Διαβάζετε τώρα
Συλλυπητήρια Επιστολή για την εκδημία του μακαριστού Ποιμενάρχη μας κυρού Σεραφείμ

Συλλυπητήρια Επιστολή για την εκδημία του μακαριστού Ποιμενάρχη μας κυρού Σεραφείμ

Μετεώρων Λιθόπολις
ΠΡΟΣ: Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη Ιωαννίνων  – Υπερτίμου πάσης Ηπείρου & Κερκύρας κ.κ. Μάξιμο, Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως  ΣΤΑΓΩΝ & ΜΕΤΕΩΡΩΝ .
ΚΟΙΝ: Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελο  Ιεράς Μητροπόλεως ΣΤΑΓΩΝ & ΜΕΤΕΩΡΩΝ Αρχιμ. Νήφωνα.

 

Οὐκ ἔστιν οὖν, Κύριε, τοῖς δούλοις σου θάνατος, ἐκδημούντων ἡμῶν ἀπὸ τοῦ σώματος, καὶ πρὸς σὲ τὸν Θεὸν ἐνδημούντων, ἀλλὰ μετάστασις ἀπὸ τῶν λυπηροτέρων ἐπὶ τὰ χρηστότερα καὶ θυμηδέστερα, καὶ ἀνάπαυσις καὶ χαρά.”

 

Σεβασμιώτατε,

Η αιφνίδιος εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου  μας  κυρού Σεραφείμ εβύθισε την τοπική  μητέρα μας  Εκκλησία,  τον κλήρο, την σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον ευλαβή  λαό της Θεοσώστου Μητροπόλεώς μας  σε βαθιά θλίψη, καθώς άπαντες  στερούμεθα τον πνευματικό μας Πατέρα και Ποιμενάρχη με τον οποίο, ειδικά  εμείς που ζούμε υπό την σκιά της Αγίας Λιθοπόλως των Μετεώρων, συμπορευτήκαμε αδιαλείπτως τα τελευταία είκοσι  έξι χρόνια. Χρόνος που συμπίπτει με την αποκατάστασή του  και την τοποθέτησή του  στην επανασυσταθείσα Παλαίφατο ιστορική Επισκοπή των ΣΤΑΓΩΝ  και την ανάδειξή της, αρχικά σε προσωποπαγή και προσφάτως σε μόνιμη – κανονική Μητρόπολη, με απόφαση της Ιεραρχίας.

Ο αοίδιμος Μητροπολίτης μας καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχιερατικής του διακονίας  στην Μητρόπολή μας εδαπάνησε  αφειδώλευτα τις πνευματικές  και σωματικές του δυνάμεις  στην πρόοδο, οργάνωση και εδραίωση  της Μητροπόλεως, μερίμνησε για την διατήρηση και αύξηση της ορθοδόξου πίστεως και της εκκλησιαστικής παραδόσεως στο ποίμνιο το οποίο του εμπιστεύθηκε η Θεία πρόνοια  και η βούληση της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επιπλέον, στάθηκε πνευματικός αρωγός στους νέους με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους ενώ πρωτοστάτησε  στον αγώνα για κάθε δίκαιο αίτημα της  τοπικής  κοινωνίας της Μητροπόλεώς μας. Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών δεν τον άφησε αδιάφορο. Βοήθησε πολλούς ενδεείς συνανθρώπους μας αλλά και στήριξε εμπράκτως το κοινωνικό έργο άλλων φορέων, αποβλέποντας πάντοτε στο κοινό καλό και στην ανακούφιση των εμπερίστατων συνανθρώπων μας.

Με το κύρος του και το έργο του μας ενέπνευσε και μας καθοδήγησε  πνευματικά, δείχνοντάς μας  ότι ο μόνος  δρόμος για την αντιμετώπιση των προσωπικών και συλλογικών αδιεξόδων  και της σωτηρίας μας είναι η κοινωνία με το Κύριό μας Ιησού Χριστό και την Εκκλησία Του, μέσα από την ορθοτόμηση της Ορθοδόξου Πίστεως και την προσωπική μας βιωτή  με τα θεία της νάματα. Μας δίδαξε ότι η αγάπη δεν σταματά, πάει πέρα, μακριά, αποδέχεται την αδικία εναντίον  της γιατί αυτό σημαίνει θυσία του προσωπικού μας θελήματος. Και η θυσία είναι το φυσικό όχημα της αγάπης. Μαζί μ΄ αυτά,  το έργο του σε αναστηλώσεις ναών, μοναστηριών και εξωκκλησιών καθώς και άλλα έργα που προσφέρουν ελπίδα στον σύγχρονο άνθρωπο και τον ανακουφίζουν από τον πόνο, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη. Αυτό το κληροδότημα έχουμε χρέος να αξιοποιήσουμε.

Ο αοίδιμος Μητροπολίτης μας αποτέλεσε φανέρωμα  θυσίας και ευσέβειας. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε ως έναν ικανό και δυναμικό Ιεράρχη που σφράγισε την τοπική ιστορία με την παρουσία του και το πολύπλευρο έργο του. Έναν ιεράρχη καλλώπισμα του έθους και ήθους της Ορθοδόξου πίστεως και Παραδόσεώς μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, άμα  τη κοιμήσει του κυρού Σεραφείμ,  αισθάνεται την ανάγκη, διερμηνεύοντας και τα ομόθυμα αισθήματα των μελών του, να απευθύνει εγκάρδιες συλλυπητήριες  ευχές  στους  κατά σάρκα συγγενείς του και στον τοπικό κλήρο, ευχόμενο όπως Κύριος ο Θεός τον αναπαύσει εν σκηναίς δικαίων και του αποδώσει τον δίκαιο στέφανο των κόπων και πόνων της Αρχιεροσύνης του και της προσφοράς του.

Αιωνία του η μνήμη!

 

Με  βαθύτατη εκτίμηση

Γρηγόριος Γ. Καλύβας                      Δημήτριος Β. Λάσκος
            Πρόεδρος                               Γενικός Γραμματέας
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.