Διαβάζετε τώρα
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ομιλία του κ. Δημήτρη Νατσιού: «Ο Φώτης Κόντογλου & η Παιδεία του Γένους»

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ομιλία του κ. Δημήτρη Νατσιού: «Ο Φώτης Κόντογλου & η Παιδεία του Γένους»

+46
Προβολή Φωτογραφιών

Σε μια κατάμεστη  από κόσμο αίθουσα στο πνευματικό κέντρο του Δήμου  Καλαμπάκας  ο  Σύλλογός μας πραγματοποίησε την πρώτη από τις εκδηλώσεις  – αφιερώματα στον Φώτη Κόντογλου. Ήταν ένα “ευώδες μνημόσυνο”, ένας ελάχιστος φόρος τιμής προς τον Φώτη Κόντογλου, ο οποίος με το πολυσχιδές έργο του, μας δείχνει την κατεύθυνση για την αποφυγή του σημερινού πνευματικού τέλματος, και τελικά, μας καθοδηγεί στο δρόμο για την αφύπνιση της συνείδησης του σύγχρονου Ελληνισμού.

Ως  γνωστόν ο Σύλλογος «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» συμμετέχει στο έτος Φώτη Κόντογλου με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατό του και τιμά τον μεγάλο έλληνα οικουμενικό δάσκαλο με σειρά εκδηλώσεων.

 

Η πρώτη από αυτές τις εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε, με απόλυτη επιτυχία, χθες Σάββατο 25 Απριλίου και ήταν μία παρουσίαση της ανεκτίμητης προσφοράς του Κόντογλου στα γράμματα και τις τέχνες.

Η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήταν η παρουσία του εγγονού του Φώτη Κόντογλου, του κ. Φώτη Μαρτίνου, στον οποίο προσφέρθηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου μας, κ. Γρηγόρη Καλύβα, ένας πίνακας ζωγραφικής, τον οποίο φιλοτέχνησε ο εξαίρετος Καλαμπακιώτης ζωγράφος και μέλος του Δ.Σ κ. Κώστας Αδάμος.

Ο Φώτης Μαρτίνος εξέφρασε τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά του προς τον Σύλλογό μας για το ετήσιο αφιέρωμα στον Κόντογλου και υποσχέθηκε ότι θα παρευρεθεί σε μία από τις προσεχείς εκδηλώσεις μας και θα μιλήσει για το έργο του παππού του  αποκαλύπτοντας άγνωστα στοιχεία από το αρχείο της οικογένειας. Το αρχείο αυτό δωρήθηκε πριν ένα χρόνο στο Βυζαντινό Μουσείο με σκοπό την αξιοποίησή του, αλλά παραμένει ακόμη αναξιοποίητο.

Ομιλητής ήταν ο μάχιμος εκπαιδευτικός, πολυγραφότατος αρθρογράφος και συγγραφέας κ. Δημήτρης Νατσιός.

Η ομιλία του ήταν πραγματικά αποκαλυπτική. Ο κ. Δημήτρης Νατσιός αναπτύσσοντας το θέμα  του αποκάλυψε την τραγική κατάσταση του περιεχομένου των σχολικών βιβλίων μέσω των οποίων υποτίθεται, όπως τόνισε, τα σημερινά Ελληνόπουλα λαμβάνουν γνώσεις και μαθαίνουν γράμματα.

Η αναφορά του στο περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων και κυρίως οι αποκαλύψεις του για τα κείμενα ξεσήκωσαν θύελλα χειροκροτημάτων από το ακροατήριο επιβραβεύοντας τον ομιλητή.

Στη συνέχεια ετέθησαν ερωτήσεις και έγινε συζήτηση ενόσω το ακροατήριο παρέμεινε καθηλωμένο στις θέσεις του ζητώντας από τον ομιλητή να συνεχίσει τις αποκαλύψεις και να σταλούν  τα μηνύματα στο Υπουργείο Παιδείας.

Ουσιαστικά η εκδήλωση εξελίχθηκε σε μια κραυγή αγωνίας για την παιδεία, την γλώσσα και την Ελληνική ταυτότητα.

 


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.