσον αφορά την ανάγκη να γνωρίσουμε, να μελετήσουμε και να εμβαθύνουμε στην αγιομετεωρίτικη κληρονομιά που, όπως γνωρίζετε, αποτελεί αποθησαύρισμα δακρύων μετανοίας, προσευχών και αγώνα ψυχών στις κορφές, στα κοιλώματα και στις σπηλιές των βράχων, καθαγιάζοντάστα. Η υπερπολύτιμη αυτή κληροδοσία χρίζει κατά την άποψή μας διαφύλαξης από τις όποιες απειλές της σύγχρονης εποχής αλλά και ανάδειξής της καθώς μπορεί να αποτελέσει ελπίδα στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου και του αληθινού νοήματος ζωής μας, οπλοστάσιο στερέωσης της πίστη μας στην Ορθοδοξία, στην Εκκλησία και στις αξίες που απορρέουν από τις Ελληνοχριστιανικές παραδόσεις μας. Το δεύτερο επίπεδο δράσης είναι η διαφύλαξη υπεράσπιση των αξιών που συνθέτουν την Ελληνική ταυτότητα, τον πολιτισμό και την ιστορία μας.

2. Στον σύντομο χρόνο λειτουργίας και δράσης του Συλλόγου σας έχετε κατά γενική ομολογία αξιόλογο έργο. Μπορείτε εν συντομία να μας το παρουσιάσετε;

Ο σύλλογός μας στο σύντομο, όπως είπατε, χρόνο παρουσίας του προσπάθησε μέσα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποίησε αλλά και τις συνεργασίες με άλλους φορείς πολιτισμού να δώσει το στίγμα όπως αυτό απορρέει από την ιδρυτική μας διακήρυξη. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ο σύλλογος συμμετείχε στο έτος «ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ» και στο πλαίσιο αυτό τιμήσαμε τον άνδρα και την προσφορά εντρυφώντας στο πνεύμα Κόντογλου, το οποίο σήμερα είναι εξόχως επίκαιρο καθώς έρχεται ως ολόδροση νερομάνα πηγή να μας ξεδιψάσει από την δίψα που προκαλεί το ατίθασο πνεύμα της τεχνοκρατούμενης εποχής, αλλά και να μας διασώσει από την επιχειρούμενη προσπάθεια αλλοίωσης των χαρακτηριστικών που συνθέτουν την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα κάτι που, επιτρέψτε μου να σας πω, αποτελεί τον πυρήνα της στρατηγικής των παγκοσμιοτών και της νέας τάξης πραγμάτων στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Εκδηλώσεις όπως «ΡΩΜΗΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ», «Ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ», «ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΡΩΜΗΩΝ», μια εκδήλωση με ταξιδευτή τον κυρ Φώτη Κόντογλου, η ημερίδα με θέμα «ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ» όπου προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο των Χασίων, αποτέλεσαν πραγματικά σταθμοί στα δρώμενα της περιοχής.

3. Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας σχεδιασμοί;

Το νέο πρόγραμμα δράσης για την χρονιά που διανύουμε επικεντρώνει δράσεις σε δύο βασικούς τομείς, αυτόν με τίτλο «οι σύγχρονες προκλήσεις στον καιρό της κρίσης», πρόκειται για μια σειρά παρεμβάσεων που σχετίζεται με την εμβάθυνση στον πνευματικό πλούτο της Ορθόδοξης πίστης και παράδοσης, που δίνει απαντήσεις στα αδιέξοδα της σύγχρονης εποχής, και σ΄ αυτόν που έχει να κάνει με την αντίσταση και ομολογία στα ζητήματα που θέτει η παγκοσμιοποίηση και οι επιλογές της αλλά και μια σειρά άλλες εκδηλώσεις που εμπλουτίζουν την ιστορική μας αυτογνωσία στην διαχρονική πορεία του Ελληνισμού.

4. Όλη αυτή η προσπάθεια βρίσκει ανταπόκριση;

Οφείλω να σας ομολογήσω πως σε μια εποχή γενικότερης απαξίας, αξιών, θεσμών, προσώπων αλλά και της συλλογικής δράσης, εμείς βρήκαμε και ακροατήριο να μας ακούσει, πιστεύοντας ότι εκφράζουμε τους προβληματισμούς και ανησυχίες για το μέλλον του Ελληνισμού στην σύγχρονη εποχή, αλλά και αρωγή στην υποβοήθηση του έργου μας.

Το μεγάλο ενδιαφέρον εγγραφής στον σύλλογό μας, η μεγάλη συμμετοχή στις δράσεις μας, η γενικότερη στήριξη του συλλόγου ώστε να ανταπεξέλθει στην υλοποίηση των εκδηλώσεών μας, είναι ενδεικτικά και δεν σας κρύβω ότι μας συγκινούν και μας ενθουσιάζουν δίνοντάς μας κουράγιο να προχωρήσουμε με ποιο δυναμικά βήματα στο μέλλον.

5. Συνεργάζεστε και σε ποιο βαθμό με τους τοπικούς φορείς;

Ασφαλώς συνεργαζόμαστε και επιδιώκουμε την συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς και θεσμικούς φορείς και νιώθουμε ευγνωμοσύνη γι΄ αυτήν την συνεργασία και στήριξη την οποία θεωρούμε ευλογία καθώς πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από αυτήν την διαδικασία θα ξαναβρούμε τους προσανατολισμούς που χρειαζόμαστε, ως κοινωνία, ως έλληνες και ως έθνος. Σήμερα που έθνη εξαφανίζονται, πολιτισμοί πολτοποιούνται, αξίες και θεσμοί απαξιώνονται, σήμερα που η παγκοσμιοποίηση προάγει τον πλανητικό πολίτη, απαλλαγμένο από όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την πολιτιστική και εθνική ταυτότητα, αυτή η συνεργασία πρέπει να λάβει χαρακτήρα ομολογίας και συλλογικής αντίστασης.

Κύριε Καλύβα σας ευχαριστούμε.

Ευχαριστούμε θερμά και μείς και ευχόμαστε σε εσάς προσωπικά, στους συνεργάτες σας και στην εφημερίδα σας κάθε επιτυχία και προκοπή και να υπηρετεί πάντα την αλήθεια που μαζί με την αγάπη αποτελούν τη βάση της Ορθόδοξης πίστης και παράδοσης.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.