Ε΄ Εθνοσυνέλευση
5 Δεκεμβρίου 1831 – 18 Μαρτίου 1832
Όρκος
«Ορκιζόμεθα εν ονόματι της Αγίας Τριάδος και της Πατρίδος, μήτε να προβάλωμεν μήτε να ψηφίσωμεν τι εναντίον των συμφερόντων του Έθνους, κινούμενοι από ιδιοτέλειαν ή πάθος· να μη αποβλέπωμεν εις πρόσωπον και να μη παραβλέπωμεν το νόμιμον και το δίκαιον».
Mετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια διορίστηκε από τη Γερουσία τριμελής Διοικητική Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Αυγουστίνο Καποδίστρια, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Ιωάννη Κωλέττη, η οποία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Η επιτροπή προκήρυξε εκλογές στις 28 Σεπτεμβρίου 1831 και συγκάλεσε την Ε΄ Εθνοσυνέλευση στις 5 Δεκεμβρίου στο Άργος. Η Ε΄ Εθνοσυνέλευση απαρτιζόταν από εκλεγμένους πληρεξουσίους αλλά και μέλη της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης (1829).
Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης εξελέγη στις 5 Δεκεμβρίου ο Δημήτριος Τσαμαδός, αντιπρόεδρος ο Λάμπρος Νάκος, ενώ στη θέση των γραμματέων αναδείχθηκαν ο Σταύρος Παρθενόπουλος και Γεώργιος Αινιάν. Στις 8 Δεκεμβρίου 1831 η Εθνοσυνέλευση διόρισε Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως τον Αυγουστίνο Καποδίστρια και λίγους μήνες αργότερα, τον εξέλεξε προσωρινό Κυβερνήτη της χώρας μέχρι την άφιξη του μονάρχη.
Στις 15 Μαρτίου 1832 η Ε΄ Εθνοσυνέλευση ψήφισε το Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος, γνωστό και ως Ηγεμονικό, το πρώτο σύνταγμα που καθιέρωνε τη συνταγματική μοναρχία και αναγνώριζε δύο νομοθετικά σώματα, τη Βουλή και τη Γερουσία. Το Σύνταγμα του 1832 δεν εφαρμόστηκε ποτέ και η Ε΄ Εθνοσυνέλευση ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 16 Μαρτίου 1832.