Διαβάζετε τώρα
Με παρουσία πολύ κόσμου πραγματοποιήθηκε η ομιλία για την αξία και ρόλο της οικογένειας από τον καθ. κ. Γανωτή

Με παρουσία πολύ κόσμου πραγματοποιήθηκε η ομιλία για την αξία και ρόλο της οικογένειας από τον καθ. κ. Γανωτή

+25
Προβολή Φωτογραφιών

Συνεχίζοντας τις δραστηριότητές του -στο πλαίσιο του προγραμματισμού για το έτος που διανύουμε- ο Σύλλογός μας προετοίμασε και πραγματοποίησε σήμερα

Σάββατο 29 Απριλίου 2017 και ώρα 7.30μ.μ. στην αίθουσα “Νίτσα Λιάπη” εκδήλωση με θέμα την αξία και τον ρόλο της οικογένειας στην θέσπιση υγιούς κοινωνίας, σε μια εποχή που τα παραδοσιακά της θεμέλια ξεριζώνονται από την σύγχρονη κοινωνία.

Ήταν μια άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία την οποία ανέπτυξε ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Γανωτής, ένας από τους πλέον διακεκριμένους πνευματικούς ανθρώπους της εποχής μας.

Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά από πολύ κόσμο, μεταξύ αυτών ο Αντιπεριφερειάρχης κος Μιχαλάκης, ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κος Σινάνης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κος Γιαννάκος, οι Αντιδήμαρχοι κα. Κουκοράβα και κα Φροσυνάκη, Μοναχές, Μοναχοί, Ιερείς της περιοχής και πλήθος κόσμου.

 

 


Ακολουθεί η προσφώνηση του Γραμματέα του Συλλόγου Δημ. Λάσκου:

Σεβαστοί πατέρες,

Αξιότιμοι άρχοντες,

Αγαπητοί φίλοι, Χριστός Ανέστη!

 

Στις μέρες της παρακμής που διάγουμε, γινόμαστε καθημερινώς μάρτυρες της ιδεολογικής σύγχυσης, της αλλοτρίωσης και απαξίωσης αξιών και θεσμών, που εσχάτως και ένεκα –τάχα –του προοδευτισμού κατοχυρώνονται νομοθετικά με τυμπανοκρουσίες και πανηγυρισμούς.

Μεταξύ των θεσμών, που δέχονται πρωτοφανείς επιθέσεις τα τελευταία χρόνια είναι και ο θεοΐδρυτος θεσμός του γάμου και της οικογένειας. Πολιτικός γάμος, «κοινωνικές ενώσεις», γάμοι ομοφυλοφίλων, «αυτόματο» διαζύγιο, αποποινικοποίηση της μοιχείας, ηθελημένες μονογονεϊκές οικογένειες, ομοφυλόφιλες οικογένειες, ελεύθερες συμβιώσεις, είναι πλέον καταστάσεις και πρακτικές, που συχνά συναντούμε και στην πατρίδα μας.

Διαπιστώνουμε δε ότι όλες αυτές οι αναθεωρήσεις και οι πραγματοποιούμενοι μετασχηματισμοί αποδυναμώνουν και οδηγούν στη διάλυση, υπονομεύοντας την ιερότητα, τη σταθερότητα και συνέχεια του γάμου και της οικογένειας. Οι συνέπειες, κρίνονται εύλογα, ως δυσάρεστες και επικίνδυνες για την κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή των ανθρώπων. Το δημιουργούμενο κλίμα είναι σαφώς ανατρεπτικό του πνεύματος της παράδοσής μας, το οποίο επιβιώνει εκεί όπου ζει η πατερικότητα, ως πεμπτουσία της ελληνορθόδοξης ταυτότητας.

Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό κατά νου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας αποφάσισε την αποψινή εκδήλωση. Καταλληλότερος να μας μιλήσει, κρίθηκε ο διακεκριμένος Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Γανωτής, γνωστός στους περισσότερους από μας μέσα από τα βιβλία του, την πλούσια αρθρογραφία του και βέβαια τον δημόσιο ραδιοφωνικό του λόγο.

Ο σημερινός μας εισηγητής σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε επί διετία βοηθός στην έδρα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε ως φιλόλογος σε γυμνάσια της Κύπρου και της Εύβοιας και ως Γυμνασιάρχης στα γυμνάσια Κερατσινίου και Κολωνού.

Το έτος 1983 μετά την κατάργηση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στα γυμνάσια ίδρυσε τα λεγόμενα “κρυφά σχολειά” σε ιερούς ναούς της πρωτεύουσας, όπου δίδαξε τα αρχαία ελληνικά με τρόπο και επιλογές κειμένων, που αποτέλεσαν πρότυπο για την σύνταξη των εγχειριδίων, με τα οποία επανήλθε η διδασκαλία του μαθήματος στα γυμνάσια.

Διετέλεσε συνεργάτης των ραδιοφωνικών σταθμών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πειραϊκής Εκκλησίας ενώ ομιλεί τακτικά σε πνευματικές συγκεντρώσεις καθώς και σε σχολές γονέων σε διάφορους ιερούς ναούς των Αθηνών και στην επαρχία.

Ως μέλος της επιτροπής διδασκαλίας της Εκκλησιαστικής γλώσσας συνέταξε αναλύσεις λειτουργικών κειμένων για διδασκαλία της λειτουργικής γλώσσας και είναι μέλος της συνοδικής επιτροπής πολιτιστικής ταυτότητας.

Προσφάτως τιμήθηκε από την Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον χρυσούν σταυρόν του Αποστόλου Παύλου για το έργο του στην ερμηνεία και διδασκαλία της λειτουργικής γλώσσας.
Αγαπητοί φίλοι,
«Ένθα ανήρ και γυνή και παιδία και ομόνοια και φιλία και της αρετής συνδεδεμένοι δεσμοίς, εκεί μέσος ο Χριστός» (Εις Γεν., Ομ. Ζ’, ΕΠΕ 8, 138)
Αυτόν, τον Χριστό, αναζητούμε κι εμείς σήμερα και καλούμε και προσκαλούμε να σταθεί βοηθός και σκεπαστής και ρύστης μας, για το δικό μας προσωπικό καλό, για το καλό των οικογενειών μας και το καλό της ευλογημένης μας πατρίδας.
Σας ευχαριστώ.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.