Διαβάζετε τώρα
Θέλεις νά τούς γνωρίσεις;

Θέλεις νά τούς γνωρίσεις;

Αξίζει να τα διαβάσεις!

Καταπονημένος από την μεγάλη δράση που ανέπτυξε σε τόσους πολλούς τομείς, εναντίον των διαφόρων κακοδοξιών και ειδικά της αιρέσεως του Αρειανισμού, μη διστάζοντας πολλές φορές να αντιταχθεί με την εκάστοτε πολιτική εξουσία, με όπλα του την πίστη και την προσευχή, με τα κηρύγματα και τους λόγους του, με τα πολλά ασκητικά και παιδαγωγικά συγγράμματα, καθώς και την ασκητική ζωή του ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας παραδίδει το πνεύμα στο Θεό την 1η Ιανουαρίου του 379 μ.Χ. σε ηλικία 49 ετών. Ο θάνατός του βυθίζει στο πένθος όχι μόνο το ποίμνιό του αλλά και όλο το χριστιανικό κόσμο της Ανατολής. Στην κηδεία του συμμετέχει και ένα πλήθος ανομοιογενές από άποψη θρησκευτικής και εθνικής διαφοροποιήσεως. Το υψηλής σημασίας θεολογικό και δογματικό του έργο καθώς και η λειτουργική και πρωτότυπη ανθρωπιστική του δράση, είναι η μεγάλη παρακαταθήκη που μας άφησε. Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία την 1ην Ιανουαρίου.  Από το 1081μ.Χ. ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης Ιωάννης Μαυρόπους (ο από Ευχαΐτων) θέσπισε έναν κοινό εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Ιωάννη του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου, στις 30 Ιανουαρίου, ως προστατών των γραμμάτων και της παιδείας.

 

Το πρωί πέσανε οι πρώτες ακτίνες στο καλυβάκι του Γρηγορίου. Κουράστηκαν ζητώντας να τρυπώσουνε μέχρι μέσα. Το είχανε τάμα, να μπαίνουνε το πρωί νωρίς, ν’ ακουμπάνε απαλά στην ιερή κεφαλή του γέροντα, έτσι για να πάρουνε την ευλογία του. Το ‘χαν καλύτερο, να βλέπουνε το ιερό καλυβάκι από το να φωτίζουνε ανίερα παλάτια. Και σήμερα, μόλις είδανε το μικρό φεγγίτη, μπήκανε διακριτικά στο ιερό βήμα της προσευχής. Βρήκανε το γέροντα γονατιστό. Ακούμπαγε το κεφάλι σε οριζόντιο ξύλο, καρφωμένο σε κάθετο κοντόξυλο. Ο γέροντας τώρα δεν έκλαιγε γοερά. Τα δάκρυα μόνο κύλαγαν ήρεμα. Κύλαγαν απαλά και τα μάζευε ο Θεός, τα ‘βαζε προσεχτικά στη ζυγαριά. Μ’ αυτά μέτραγε τη χάρη του. Πολλά δάκρυα, πολλή χάρη. Και είχανε τόσο πολύ βάρος αυτά τα δάκρυα, που δεν πρόφταινε ο Θεός να δίνει χάρη. Έδινε, έδινε… λευτερωνόταν ο Γρηγόριος από το παράπονό του, γέμιζε μέσα του με παρουσία του Θεού… Μέχρι που ένιωσε στο πλευρό, στο κεφάλι, τη θωπεία της ακτίνας του ήλιου… κουνήθηκε να σηκωθεί, να βγει στην πορτούλα, να δει το Θεό στο πρόσωπο του ήλιου.
Να σηκωθεί… μία κουβέντα ήταν… Πως να σηκωθεί; Τ’ άρρωστα μέλη του είχανε ξυλιάσει σε κείνη τη στάση. Είδε κι έπαθε, προσπάθησε πολλή ώρα, κάποτε σύρθηκε στο κατώφλι να πει καλημέρα του ήλιου. Άπλωσε τα χέρια του να χαϊδέψει το αεράκι, έφερε γύρω τα μάτια να συνεννοηθεί με τα δέντρα, το χώμα… Κούνησε τα χείλη να πει δύο κουβέντες και στα μικρά πουλάκια.
…Ξημέρωσε αλλιώτικη, χαριτωμένη, εποχή για το Γρηγόριο. Ζούσε για να προσεύχεται, να κλαίει, ν’ αγαπάει, να περιαυγάζεται από το θείο φως, ν’ αναπαύεται στην αγκάλη της αγίας Τριάδας, να…

 

Ὅταν ἀκοῦμε τόν χαρακτηρισμό «μάρτυρας» καί «μεγαλομάρτυρας», ὁ νοῦς μας τρέχει στίς ἔνδοξες πρωτοχριστιανικές ἐποχές, κατά τίς ὁποῖες ἡ Ἐκκλησία ἔ­γραψε χρυσές σελίδες μέ τό αἷμα τῶν μαρτύρων της πού πλούσιο ἔρρευσε καί πότισε τό δέντρο τῆς χριστιανικῆς πίστης. Ξε­χνοῦ­με ὅμως ὅτι ὁ Χριστιανός εἶναι σέ ὅλες τίς ἐποχές στρατιώτης τοῦ Χριστοῦ καί μάρτυράς του μέσα σ᾽ ἕναν κόσμο ἀν­τι­λο­γίας κατά τοῦ θελήματος τοῦ Θεοῦ. Τή μορ­φή ἑνός τέτοιου μεγαλομάρτυρα μετά τούς διωγμούς μᾶς παρουσιάζει ἀνάγλυφα ὁ S. D. Amé­dée Thierry στό ἔργο του St Jean Chrysostome et l᾽ impératrice Eudoxie, la société chrétienne en Orient (=Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος καί ἡ αὐτοκράτειρα Εὐδοξία, ἡ χριστιανική κοινωνία στήν Ἀνατολή). Κυκλοφορεῖται ἤδη σέ πιστή καί γλαφυρή μετάφρα­ση στά ἑλ­λη­νικά ἀπό τίς ἐκδόσεις «Χρι­στιανική Ἐλ­πίς» μέ τόν τίτλο «Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος, μεγαλομάρτυρας μετά τούς δι­ωγμούς», ἔκδοση τρίτη βελτιωμένη.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο ηλεκτρονικά.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.