Διαβάζετε τώρα
Επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού για την έκδοση του Π.Δ. των Μετεώρων

Επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού για την έκδοση του Π.Δ. των Μετεώρων

Μετεώρων Λιθόπολις
ΠΡΟΣ: Υπουργείο Πολιτισμού
ΚΟΙΝ: Βουλευτές Νομού Τρικάλων, Δήμο Καλαμπάκας, Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

 

Θέμα: Έκδοση του προβλεπομένου από το νόμο 2351/95, Προεδρικού Διατάγματος, μετά και τη θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην συνεδρίαση της 25ης Απριλίου 2017, αποφάσισε να γνωμοδοτήσει θετικά στην έκδοση του προβλεπομένου από τον Ν. 2351/1995 Προεδρικού Διατάγματος μετά από πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού προς αυτό.

Κατόπιν τούτου, ολοκληρώνεται ουσιαστικά η διαδικασία της διαβούλευσης και εκείνο που απομένει είναι η προώθηση του εν λόγω Π.Δ στα αρμόδια όργανα ώστε να υπογραφεί και εκδοθεί.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι για όλους εμάς που ζούμε υπό την φυσική και πνευματική σκιά τους, τα Μετέωρα είναι ο χώρος όπου ο καθένας βιώνει την προσωπική του συνάντηση με τον Θεό. Είναι τόπος ιερός όπου η Θεία πλαστουργία και τα έργα των ανθρώπων συναντήθηκαν και μεγαλούργησαν, δημιουργώντας μια βαρύτιμη και υπερπολύτιμη κληρονομιά καθώς αυτά, τα Άγια Μετέωρα, τροφοδότησαν και αιματοδότησαν πνευματικά την Εκκλησία και το Έθνος μας σε δύσκολους καιρούς στο διάβα των αιώνων.

Τα Άγια Μετέωρα σημαίνουν για την Ορθοδοξία και την πατρίδα μας ότι και οι Άγιοι Τόποι, η Πάτμος, το  Άγιον Όρος και το Θεοβάδιστο Σινά. Και για την οικουμένη ολόκληρη, ότι οι Δελφοί, η Δήλος και ο Παρθενώνας.

Η προσπάθεια όλων μας, λοιπόν, πρέπει να επικεντρώνεται στον σεβασμό του ιερού χώρου καθώς πρόκειται για ένα πολύτιμο και μοναδικό παγκοσμίως φυσικό περιβάλλον, για μια ανεξάντλητη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά και μια ζώσα και ακμάζουσα μοναστική κοινότητα. Τα στοιχεία αυτά, που είναι κοινά αγαθά, πρέπει με κάθε τρόπο να διασωθούν.

Άλλωστε, το υπό έκδοση Π. Δ. φιλοδοξεί να διαφυλάξει, να προστατεύσει και να περιχαρακώσει τον ιερό και αρχαιολογικό χώρο των Μετεώρων χωρίς να αποκλείει ήπιας μορφής δραστηριότητες, εφόσον αυτές δεν προσβάλλουν την ιερότητα του τόπου και δεν αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του.

Ας μην ξεχνούμε ότι η περιοχή των Μετεώρων έχει αναδειχθεί ως ο δεύτερος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός της πατρίδας μας και, βέβαια, ο πρώτος ελεύθερος θρησκευτικός προορισμός, με δεδομένους τους περιορισμούς που υφίστανται στο άλλο μεγάλο και ζωντανό μοναστικό κέντρο της χώρας μας, το Άγιον Όρος.

Γι’ αυτό και η έκδοση του προβλεπομένου από τον Ν.2351/95 Προεδρικού Διατάγματος αποτελεί μια αυτονόητη αναγκαιότητα για τη θωράκιση, τον σεβασμό και την προστασία της ιερότητας του Μετεωρίτικου χώρου από κάθε απειλή, αλλοίωση ή παραχάραξη.

Επιπλέον, η έκδοση του Προεδρικού διατάγματος λειτουργεί θετικά όχι μόνο για την προστασία της αγίας και σεπτής λιθοπόλεως ως παγκόσμιου ιερού και αρχαιολογικού μνημείου, εντεταγμένου στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ήδη από το 1988, αλλά και προς την τοπική οικονομία και κοινωνία, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών της περιοχής έρχεται για να θαυμάσει την αρμονική σύζευξη των έργων της πίστης και του μεγαλείου του φυσικού περιβάλλοντος.

Αυτή τη μέγιστη παρακαταθήκη οφείλουμε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές αναλλοίωτη, καθαρή και ατόφια.

Για όλους αυτούς τους λόγους, παρακαλούμε όπως προχωρήσετε άμεσα στην υπογραφή και  έκδοση του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην διαφύλαξη της αγιομετετεωρίτικης κληρονομιάς.

 

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Γρηγόριος Γ. Καλύβας        Δημήτρης Λάσκος

       Πρόεδρος                            Γενικός Γραμματέας

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.