Διαβάζετε τώρα
Χριστού-γεννα χωρίς Χριστό στις καρδιές μας !!!

Χριστού-γεννα χωρίς Χριστό στις καρδιές μας !!!

  • του Γρηγόρη Γ. Καλύβα

Ο Χριστιανικός κόσμος ετοιμάζεται να εορτάσει το μεγάλο γεγονός της ενσαρκώσεως  του Θείου λόγου. Ένα γεγονός που εντάσσεται στην Θεία Οικονομία και στο σχέδιο του Θεού για την σωτηρία του πεπτωκότος δημιουργήματός του που είναι ο άνθρωπος, ως αποτέλεσμα της απεριόριστης αγάπης του προς το έλλογο ον. Τα Χριστούγεννα λοιπόν και πάλι μπροστά μας.

Η εορτή αυτή χαρακτηρίζεται από μία τεράστια παραδοξότητα. Ενώ χρόνο με το χρόνο εορτάζεται με μεγαλύτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, ταυτόχρονα το ουσιαστικό νόημά της φθείρεται διαρκώς  και εξασθενεί, για να εξελιχθεί τελικά σε μια εμπορική και καταναλωτική πανήγυρη που ουδεμία σχέση έχει με την ουσία του μεγάλου αυτού γεγονότος (της ενσαρκώσεως του Θεού Λόγου), που έμελε να αλλάξει τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας και να προσδώσει αληθινό νόημα ζωής στον άνθρωπο.

Ο Χριστός γίνεται άνθρωπος, για να γίνει ο άνθρωπος θεός κατά χάρη. Ο άνθρωπος δίχως τον Χριστό γίνεται απάνθρωπος. Ο χριστιανισμός γέννησε τον ανθρωπισμό. Ο ανθρωπισμός παραμυθεί την ανθρωπότητα. Ο Χριστός ήλθε στον κόσμο γυμνός, όπως ο κάθε άνθρωπος, που όμως δεν το συλλογιέται καλά. Αυτό είναι το μήνυμα των Χριστουγέννων. Ο νεοελληνικός βίος αργά αλλά μεθοδικά, συνεργούντος  του διαβολικού συστήματος της παγκοσμιοποίησης, απομακρύνεται όχι απλά από το ουσιαστικό νόημα της Γεννήσεως, αλλά και  από τον Χριστό τον ίδιο θεωρώντας  ότι περιορίζεται, ότι ασφυκτιά η ζωή του με τον Χριστό. Έτσι, ελεύθερος δήθεν, υποδουλώνεται σε διάφορα είδωλα και ηδονές. Η Εκκλησία δεν μιλά πια στην καρδιά του Έλληνα Χριστιανού. Όλα δείχνουν να φθίνουν και να χάνονται μέσα στον ζόφο και την ανηθικότητα της εποχής.

Το πνευματικό νόημα των Χριστουγέννων είναι βαθύτατο. Βλέποντας τη συνεχή φθορά του δημιουργήματός Του, ο Θεός έστειλε στη γη το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, τον μονογενή Του Υιό, σε μία σωτηριώδη αποστολή η οποία στόχευε στο να τελειοποιήσει το νόμο που ανήγγειλαν οι Προφήτες και να διδάξει έμπρακτα στο ανθρώπινο γένος το δρόμο προς την σωτηρία, την νίκη επί του θανάτου, την ανάσταση και την αιώνια ζωή. Η ενσάρκωση του Θείου Λόγου και η επίγεια υποδειγματική παρουσία Του γέμισε τον κόσμο με την ελπίδα της ανάπλασης της φθαρείσης διεστραμμένης προσωπικότητας του ανθρώπου και της επαναφοράς της στην προπτωτική κατάσταση.

Η πορεία της ανθρωπότητας απέδειξε ότι παρά την παρουσία του Θεού στη γη, τη διδασκαλία και το παράδειγμά Του, αλλά και το μαρτύριο και τη διδασκαλία εκατομμυρίων Αγίων, το ανθρώπινο γένος παραμένει αδιόρθωτο ρέποντας μαζικά προς την αμαρτία και τη φθορά.

Οι έριδες και αντιπαραθέσεις μεταξύ εθνών, κρατών, θρησκειών, κοινοτήτων, ομάδων και προσώπων δεν έχουν τελειωμό. Ο πόλεμος και η βία έχουν αντικαταστήσει την ειρήνη και τη συνδιαλλαγή στην επίλυση διαφορών. Το συμφέρον και η ιδιοτέλεια έχουν αντικαταστήσει τη φιλία και την αγάπη στις ανθρώπινες σχέσεις. Ο υλισμός και η αμαρτία έχουν αντικαταστήσει την πνευματικότητα και τις αξίες στη νοηματοδότηση της ζωής. Τα παρα φύσιν και παράνομα έχουν αντικαταστήσει τα φυσιολογικά και νόμιμα. Ο διάβολος έχει αντικαταστήσει το Χριστό ως εικόνα και πρότυπο του μέσου ανθρώπου.

Εμείς οι Έλληνες Χριστιανοί, κληρονόμοι μίας τεράστιας θρησκευτικής, πνευματικής, κοινωνικής και πολιτιστικής παράδοσης, εσχάτως όμως μπολιασμένοι από τον καταστροφικό ιό της παγκοσμιοποίησης, οδεύουμε προς τα φετινά Χριστούγεννα με το νου μας στραμμένο στις υλικές απολαύσεις, παραβλέποντας την παράδοση και τις αξίες μας, ξεχνώντας την πεμπτουσία της ύπαρξής μας για πνευματική, κοινωνική και εθνική ανασυγκρότηση, αλλά και την υπέρτατη ανάγκη για απεγκλωβισμό από τα δεσμά της παγκοσμιοποίησης.

Γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα  χωρίς τον Χριστό στις ψυχές μας που  είναι βουτηγμένες στη διαφθορά, την αμαρτία, την ανισότητα, την αδικία, το ψέμα, την ιδιοτέλεια και την αντιπαλότητα, νικημένοι και αποχαυνωμένοι από το παγκοσμιοποιημένο πνεύμα της διεθνούς διεστραμμένης ολιγαρχίας. Ανοίγουμε διάπλατα τις τσέπες μας για αγορά κάθε λογής καταναλωτικού αγαθού, αλλά κρατάμε κλειστές τις καρδιές μας μη τυχόν και μας ξεφύγει κάποια ικμάδα αγάπης προς τον πλησίον.  Φορτώνουμε τα παιδιά, τους συγγενείς, τους φίλους και τους εαυτούς μας με πληθώρα άχρηστων δώρων και στερούμε τις ψυχές τους και τις δικές μας από τα ζωηφόρα πνευματικά νάματα που πλουσιοπάροχα προσφέρει η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία μας αυτές τις μέρες. Στολίζουμε τα σπίτια μας με κάθε μεγαλοπρέπεια, αλλά δεν ευπρεπίζουμε με ταπείνωση και αγάπη τις καρδιές μας. Γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα χωρίς το Χριστό στο επίκεντρο της ζωής μας.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.