Διαβάζετε τώρα
Ποιοί και γιατί επιχειρούν να δημιουργήσουν και πάλι πόλωση στην τοπική κοινωνία ενόψει των δημοτικών εκλογών;

Ποιοί και γιατί επιχειρούν να δημιουργήσουν και πάλι πόλωση στην τοπική κοινωνία ενόψει των δημοτικών εκλογών;

  • του Γρηγόρη Καλύβα

Οι δημοτικές εκλογές, ως γνωστόν θα διεξαχθούν την Κυριακή 08 Οκτωβρίου και όσο πλησιάζουμε προς την κρίσιμη ημερομηνία κάποια τοπικά troll (*) επιχειρούν να δημιουργήσουν και πάλι τεχνικό κλίμα κοινωνικής έντασης όπως και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, με επίκεντρο βέβαια τα ΜΕΤΕΩΡΑ. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, όπως ενθυμούμεθα, τους ενοχλούσε το νομικό καθεστώς της προστασίας του μνημείου που, ειρήσθω εν παρόδω, είναι χαρακτηρισμένο από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς και ως εκ τούτου η χώρα μας υποχρεούται να δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο προστασίας του μνημείου. Τώρα πάλι τους ενοχλεί η προσπάθεια της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ να αναστηλώσει την κατεστραμένη από τους Γερμανούς (βομβαρδίστηκε) Αγία Μονή, κειμένη ακριβώς κάτω από τον βράχο του Βαρλαάμ.
Όπως θυμόμαστε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές κινητοποιήθηκε ο φιλικός μηχανισμός συγκεκριμένων Μ.Μ.Ε του κέντρου, γνωστές αμφιλεγόμενες συλλογικότητες και πολιτικά υποκείμενα προκειμένου να επιτύχουν το στόχος τους που ήταν η παρεμπόδιση διαμόρφωσης νομικού πλαισίου προστασίας του μνημείου. Στην προσπάθειά τους αυτή συμμάχησαν και συμμετείχαν στο προεκλογικό γίγνεσθαι υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου ο οποίος όχι μόνο υιοθέτησε τις μηδενιστικές και επικίνδυνες απόψεις των αλλά επικέντρωσε την προεκλογική τακτική σ΄ αυτό ακριβώς το θέμα (βλέπε δελτία τύπου, ανακοινώσεις εποχής) προκειμένου να αξιοποιηθεί μικροπολιτικά την τεχνητή πόλωση.
Βεβαίως αυτή η πολιτική σύμπραξη και συμμαχία (όντας εξουσία πλέον), έδειξε ότι είχε και άλλα “κλόκουρα”, όπως τακτοποίηση ημετέρων σε θέσεις ευθύνης στο Δήμο κ.λ.π. Όμως “το άδικο ουκ ευλογείται”!! Και στην πολιτική, τα αποκαλυπτήρια έρχονται γρήγορα και οι ευκαιριακές και ετερόκλητες πολιτικές συμμαχίες δεν επιβιώνουν επί μακρόν και γρήγορα εμφανίζεται η εσωτερική σύγκρουση καθώς οι πολιτικοί σύμμαχοι απαιτούν να καθορίσουν την πολιτική και τις επιλογές της δημοτικής αρχής.
Τα επαναφέρουμε όλα αυτά στη μνήμη μας όχι για κανένα ιδιαίτερο λόγο αλλά για να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε όσα υποκρύπτονται μέσα από την κυοφορούμενη νέα προσπάθεια επανάληψής τους καθώς βαδίζουμε προς τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη. Βέβαια τώρα ούτε οι τοπικές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες είναι οι ίδιες, ούτε το “λύκος στα πρόβατα”, που φωνάζουν, συγκινεί κανένα δεδομένου ότι η τοπική κοινωνία έχει αντιληφθεί τα στημένα πολιτικά παίγνια και δεν προτίθεται να γίνει και πάλι άθυρμα στα χέρια τους.
