Διαβάζετε τώρα
Με αφορμή την πτώση του μονότοξου γεφυριού της Πλάκας Άρτας

Με αφορμή την πτώση του μονότοξου γεφυριού της Πλάκας Άρτας

  • του Γρηγόρη Γ. Καλύβα

Δυστυχώς είχε προηγηθεί η κατάρρευση του «Μοκοσίου» μεταξύ Πεύκης και Ματονερίου !!!

Η πτώση του ιστορικού και μοναδικού αρχιτεκτονικού μνημείου, του μονότοξου πέτρινου γεφυριού της Πλάκας, στην περιοχή της  Άρτας, μου έφερε στην μνήμη το αντίστοιχο του Μοκοσίου που επί αιώνες έμεινε μάρτυρας να γεφυρώνει δυο περιοχές (Πεύκη – Ματονέρι) για να επικοινωνούν οι άνθρωποι που δυστυχώς κατέρρευσε.

Και κατέρρευσε πότε;

Μόλις η τότε δημοτική αρχή του Καποδιστριακού δήμου Μαλακασίου είχε ολοκληρώσει την σχετική μελέτη η οποία, προφανώς, δεν χρειάστηκε να υλοποιηθεί μια και από το περήφανο αυτό μνημείο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς απέμεινε ένας σωρός ερειπίων.

Τότε είχαν ειπωθεί πολλά για την αβελτηρία της πολιτείας να προκάνει την πτώση ξεκινώντας τις εργασίες αποκατάστασης αλλά και την ανευθυνότητα κάποιων που είχαν ανασκάψει τα θεμέλια  του γεφυριού προς αναζήτηση θησαυρού κάτι που επίσπευσε την πτώση όπως ελέχθη.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχει την ίδια τύχη και το γεφύρι της Σαρακίνας!!!

Πάντως μεγάλη ανησυχία  δημιούργησε στους κατοίκους της Σαρακίνας η είδηση της πτώσης του γεφυριού της πλάκας  για το «δικό τους» τοξωτό γεφύρι που ως γνωστόν κατασκεύασε ο Άγιος Βησσαρίων και το οποίο χρήζει άμεσης παρέμβασης για την αποκατάστασή του.

Πάντως ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος όχι μόνο δεν έχει πάψει να δραστηριοποιείται γύρω από το θέμα αποκατάστασης του γεφυριού αλλά ήδη οι παρεμβάσεις του φέρνουν πιο κοντά  από ποτέ την λύση φυσικά με την συμβολή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Διευθύντριάς της Κρυσταλίας Μαντζανά.

Αγαπητή Πρόεδρε γρηγόρει !!! Γιατί  όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος !!!

Το γεφύρι βρίσκεται σε οριακό σημείο και το ξέρουμε.

Γι’ αυτό πιέστε για να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων καταστάσεων !!

Ακολουθούν σχετικά δημοσιεύματα για το θλιβερό αυτό γεγονός της κατάρρευσης του Γεφυριού της Πλάκας, το οποίο αποτελούσε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια.

Σοκ και θλίψη προκαλεί η φωτογραφία του vimanews.gr από ό,τι απέμεινε από το κάποτε πανέμορφο Γεφύρι της Πλάκας. Χτυπημένο από τη μανία της Φύσης, μόνο ένα μικρό τμήμα του απομένει πλέον….

φωτό από το blog alekosdigital.blogspot.gr

Το μοναδικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας γεφύρι δεν άντεξε και κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από το Σάββατο το πρωί τα Τζουμέρκα. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μάστορες της πέτρας τον 18ο αιώνα.

Η είδηση έχει συγκλονίσει τους Ηπειρώτες για τους οποίους αποτελεί την «Ακρόπολη» της περιοχής τους. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μαστόρους της πέτρας τον 18ο αιώνα.

Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.