Διαβάζετε τώρα
Εντυπωσιακή η παρουσίαση τρισδιάστατων μοντέλων των Μετεώρων από τον Καθηγητή κ. Χαράλαμπο Ιωαννίδη

Εντυπωσιακή η παρουσίαση τρισδιάστατων μοντέλων των Μετεώρων από τον Καθηγητή κ. Χαράλαμπο Ιωαννίδη

  • Σύστημα Ψηφιακής Πολυεπίπεδης Τεκμηρίωσης και Αναπαράστασης Ιερού Χώρου Μετεώρων
  • Κύκλος Ομιλιών: «Επαρχία Σταγών: Αναδρομές στην Ιστορία»
+9
Προβολή Φωτογραφιών

Η Ακαδημία Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων, ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων, πραγματοποίησε την τρίτη διάλεξη της με ομιλητή τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Χαράλαμπο Ιωαννίδη, με τίτλο «Σύστημα Ψηφιακής Πολυεπίπεδης Τεκμηρίωσης και Αναπαράστασης Ιερού Χώρου Μετεώρων».

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Νίτσα Λιάπη» στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών «Επαρχία Σταγών: Αναδρομές στην Ιστορία», οι οποίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων.

Ο κύριος Ιωαννίδης ανέπτυξε τους σύγχρονους τρόπους ανάδειξης και προβολής μνημείων και αρχαιολογικών χώρων με χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, λόγου χάριν τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων ποικίλης λεπτομέρειας και μορφής, εικονικών περιηγήσεων με προσθήκη σημείων ενδιαφέροντος, την υποστήριξη «επαυξημένης πραγματικότητας» και την προσθήκη χαρακτηριστικών των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, για την αλληλεπίδραση με το περιεχόμενο της κοινότητας.

Δόθηκαν σχετικά παραδείγματα με εστίαση στον ιερό χώρο των Αγίων Μετεώρων.

Επίκεντρο της διάλεξης ήταν η πλατφόρμα ‘5dMeteora’, η οποία αφορά στο σύνολο του ιερού χώρου των Μετεώρων, ιδιαίτερα δε στους βράχους Μοδίου και Αλύσσου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στις τρισδιάστατες λεπτομερείς αναπαραστάσεις της ιεράς μονής Αγίου Στεφάνου και του εσωτερικού των δύο καθολικών της, καθώς και σε δέκα ιστορικά μονοπάτια – πολιτιστικές διαδρομές εντός του ιερού χώρου, με την παρουσίαση της εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί για τη συντήρηση και ανάδειξή τους.