Διαβάζετε τώρα
Απολογισμός Πεπραγμένων απερχόμενου Δ.Σ. (25/06/2017-21/06/2020)

Απολογισμός Πεπραγμένων απερχόμενου Δ.Σ. (25/06/2017-21/06/2020)

Μετεώρων Λιθόπολις

Καλαμπάκα Ιούνιος 2020

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
«ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» (25/06/2017-21/06/2020)

 

Α. ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητά μέλη του Συλλόγου,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για τα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ η συμμετοχή σας στην διαδικασία του απολογισμού των πεπραγμένων της θητείας του. Το ενδιαφέρον σας για την Αγιομετεωρίτικη Λιθόπολη, η στήριξή σας στις προσπάθειες για την διαφύλαξη και ανάδειξη της Αγιομετεωρίτικης Κληρονομιάς, που αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες δράσης του Συλλόγου μας και η στήριξη των πρωτοβουλιών μας εν γένει, είναι αυτά που μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν για να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας.

Όπως γνωρίζετε, η ίδρυση του συλλόγου μας υπήρξε αναγκαιότητα, ιδίως σε μια εποχή σύγχυσης, αμφισβήτησης και επιθέσεων, αλλά συνάμα και αποτέλεσμα ειλικρινούς ενδιαφέροντος και αγωνίας για την Αγιομετεωρίτικη κληρονομιά, καθώς εκτιμούμε ότι στην εποχή παγκοσμιοποίησης και της παρακμιακής κρίσης που ζούμε η Αγία Λιθόπολη των Σταγών και κυρίως το πνευματικό, ιστορικό και κειμηλιακό περιεχόμενό της, αποτελούν παρακαταθήκη και καταφυγή που σφυρηλατούν την Ορθόδοξη πίστη και την παράδοσή μας. Στοιχεία που συνθέτουν την εθνική μας ταυτότητα αλλά και την πηγή αξιών του αληθινού νοήματος της ζωής.

Για όλα αυτά που καταυγάζουν και νοηματοδοτούν τα ΜΕΤΕΩΡΑ, για όλα αυτά που σημαίνουν τα ΜΕΤΕΩΡΑ για τον τόπο μας, την Ορθοδοξία μας, την Ελλάδα μας και το έθνος μας, αξίζει να αγωνιστούμε ώστε να παραμείνουν εδραία και αναλλοίωτα, αποτελώντας φάρο και οδηγό μας στους καιρούς που διανύουμε και πολύ περισσότερο σ’ αυτούς που έρχονται.

 

Β. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ας πάμε τρία χρόνια πίσω:

Στις 25 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων οργάνων του Συλλόγου μας. Μια διαδικασία με μεγάλη συμμετοχή και άψογες δημοκρατικές διαδικασίες που κατέδειξαν την δύναμη του Συλλόγου μας και την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε την δράση μας με βάση τις αρχές της ιδρυτικής πράξης και το καταστατικό μας.

Στις 14 Οκτωβρίου 2017 ο σύλλογος στήριξε και συμμετείχε ως συνδιοργανωτής στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού σχολείου Καλαμπάκας με θέμα: «ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ – ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ, ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ», με ομιλητές τον αιδεσιμότατο π. Ιωάννη Ζώτο και τον δικηγόρο κ. Δήμο Θανάσουλα.

Στις 22 Οκτωβρίου 2017 και με αφορμή την επέτειο του Έπους του ’40 πραγματοποιήσαμε την εκδήλωση με ομιλητή τον πολυπράγμονα επιστήμονα Δρ. Νίκο Λυγερό που ανέπτυξε το θέμα: «Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ». Μια εκδήλωση πραγματικά υψηλών προδιαγραφών.

Στις 16 Νοεμβρίου 2017 ο Σύλλογος συνδιοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Τά Νέα Θρησκευτικά στο Νέο Σχολείο» πού πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο τού Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τρίγωνης», με ομιλητές τους Ιωάννη Φύκαρη,  Επίκουρο Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κων/νο Σπαλιώρα, Δρ. Θεολογίας, Πρόεδρο της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων και Δήμο ΘανάσουλαΔικηγόρο.

Παράλληλα με αυτές τις δράσεις συνεχίσαμε την έκδοση της περιοδική μας έκδοσης το τελευταίο φύλλο της οποίας αφιερώθηκε στην ενθρόνιση του νέου ποιμενάρχου μας ενώ παράλληλα προχωρήσαμε στην αναβάθμιση του εντύπου μας. Ανάλογη ήταν και η προσπάθεια στο SITEτου Συλλόγου μας.


Το 2018 (20 Ιανουαρίου) ξεκινήσαμε τις δράσεις μας με την κοπή της Αγιοβασιλόπιτας που είχαμε την μεγάλη τιμή να ευλογήσει ο Ποιμενάρχης μας και ακολούθησε η ομιλία του Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου, Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμ. Αθανασίου Αναστασίου με θέμα: «Προσευχή και άσκηση, χωρίς μετάνοια, είναι καταστροφικές».

