Διαβάζετε τώρα
Δημήτριος Σφήκας

Δημήτριος Σφήκας

Ο Δημήτριος Σφήκας ήταν Έλληνας αγωνιστής της επανάστασης του 1821. Ανήκε σε γνωστή οικογένεια της Στεμνίτσας Αρκαδίας, η οποία αναφέρεται για πρώτη φορά σε συμβολαιογραφικά έγγραφα των αρχών του ΙΗ΄ αιώνα.

Σύμφωνα με τα απομνημονεύματά του, με τον τίτλο “Αναμνήσεις των εν Δακία γεγονότων του 1821″, ο Δημήτριος Σφήκας, πριν την Επανάσταση του 1821, είχε διατελέσει διοικητικός υπάλληλος στη Βεσσαραβία και μαζί με τον Στεμνιτσιώτη εξάδελφό του Ηλία Μίγκλερη πολέμησε στο κίνημα στη Δακία. Πολέμησε στην επανάσταση στη Μολδοβλαχία, διορισμένος από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη ως εκατόνταρχος και επικεφαλής πλαγιοφυλακής 50 ιππέων. Πήρε μέρος στη μεγάλης σημασίας Μάχη του Σκουλενίου στις 17 Ιουνίου του 1821, καθώς και σε πολλές άλλες πολεμικές επιχειρήσεις στη Μολδαβία. Στη μάχη στο Σκουλένι τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε ρωσικό έδαφος, όπου έτυχε περίθαλψης από τους διορισμένους από τον Υψηλάντη εφόρους του Ιασίου, οι οποίοι πολύ πριν από τη μάχη είχαν καταφύγει σε ρωσικό έδαφος.

Ο Δημήτριος Σφήκας ακολούθησε τον Φώτιο Ηλιάδη (πέθ. 1836), έμπορο από τη Δημητσάνα και μυημένο στη Φιλική Εταιρεία, και διεκπεραιώθηκε μέσω Ρωσίας και Γερμανίας στο Λονδίνο, όπου έτυχε τις περιποιήσεις από κάποιον Γιαννίμπα από το Βαλτεσινίκο της Γορτυνίας, ο οποίος ήταν από καιρό εγκατεστημένος στην Αγγλία και παρείχε κάθε δυνατή περίθαλψη σε φυγάδες Έλληνες. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος, ο Σφήκας επέστρεψε στον τόπο της γέννησής του, όπου και πέθανε.

Οι ” Αναμνήσεις των εν Δακία γεγονότων του 1821″ του Δημητρίου Σφήκα, που γράφτηκαν μετά το 1835, αποτελούν πολύτιμες πηγές και έχουν ιστορική αξία, αφού παρέχουν από πρώτο χέρι πληροφορίες για τις πολεμικές επιχειρήσεις, τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές για τη Μάχη του Σκουλενίου και το άδοξο και ατυχές κίνημα στη Δακία.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.