Διαβάζετε τώρα
30-31 Μαΐου 1828. Ναυμαχία του κάβο Μπαμπά

30-31 Μαΐου 1828. Ναυμαχία του κάβο Μπαμπά

Ο Καποδίστριας το Μάη του 1828 έστειλε μοίρα του στόλου να προστατέψει την Σάμο από αιφνιδιαστική επίθεση. Οι Τούρκοι, έπειτα από την καταστροφή του στόλου τους στο Ναβαρίνο, δούλευαν σε όλους τους ταρσανάδες τους να φτιάξουν καινούργια πλοία. Ο Μιαούλης μαθαίνει πως στη Μυτιλήνη ναυπήγησαν μια κορβέτα, που θα έφευγε για τα Δαρδανέλια.

Στις 26 του Μάη ο Μιαούλης, με τη φρεγάτα “Ελλάδα”, ξεχωρίζει δυο τουρκικά πλοία, το ένα τρικάταρτο και το άλλο δικάταρτο, και βάζει πλώρη καταπάνω τους. Τα δυο τούρκικα, μπροστά στον κίνδυνο, άραξαν κάτω από το κάστρο του κάβο Μπαμπά (αρχαίο Λεκτόν), για να προστατευτούν από τα κανόνια του. Τα ρηχά νερά και οι ξέρες εμπόδιζαν την φρεγάτα να μανουβράρει για να χτυπήσει.

Ο Μιαούλης έκρινε εύλογο να καλέσει από την Σάμο τον Κανάρη με το πυρπολικό του. Στις 30 του Μάη, προχωρά πρώτη η φρεγάτα και αρχίζει φωτιά.

Καθώς απλώθηκε καπνός, ο Κανάρης, κάτω από πυροβολισμούς των καραβιών και του κάστρου, κολλά το μπουρλότο του στην πλώρη της κορβέτας και το ανάβει. Μα οι τουρκικές φελούκες κατορθώνουν να αποτραβήξουν το πυρπολικό. Η κορβέτα είχε για την ώρα σωθεί.

Ο Μιαούλης τότε, αδιαφορώντας για όλα, προχωρεί και της αδειάζει μια ομοβροντία με τα 32 κανόνια της μιας πλευράς της φρεγάτας του. Η “Ελλάδα” μανουβράρει και αδειάζει μια δεύτερη ομοβροντία με τα κανόνια της άλλης πλευράς. Μία τρίτη ομοβροντία αποτελειώνει την κορβέτα. Το δικάταρτο όμως είχε γλιτώσει. Οι Τούρκοι το κάθισαν στα ρηχά. Την άλλη μέρα, αφού αλάφρωσαν το φορτίο του, το ξανασήκωσαν. Μα η «Ελλάδα» ζύγωσε και με μια μόνη ομοβροντία το βύθισε.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.