Ως Σύλλογος συμμετείχαμε ενεργά στο συλλαλητήριο για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ που συνδιοργάνωσαν Σύλλογοι, Σωματεία και Ενώσεις από όλη την Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 στην Θεσσαλονίκη, ενώνοντας την φωνή μας με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διατρανώνοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι η ιστορία μας δεν ξεπουλιέται,  ούτε χαρίζεται. Επίσης με άλλα Ορθόδοξα – Πατριωτικά Σωματεία του Νομού Τρικάλων αποφασίσαμε από κοινού την ενεργή στήριξη και συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων, το οποίο έλαβε χώρα στην πλατεία Συντάγματος την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τούς συμπολίτες μας να συρρεύσουν στο συμβολικό χώρο του Άγνωστου Στρατιώτη και να διατρανώσουμε όλοι μαζί την αντίθεσή μας στα σχέδια της τότε κυβερνήσεως.

Στο πλαίσιο του έτους –αφιέρωμα στην έννοια και αξία της Πατρίδας, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 διοργανώσαμε στο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Δήμου Καλαμπάκας ενημερωτική – μουσική, αφιερωματική εκδήλωση με θέμα: «Οδοιπορικό στην μαρτυρική γη και στους αγώνες της Μακεδονίας μας – η απάντηση της ιστορίας στις σύγχρονες προκλήσεις» με ομιλητές την Καθηγήτρια φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών κ. Μαρία Μαντουβάλου και τον τ. Σχολ. Σύμβουλο Φιλολόγων,  Δρ. Βυζ. ΦιλολογίαςΑχιμ. Χρήστο Κυριαζόπουλο.

Ακολούθησε η εκδήλωση με θέμα: «Δημογραφικό και Εθνική Άμυνα», με ομιλητή τον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ κ. Φραγκούλη Φράγκο, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Καλαμπάκας.

Στηρίξαμε και συμμετείχαμε στο συλλαλητήριο για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ που συνδιοργάνωσαν η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ, Σύλλογοι, Σωματεία και Ενώσεις του Νομού μας που πραγματοποιήθηκε την ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 στην κεντρική πλατεία της πόλης των Τρικάλων με ομιλητές τους Μητροπολίτες ΤΡΙΚΚΗΣ & ΣΤΑΓΩΝ κ.κ. Χρυσόστομο,  ΣΤΑΓΩΝ & ΜΕΤΕΩΡΩΝ κ.κ. Θεόκλητο,  ως και τον Αν/χη ε.α Σάββα Καλεντερίδη.

Ακολούθησε η εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον πατάει στην παράδοση, όχι στον μηδενισμό (Αρχαιότητα – Ορθοδοξία – Ελληνισμός)», με ομιλητή τον συγγραφέα κ. Γιώργο Καραμπελιά, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 στην αίθουσα «ΝΙΤΣΑ ΛΙΑΠΗ».

Στο πλαίσιο της πνευματικής προετοιμασίας για την μεγάλη δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων, την Κυριακή 09 Δεκεμβρίου 2018 διοργανώσαμε ειδική προεόρτια εκδήλωση, στην ποία είχαμε την χαρά και την ευλογία να μας μιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητος που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ι. Ν. Ὁσίων Μετεωριτῶν Πατέρων. Τέλος συνεχίσαμε την έκδοση του εντύπου (εφημερίδα) και την αναβάθμιση της ιστοσελίδα μας.


Το 2019 ήταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, εξελίξεις και γεγονότα για την Πατρίδα,  την Εκκλησία,  την κοινωνία μας. Απέναντι σε όλα αυτά ο Σύλλογός μας μέσα από τον έντυπό μας, την ιστοσελίδα μας, αλλά και άλλες δημόσιες παρεμβάσεις έδωσε το στίγμα που απορρέει από τις ιδρυτικές του αρχές και θέσεις και που αποτελούν την πυξίδα της πορείας μας.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, εν΄ όψει της μεγάλης δεσποτικής εορτής των Χριστουγέννων, με θέμα «Εψές γεννήθηκε ο Χριστός, κι΄ ο κόσμος δεν το νιώθει (κάλαντα Θράκης)», και ομιλήτρια την συγγραφέα κ. Μαρία Μουρζά, στην αίθουσα «ΝΙΤΣΑ ΛΙΑΠΗ» που πραγματικά εντυπωσίασε.


