Διαβάζετε τώρα
Βασίλης Λαζάρου

Βασίλης Λαζάρου

Ο Βασίλειος Ν. Λαζάρου-Ορλώφ ήταν καραβοκύρης, αγωνιστής του 1821 και πολιτικός από τις Σπέτσες.

Γεννήθηκε στις Σπέτσες περίπου το 1829. Καταγόταν από οικογένεια καραβοκύρηδων των Σπετσών, τους Λαζάρου, που πολλές φορές αποκαλούνταν και Ορλώφ, ένα παρατσούκλι που το απόκτησαν λόγω της συμμετοχής τους στα Ορλωφικά. Συγγενικούς δεσμούς με την οικογένεια είχε και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα· η μητέρα της είχε παντρευτεί σε δεύτερο γάμο τον Δημήτριο Λαζάρου-Ορλώφ.

Ήταν πρόκριτος του νησιού και από τους πρώτους Σπετσιώτες που μυήθηκαν στην Φιλική Εταιρεία. Στις 2 Απριλίου 1821 πήρε μέρος σε σύσκεψη μαζί με όλους τους προκρίτους των Σπετσών, για να αποφασίσουν αν θα πάρουν μέρος στον αγώνα. Παρόλο που δεν πάρθηκε καμία απόφαση, το ίδιο βράδυ, ο Λαζάρου μαζί με μερικούς ακόμα προκρίτους και άλλους Σπετσιώτες καταλαμβάνουν το διοικητήριο . Μετά από αυτό το γεγονός και την επικρότηση από τον λαό, στις 3 Απριλίου κηρύχθηκε επίσημα η επανάσταση στο νησί. Πήρε μέρος σαν πληρεξούσιος Σπετσών στην Β’ Εθνοσυνέλευση του Άστρους το 1823, στην Γ’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου το 1826 και στην Ε’ Εθνοσυνέλευση το 1832.

Το 1930 στους εορτασμούς της εκατονταετηρίδα της Ελληνικής επανάστασης κόπηκε Μπρούντζινο μετάλλιο με τη μορφή του Βασίλειου Λαζάρου Ορλώφ.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.