Διαβάζετε τώρα
Σημαντική η απόφαση της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ να αναστηλώσει την Αγία Μονή

Σημαντική η απόφαση της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ να αναστηλώσει την Αγία Μονή

  • του Γρηγόρη Καλύβα

Είναι σε όλους γνωστό ότι η Αγία Λιθόπολις των Σταγών, τα Μετεωρίτικα Μοναστήρια  δηλαδή, προσφέρουν σημαντικό πνευματικό και κοινωνικό έργο. Ειδικά η Ιερά Μονή Βαρλαάμ στον τομέα αυτό έχει να παρουσιάσει πλούσιο έργο. Η ανέγερση του Ι. Ναού Οσίων Μετεωριτών Πατέρων στην Πόλη μας, το κτήριο όπου στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες της Ιεράς Μητροπόλεως ΣΤΑΓΩΝ & ΜΕΤΕΩΡΩΝ, η συμβολή στην ανέγερση του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, η δωρεά του Ασθενοφόρου στο Κ.Υ, η οικονομική στήριξη παιδιών, οικογενειών  και δημοσίων υπηρεσιών, η προσφορά του οικοπέδου για την ανέγερση του Γηροκομείου και πολλά άλλα, είναι αυτά που έρχονται πρόχειρα στην μνήμη μου.

Πέρα λοιπόν από την μεγάλη ευλογία που έχουμε ως τοπική κοινωνία να ζούμε υπό την φυσική και πνευματική σκιά των Αγίων Μετεώρων, η Αγία Λιθόπολις ως προστατευμένο μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, εξασφαλίζει και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας καθώς οι επισκέπτες έρχονται για τη μοναστική κοινότητα και εξ΄ αυτού αφήνουν τον οβολό τους στον τόπο μας.

Πριν από ένα χρόνο περίπου στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ εξελέγη νέος Ηγούμενος, ο Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος, ο οποίος συνεχίζει το έργο του Σοφού γέροντα των Μετεώρων Ισιδώρου, αλλά επιπλέον έχει και ένα μεγαλεπήβολο όραμα. Την αναστήλωση ερειπωμένων Μοναστηριών, ένα εκ των οποίων είναι και η Αγία Μονή που βρίσκεται στην κορφή του βράχου κειμένου χαμηλότερα από τον βράχο της Μονής Βαρλαάμ. Ένα όραμα, η υλοποίηση του οποίου πραγματικά έρχεται να δικαιώσει όλους όσοι πιστεύουμε ότι η αναστήλωση των ερειπωμένων σήμερα Μοναστηριών αποτελεί  ένα έργο που έρχεται να ανασυστήσει την Αγία Λιθόπολη των Μετεώρων στην ακμή της.

Προκειμένου λοιπόν να γίνει η αρχιτεκτονική αποτύπωση της Αγίας Μονής επί του βράχου, η Ιερά Μονή Βαρλαάμ, βάση νόμιμης αδείας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προέβη πριν από μερικές μέρες σε κάποιες εργασίες πρόσβασης στον βράχο, ώστε να μπορούν ν΄ ανέβουν πάνω οι μελετητές, οι οποίοι ανέλαβαν να συντάξουν την σχετική μελέτη ώστε να κατατεθεί αρμοδίως και να λάβει τη σχετική άδεια, βάση της οποίας θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Για όσους αντιλαμβάνονται την σημασία και αξία του συγκεκριμένου έργου, τόσο για την ίδια την Μετεωριτική Μοναστική Πολιτεία, όσο και την τοπική οικονομία και τον τόπο γενικότερα, δεν μπορεί παρά να στηρίξουν το οραματικό σχέδιο του νέου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ και των Μετεώρων γενικότερα.

Εφόσον λοιπόν όλα τελούν υπό την έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών, ας μην ξεκινήσουμε εκ νέου έναν ακόμα κύκλο αντιπαραθέσεων και ας πούμε με την θετική μας στάση ένα ευχαριστώ στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ ανταποδίδοντας μ΄ αυτόν τον τρόπο την μεγάλη προσφορά της στα Μετέωρα, στον τόπο, στην τοπική κοινωνία, ευχόμενοι να ξεκινήσει γρήγορα το έργο και πρώτα ο Θεός να αξιωθούμε να δούμε την Αγία Μονή αναστηλωμένη.

Μακάρι όλα τα Μοναστήρια να μπορούσαν να ξεκινήσουν τέτοια έργα και εμείς να είμαστε αρωγοί στην προσπάθειά τους αυτή.

Ο Θεός να δώσει Γέροντα Βενέδικτε να ευοδωθεί το όραμά σας, καθώς αυτό είναι και όραμα της τοπικής κοινωνίας με τις όποιες επιφυλάξεις κάποιων!!

ΠΗΓΗ

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.