Το 2020 (26 Ιανουαρίου), όπως παραδοσιακά κάνει ο Σύλλογός μας, άνοιξε με την ευλογία της Αγιοβασιλόπιτας του Συλλόγου από τον Ποιμενάρχη μας κ. Θεόκλητο και συνεχίστηκε με μια πνευματική αλλά και επίκαιρη ομιλία που έκανε ο Προηγούμενος της Ι.Μονής Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Αναστασίου με θέμα «Δεν πιστεύω στο Θεό, είμαι άθεος!» όπου η αίθουσα «ΝΙΤΣΑ ΛΙΑΠΗ» απεδείχθη πολύ μικρή για να χωρέσει τα μέλη και τους φίλους μας.

Δυστυχώς ο Covid-19 δεν μας επέτρεψε έκτοτε να συνεχίσουμε την υλοποίηση του προγραμματισμού μας καθώς η εγκλεισμός στα σπίτια και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας ακύρωσε τα πάντα. Ωστόσο κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να εμπλουτίσουμε το siteμε υλικό που επέτρεπε την προσευχήαπό το σπίτι και νομίζουμε φίλοι μας πως από το αποτέλεσμα δικαιωθήκαμε.

Κάπως έτσι, φτάσαμε στο σήμερα με τις αρχαιρεσίες για ανάδειξη νέας διοίκησης του Συλλόγου και εξελεγκτικής Επιτροπής.

 

Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Και τώρα στα δύσκολα, τα οικονομικά!!

Φίλοι μας, όπως καλά το γνωρίζετε… «Δει δε χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων» (Δημοσθένης). Συνολικά τα έσοδα κατά την θητεία του Δ.Σ (25/06/2017- 21/06/2020), που προκύπτουν από εισφορές μελών και δωρεές, ανέρχονται σε #9.550,00# ευρώ, τα έξοδα (ενοίκια, Ο.Τ.Ε,  Δ.Ε.Η, ΔΕΥΑΜ, ΕΛΤΑ – ΘΥΡΙΔΑ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ κ.λ.π) για το ίδιο χρονικό διάστημα ανέρχονται σε #9.329,86# ευρώ.Το ταμειακό υπόλοιπο στις 21/06/2020 διαμορφώνεται στα #220,14 ευρώ#. Αυτό σημαίνει ότι οι δυνατότητες περιορίζονται δραματικά. Ωστόσο έχει ο Θεός!!

 

Φίλες και φίλοι,

Αυτό ήταν το έργο μας!! Ως διοικητικό Συμβούλιο θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους σας για την ενεργό στήριξή σας. Τον Δήμο Μετεώρων για την ειλικρινή συνεργασία που σφυρηλατήσαμε, τα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε που αναδεικνύουν τις δράσεις μας και τους θεωρούμε συνεργάτες μας, τους ομιλητές που ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις μας, τους επιστήμονες, συγγραφείς και αρθρογράφους που δίνουν το παρόν στις σελίδες της εφημερίδας μας και της ιστοσελίδας μας, τους δωρητές που αποτελούν τους οικονομικούς αιμοδότες μας, τους εθελοντές που σε κάθε προσκλητήριο ανταποκρίνονται και γενικά σε όλους όσους καθ’ οιονδήποτε τρόπο στήριξαν και στηρίζουν τις προσπάθειές μας.

Με βάση αυτά σας ζητούμε να εγκρίνετε τον απολογισμό πεπραγμένων, του Διοικητικού Συμβουλίου, ως και τον οικονομικό απολογισμό.

Δ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Αγαπητά μέλη του Συλλόγου,

Ο χρόνος δικαιώνει την πρωτοβουλία της ίδρυσης του Συλλόγου μας και την αντίστασή μας απέναντι σε μια συντονισμένη προσπάθεια να αποδομηθούν, να περιπέσουν σε ανυποληψία και εν τέλει σε πλήρη απαξίωση οι αξίες που συνθέτουν την εθνική μας ταυτότητα, όπως η ιστορία μας, η γλώσσα μας, η Ορθόδοξη πίστη μας, η Παράδοσή μας.

Ο αγώνας συνεχίζεται σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Σ΄ αυτήν την δύσκολη προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε μαζί μας συμπαραστάτες και καθοδηγητές τους Όσιους Μετεωρίτες, τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησία μας που μας εμπνέουν με τις διδαχές και την παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν. Έχουμε μαζί μας τον Κύριο της Δόξης και την Παναγία μητέρα Του.

 

Με εκτίμηση

Τα μέλη του Δ.Σ

 

Γρηγόριος Γ. Καλύβας    Πρόεδρος

Εαγγέλος Μπουλογιώργος  Αντιπρόεδρος

Δημήτριος Λάσκος      Γεν.Γραμματέας

Αποστόλος Καρανίκας    Ταμίας

Ηλίας Σκυλοδήμος      Μέλος

Δήμητρα Πάλλα       Μέλος

Αρχοντούλα Μητρονάτσιου  Μέλος

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.