Θα πρέπει όλοι αυτοί οι κύκλοι να καταλάβουν ότι η ΑΓΙΑ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ όσο και να προσπαθούν δεν γίνεται να αλλάξει φυσιογνωμία και να μετατραπεί από ζωντανό Ορθόδοξο μοναστικό κέντρο σε χώρο διαθρησκευτικού – φιλοσοφικού διαλογισμού ή σε αναρριχητικό κέντρο. Εκείνο ωστόσο που πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας είναι ότι η όποια προσπάθεια αλλαγής της φυσιογνωμίας των ΜΕΤΕΩΡΩΝ από όποιους και για όποιο λόγο γίνεται, έρχονται σε αντίθεση με το μέλλον και την προοπτική του τόπου, την οικονομική του ανάπτυξη, την κοινωνική πρόοδο και ευημερία.
Οι όποιες κινήσεις να ακυρωθεί το μεγαλόπνοο όραμα της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ να αναστηλώσει την Αγία Μονή ΜΕΤΕΩΡΩΝ, ή να αλλάξει η φυσιογνωμία των ΜΕΤΕΩΡΩΝ ώστε να υπηρετηθούν μεμονωμένα οικονομικά συμφέροντα, θα αποτύχουν παταγωδώς ακριβώς γιατί υποσκάπτεται το συμφέρον του τόπου αλλά και το ιστορικό, πολιτιστικό και πολιτισμικό υπόβαθρο της περιοχής.
Η τοπική κοινωνία αντιλαμβανόμενη πλήρως πια τις σκοπιμότητες που υπηρετούνται μέσα από την μόνιμη πολεμική των γνωστών κύκλων, θα τις ανατρέψει στηρίζοντας αποφασιστικά κάθε προσπάθεια της ΜΕΤΕΩΡΙΤΙΚΗΣ μοναστικής κοινότητας να αναστήσει την μοναστική πολιτεία των ΑΓΙΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ στο απόγειο της ακμής της.
Η νέα προσπάθεια εναντίωσης στο σχέδιο αναστήλωσης από την Ι.Μονή Βαρλαάμ της Αγίας Μονής των γνωστών τρολ πρέπει να βρει απέναντι όλους μας καθώς αυτό επιτάσσει το χρέος μας απέναντι στην πρόοδο και ευημερία του τόπου μας στην πίστη μας, στην ιστορία και παράδοση της Αγιομετεωριτικής κληρονομιάς!! Γι΄ αυτό και δεν πρέπει να σιωπήσουμε. Η σιωπή δυστυχώς εκλαμβάνεται ως αδυναμία από κάποιους. Η προστασία και ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, της ιστορίας και παράδοσης, του τοπικού φυσικού αποθέματος, της ολοκληρωμένης βιώσιμης ανάπτυξης, της ευημερίας και προόδου, θέλει θέσεις, προτάσεις, σχέδιο, πολιτικές, στρατηγική, δράση που να υπηρετούν τον τόπο. Έ, όποια προσπάθεια γίνεται από την μοναστική κοινότητα των Αγίων ΜΕΤΕΩΡΩΝ για να αναστηλωθούν γκρεμισμένα μοναστήρια, σκήτες και μονίδρυα πρέπει να μας βρίσκει όλους συμμάχους της προσπάθειας.

*(troll) χρήστης του Ίντερνετ με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένα εκτός θέματος θέσεις και απόψεις σε μία online ανοιχτή κοινότητα, όπως ένα φόρουμ συζήτησης, mailing list, chat room ή μπλογκ, με πρωταρχική πρόθεση να προκαλέσει και να ερεθίσει άλλους χρήστες ή με κάθε τρόπο να επιφέρει διαταραχή σε μια διαδικτυακή συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα και να πετύχει μια αλυσίδα αντιδράσεων από άλλους χρήστες. Η συμπεριφορά αυτή που λέγεται τρολάρισμα (trolling) πολλές φορές συνοδεύεται από αμφιλεγόμενη διαμάχη των υπολοίπων περί του σκοπού του.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.