Διαβάζετε τώρα
Απολογισμός έργου – Προγραμματισμός νέων στόχων – δράσεων 2015

Απολογισμός έργου – Προγραμματισμός νέων στόχων – δράσεων 2015

Μετεώρων Λιθόπολις
«ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ

ΑΓΙΟΜΕΤΕΩΡΙΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΤΘ 5575, 42200 ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

τηλ. 6944145784, 6978881058

info@meteoronlithopolis.gr – meteoronlithopolis.gr

Καλαμπάκα 31 Ιανουαρίου 2015

 

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ»

 

Αγαπητά μας μέλη,

Σας καλωσορίζουμε στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας και σας ευχόμαστε καλή και ευλογημένη χρονιά σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για όλα τα μέλη του Δ.Σ η παρουσία σας τόσο στην σημερινή διαδικασία, όσο και στις δράσεις του Συλλόγου μας.

Το ενδιαφέρον σας για την Αγιομετεωρίτικη Λιθόπολη, η στήριξή σας στις προσπάθειες για την διαφύλαξη και ανάδειξη της Αγιομετεωρίτικης Κληρονομιάς, που αποτελεί ένα από τους  βασικούς  πυλώνες δράσης του Συλλόγου μας, όπως ορίζονται από το κείμενο βασικών αρχών και θέσεων, είναι αυτό που μας εμπνέει και μας καθοδηγεί, υπό τις ευλογίες φυσικά των Οσίων Μετεωριτών Πατέρων.

Όπως γνωρίζετε η ίδρυση και παρουσία του Συλλόγου μας ήταν μια αναγκαιότητα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε και αποτέλεσμα ειλικρινούς ενδιαφέροντος και αγωνίας συνάμα για την Αγιομετεωρίτικη κληρονομιά καθώς εκτιμούμε ότι στην εποχή της  παρακμιακής κρίσης που ζούμε τα άγια λιθόπολη και κυρίως το περιεχόμενό τους αποτελούν την καταφυγή μας  που σφυρηλατεί την πίστη, την Ορθοδοξία, την παράδοση, στοιχεία που συνθέτουν την Ελληνική εθνική ταυτότητα αλλά και το αληθινό νόημα της ζωής μας.

Με βάση την διακήρυξη αρχών  και στόχων που δημοσιοποιήσαμε ως ομάδα πρωτοβουλίας  και προσυπογράψατε όλοι σας,  ιδρύθηκε τον Σύλλογό μας και τον Αύγουστο του 14 αναδείξαμε την πρώτη διοίκησή του με διαδικασίες απόλυτα διαφανείς και δημοκρατικές και με μεγάλη συμμετοχή.

Από την επομένη της συγκρότησης σε σώμα το Δ.Σ ασχολήθηκε με πλήθος θεμάτων που αφορούν την οργάνωση και δημόσια δράση του συλλόγου στο πλαίσιο φυσικά των βασικών αρχών και θέσεών μας.

Στο πλαίσιο αυτό ως Διοικητικό Συμβούλιο πήραμε μια σειρά αποφάσεις που αφορούν:

Α. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κατασκευή ιστοσελίδας του Συλλόγου μας (meteoronlithopolis.gr» )ώστε να αποκτήσουμε το εργαλείο άμεσης ενημέρωσης και επικοινωνίας μελών και φίλων, αλλά και να αποτελέσει μέσω  άντλησης πληροφόρησης για μια σειρά θέματα.

Η ιστοσελίδα είναι γεγονός και έχει εκατοντάδες επισκέπτες σε καθημερινή βάση πλέον με ανοδικές τάσεις  και με πληθώρα υλικού που συνεχώς διευρύνεται και σας καλούμε όλους σας να το επισκέπτεστε  και να στέλνετε κείμενα, ή ότι άλλο θα θέλατε να δημοσιευτεί.

Δημιουργήσαμε την ηλεκτρονική διεύθυνση («info@meteoronlithopolis.gr») που μπορείτε να χρησιμοποιείτε για επικοινωνία  με την διοίκηση, την κατάθεση προτάσεων ή οτιδήποτε άλλο θέλετε να συζητήσουμε.

Ανοίξαμε στα ΕΛΤΑ ταχυδρομική Θυρίδα  για την αλληλογραφία μας.

Ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για απόκτηση Α.Φ.Μ  του Συλλόγου.

Κινούμαστε στην κατεύθυνση να αποκτήσει ο σύλλογος γραφεία, το σπίτι του Συλλόγου, και σύντομα θα έχουμε νέα επ΄ αυτού φιλοδοξώντας να αποτελέσει μια γωνιά πνευματικής αναζήτησης.

Παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε αρχικά καταφέραμε να οργανώσουμε και να κάνουμε την πρώτη μας δημόσια εκδήλωση με τίτλο «ΡΩΜΗΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ» στο Πνευματικό Κέντρο  του Δήμου Καλαμπάκας  με πολύ μεγάλη επιτυχία και κυρίως ποιότητα με στόχο να αναδείξουμε τα πνευματικά Χριστούγεννα όπως τα είδε, τα σχολίασε και εμπνεύστηκε  η Ελληνική λογοτεχνία.

Η συμμετοχή κόσμου ήταν εξαιρετικά μεγάλη για νέο Σύλλογο μόλις τεσσάρων μηνών  και πιστεύουμε πως ανέβασε τον πήχη δημιουργώντας  μεγάλες προοπτικές για την συνέχεια.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εκδώσαμε ένα καλαίσθητο φυλλάδιο με κείμενα των μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας και ελλήνων συγγραφέων και λογοτεχνών γύρω από το μεγάλο γεγονός της γεννήσεως που αποτελεί και ένα προσωπικό εγχειρίδιο πνευματικής αναδίφησης  στο νόημα  της γεννήσεως και της Ορθόδοξης Ελληνικής παράδοσης.

Επίσης προβήκαμε στην έκδοση ενός καλαίσθητου ημερολογίου αφιερωμένο στον μεγάλο Φώτη Κόντογλου, πραγματικό κόσμημα και πηγή πνευματικής κατάδυσης που μπορείτε να προμηθευτείτε.

Στο προσεχές διάστημα εξετάζουμε πως θα μπορέσουμε να συστήσουμε την επιστημονική ομάδα που θα πλαισιώσει το δ.σ  βοηθώντας  σε μια σειρά πρωτοβουλίες που προσδοκούμε και προγραμματίζουμε να δρομολογήσουμε στο μέλλον.

 

Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

Όπως γνωρίζετε με απόφαση το Δ.Σ  ο σύλλογός μας συμμετέχει ενεργά στο έτος ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ και με μια σειρά εκδηλώσεις που προετοιμάζουμε επιδιώκουμε να τιμήσουμε τον μεγάλο αυτό έλληνα και το πολύπλευρο έργο του.

Γιατί επιμένουμε στον Κόντογλου.

Διότι  αποτελεί ευώδες μνημόσυνο στην μνήμη εκείνου, ο οποίος με το ορθόδοξο εκκλησιαστικό του φρόνημα και την βαθιά θρησκευτικότητά του, με τον «χυμώδη λόγο αληθείας» και με την «πολύφωνη γλώσσα των χρωμάτων και των σχημάτων της εσωτέρας ησυχίας και σιωπής», ανεδείχθη ο φλογερός απόστολος της Ορθοδοξίας, ο μέγας απολογητής της πίστεως, ο υπέρμαχος προστάτης της Ελληνορθόδοξου Παραδόσεως.

Συνεπώς αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής προς εκείνον ο οποίος, με το πολυσχιδές έργο του και την στάση ζωής του έδειξε κατευθύνσεις στον αδιέξοδο πνευματικό λαβύρινθο της εποχής του που και σήμερα συμβάλλει στην αφύπνιση της υπνώττουσας συνειδήσεως του σύγχρονου Ελληνισμού.

Νοσταλγός και μύστης της Ελληνορθόδοξου Παραδόσεως ο Κόντογλου επιδίδεται με ένθεο ζήλο στην συγγραφή βιβλίων και αναδεικνύεται με την όλη πεζογραφική του δημιουργία, με το ιδιόμορφο, το πολυσήμαντο και εντελώς προσωπικό γλωσσικό του ύφος, ο ευσεβής λογοτέχνης και στοχαστής με πλούσια και πρωτότυπη φαντασία, ο ανεπανάληπτος εκφραστής του Ελληνισμού της Ανατολής, ο βαθύτατα θρησκευόμενος συγγραφέας, «ο γενναίος Έλληνας πατριώτης… ο ποιητής της Ελληνορθόδοξου Παραδόσεως».

Έξοχος χειριστής του καλάμου, με βαθύ και πηγαίο λογοτεχνικό τάλαντο, έθρεφε πνευματικώς χιλιάδες ευσεβών χριστιανών με τις συγγραφές του. Τα προϊόντα της γραφίδος του, διακρινόμενα για την δύναμη του λόγου, την περιγραφική ικανότητα και την αριστοτεχνική τους δομή, κατ’ εξοχήν όμως για το ορθόδοξο, αγιοπατερικό και παραδοσιακό υπόστρωμα των επιχειρημάτων του, εκφράζουν όλη την οδύνη της «Πονεμένης Ρωμιοσύνης», χρωματίζουν το δράμα της φυγής του Ελληνισμού από τις πανάρχαιες πατρογονικές του εστίες, δονούνται από βαθιά πίστη στις αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Με βάση αυτές τις σκέψεις προγραμματίζουμε μια σειρά εκδηλώσεις αφενός για να τιμήσουμε τον μεγάλο αυτό πνευματικό άνδρα και αφετέρου να εντρυφήσουμε στο έργο του.

