Διαβάζετε τώρα
Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου μας!

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου μας!

+105
Προβολή Φωτογραφιών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Συλλόγου μας, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Καλαμπάκας.
Η υποβλητική ατμόσφαιρα του απλού και όμορφου σκηνικού, το γλυκό και κατανυκτικό άκουσμα των βυζαντινών ύμνων και των παραδοσιακών καλάντων υπό τη ζεστή και αισθαντική χροιά του γλυκόλαλου κλαρίνου και η εξαιρετική απόδοση των θεόπνευστων αγιοπατερικών κειμένων και των υπέροχων έργων των Ελλήνων λογοτεχνών για τη Γέννηση του Χριστού, γέμισε τις ψυχές όλων μας με «Ρωμηών Χριστούγεννα», δίνοντας το αληθινό νόημα της μεγάλης αυτής Εορτής, όπως πηγάζει από την ταπεινή φάτνη και τα ιερά σπάργανα του Θείου Βρέφους, ξένο τελείως προς το αλλοτριωμένο πνεύμα της κατανάλωσης και του ευδαιμονισμού που επιτάσσει η εποχή μας.

Ευχόμαστε σε όλους καλά Χριστούγεννα!
Χριστούγεννα με Χριστό!

Ακολουθεί η ομιλία του προέδρου του Συλλόγου μας κ. Γρηγόρη Καλύβα:

Καλαμπάκα 21 Δεκεμβρίου 2014

Σεβαστή γερόντισσα Αγίου Στεφάνου, σεβαστέ μας προηγούμενε Μεγ. Μετεώρου, σεβαστοί γέροντες και αδελφές της Αγιομετεωρίτικης Λιθοπόλεως, κ. Δήμαρχε, αγαπητοί εκπρόσωποι αρχών και εξουσιών, αγαπητά μέλη και φίλοι του συλλόγου «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ», κυρίες και κύριοι..

Τα Χριστούγεννα βρίσκονται, ως γνωστόν, στο επίκεντρο της Ελληνικής ζωής, αντάμα με τα ήθη και έθιμα, το χιονισμένο ελληνικό τοπίο, τον ήχο της καμπάνας που καλεί στην Χριστουγεννιάτικη λειτουργία, τις ζεστές καρδιές των ανθρώπων, το γιορτινό τραπέζι, τα κάλαντα, την λαϊκή – δημοτική μουσική μας, το αναμμένο τζάκι με τον παππού και την γιαγιά σταυροπόδι στην κόγχη του να διηγούνται στα εγγόνια τους χριστουγεννιάτικα παραμύθια και παλιές  θύμησες, τα μελωδικά δοξαστικά και καταβασίες της Βυζαντινής μουσικής.

Η λογοτεχνία, πεζογραφία και ποίηση, εμπνεόμενη από την γέννηση του σαρκοθέντος Θείου λόγου, τίμησε την μεγάλη δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων με ηθογραφικά διηγήματα σαν αυτά του Χριστοβασίλη για τον ερχομό του ξενιτεμένου, του Τραυλαντώνη και από τους σύγχρονους του Αντ. Σαμαράκη, αλλά και των δικών μας τοπικών συγγραφέων, όπως του αείμνηστου Στέφανου Θανασούλα, Γρηγόρη Σταγέα και άλλων.

Κείμενα που διατηρούν την επικαιρότητά τους και ξαναδιαβάζοντάς τα μας φέρνουν λησμονημένες παιδικές θύμησες και μια απίστευτη αθωότητα που λειτουργεί λυτρωτικά και καθαρτικά στην σημερινή διάχυτη σήψη και παρακμή που μας περισφίγγει.

Ποιήματα όπως του Κρυστάλη, του Δροσίνη, του Παλαμά αλλά και μεταγενέστερων, γεμάτα λυρισμό και νοήματα, στολίζουν το δέντρο της νεοελληνικής λογοτεχνίας που σαν λεπτή αύρα διαυλακώνει και ζωοποιεί τα υγρά και χερσαία Παπαδιαμαντικά λιβάδια, όπου έμπνευση, τέχνη τεχνική και τα περιστατικά της ανθρώπινης ζωής που απεικονίζουν, συνυφαίνονται με την σάρκα του «εν αρχή Λόγου».

Αυτής της «σχολής» είναι και τα έργα του έτερου Σκιαθίτη Αλ. Μωραϊτίδη και Φώτη Κόντογλου.

Ο χώρος αυτών των διηγημάτων είναι η ηλιοστάλακτη ελληνική φύση με τα άγρια αλλά προσιτά βουνά της και τους ξωμάχους της, τις τρικυμισμένες θάλασσες με τα άγρια κύματα που δαμάζουν οι φτωχοί θαλασσοπόροι τις ημέρες της γέννησης του Χριστού.

Αυτά τα Χριστούγεννα είπαμε, αξιοποιώντας την ιδέα της κυρίας Έλλης Μπαντέκα, ως σύλλογος «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ», να ξαναζήσουμε.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που απόψε βρίσκεστε εδώ, τον δήμαρχο και την δημοτική αρχή για την βοήθειά της, την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Λίλα Μπαντέκα – Νάνη, τα μέλη του συλλόγου μας Έλλη Μπαντέκα, Λεωνίδα Νικόπουλο, Φώτη Πάλλα και Δημήτρη Λάσκο, τα τοπικά Μ.Μ.Ε αλλά και όλους όσους συνέβαλαν ανιδιοτελώς στην προετοιμασία και πραγμάτωση της αποψινής μας εκδήλωσης.

Καλά Ελληνικά Χριστούγεννα σε όλους!!!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.