Έτσι μέσα στο Μάρτιο θα έχουμε την πρώτη από  τρείς  στη σειρά εκδηλώσεις – αφιέρωμα στον Κόντογλου με ομιλίες, ανάγνωση κειμένων από το έργο του, παρουσίαση ντοκιμαντέρ για την ζωή του και φυσικά έκδοση φυλλαδίου για τον Κόντογλου και το έργο του.

Η δεύτερη εκδήλωση – αφιέρωμα στο Κόντογλου χρονικά προσδιορίζεται προς το τέλος Μαϊου ή το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου με τον εικαστικό Κόντογλου που θα παρουσιάσει η γνωστός Αγιογράφος Βλάσης Τσοτσόνης.

Τέλος μια μουσική εκδήλωση με παραδοσιακή μουσική από τις χαμένες πατρίδες (ο Κόντογλου ως γνωστόν κατάγονταν από το Αϊβαλή ) προγραμματίζεται για τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Ευελπιστούμε πως σε μια από αυτές τις εκδηλώσεις θα έχουμε μαζί μας τον Εγγονό του.

Πέραν αυτού στο πλαίσιο του Ανταμώματος  Χασιωτών  προγραμματίζουμε μια εκδήλωση αφιέρωμα με τίτλο «ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΤΕΩΡΑ» που αφορούν τα Βυζαντινά και μεταβυζαντινά στοιχεία περιοχής Χασίων με ομιλήτρια την διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κρυσταλία Μαντζανά.

 

Γ.  ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι με τις δημόσιες παρεμβάσεις μας είτε με λόγο, είτε με παρουσία προσπαθούμε να αναδείξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητά μας ( γλώσσα, ήθη έθιμα, παράδοση, μνημεία πίστης και λατρείας, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, φυσικό περιβάλλον ).

Ιδιαίτερα και μαζί με τους τοπικούς πολιτικούς και  πολιτιστικούς φορείς  της περιοχής Χασίων, αλλά και με μεμονωμένους  φίλους  αγωνιζόμαστε  για την αναστύλωση των μονυδρίων Αγίου Νικολάου Γάβρου και  Παναγίας – Ζωοδόχου Πηγής  Αγίου Δημητρίου Τσούγκουρου

Φυσικά επιδιώκουμε την συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς αλλά και με τον δήμο Καλαμπάκας.

 

Δ. ΜΕΤΕΩΡΑ ΑΓΙΟΜΕΤΕΩΡΙΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Σε ότι αφορά ειδικά τα ΜΕΤΕΩΡΑ παραμένει ο στόχος μας που αφορά την διαφύλαξη και ανάδειξη της αγιομετεωρίτικης κληρονομιάς. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις για το ποιες θα πρέπει είναι οι πρωτοβουλίες μας πάνω σ΄ αυτά τα θέματα για τις οποίες  και θα ενημερωθείτε εγκαίρως μέσα από την ιστοσελίδα.

 

Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Σε ότι αφορά τον οικονομικό απολογισμό γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα έσοδα προκύπτουν από τις δικές σας συνδρομές γι΄ αυτό και όποιος μπορεί ας καταβάλλει το αντίτιμο.

Γνωρίζουμε ότι η οικονομική συγκυρία είναι δύσκολη γι΄ αυτό τονίζουμε όποιος μπορεί !!!

Στο πλαίσιο αυτό και για να έχετε μια γνώση περί των οικονομικών του Συλλόγου μας ενημερώνουμε ότι τα έσοδα από συνδρομές ανέρχονται σε 2.500 ευρώ και τα έξοδα σε 2.000 ευρώ.

Τίποτα δεν είναι εύκολο σήμερα αλλά και χωρίς δυσκολίες δεν υπάρχει αξία γι΄, αυτό και θα συνεχίσουμε εκ των ενόντων να ανταποκριθούμε οικονομικά στα στοιχειώδη  με οικονομία και διαφανή διαδικασία στην διαχείριση των υφιστάμενων πόρων που αποτελεί αδιαπραγμάτευτη στάση.

Τέλος είμαστε εδώ για να ακούσουμε  και τις δικές σας προτάσεις.

 

Ο Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας                   Δημήτρης Λάσκος
Τα μέλη
             Ευάγγελος Μπουλογιώργος  (Αντιπρόεδρος)
             Απόστολος    Καρανίκας     (Ταμίας )
             Ηλίας      Σκυλοδήμος      (Μέλος)
             Μαρία Βασιλική  Αθανασούλα  (Μέλος)
             Κώστας      Αδάμος       (Μέλος)
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.