Διαβάζετε τώρα
Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Ανακοίνωση – Πρόσκληση

  • Ανακοίνωση - Πρόσκληση

“Μουσικό οδοιπορικό στη γη των Ρωμηών…
με ταξιδευτή τον κυρ Φώτη Κόντογλου”

 

“Ἕνας λαός πού ἔχει χάσει τήν παράδοσή του, εἶναι σάν τόν ἄνθρωπο πού ἔχει χαμένο τό μνημονικό του, πού ἔχει πάθει ἀμνησία. Τό σήμερα καί τό αὔριο εἶναι δεμένα μέ τά περασμένα. Τό σήμερα θρέφεται ἀπό τά περασμένα καί τά μελλούμενα ἀπό τό σήμερα. Μέ τήν παράδοση ὁ ἄνθρωπος δυναμώνει τή συνείδησή του, νοιώθοντας κοντά του καί μέσα του τούς προγόνους του, χαιρόμενος καί λυπούμενος μαζί τους, βλέποντας σ’ αὐτούς τά ἴδια αἰσθήματα, τίς ἴδιες συνήθειες, τίς ἴδιες ἀδυναμίες, τίς ἴδιες ἀνησυχίες, τούς ἴδιους στοχασμούς, πού βρίσκει μέσα στόν ἑαυτό του”.

Σε μια εποχή που οι περισσότεροι από μας «ἐλαφρᾷ τῇ καρδίᾳ», εν γνώσει ή εν αγνοία με τις πράξεις μας ή με την αδιαφορία και την ανοχή μας απεμπολούμε τις αξίες της παράδοσής μας από την παιδεία, τον πολιτικό, κοινωνικό, οικογενειακό και θρησκευτικό μας βίο·

Σε μια εποχή που «θυσιάσαμε τά πρωτοτόκια γιά νά φᾶμε τή φακή»·

Σε μια εποχή που βάλαμε «τόν λύχνον ὑπό τό μόδιον» και πορευόμαστε μέσα στο σκοτάδι της «πνευματικῆς νάρκης, τῆς ἀναισθησίας, τῆς ἀδιαφορίας καί τῆς ψευτοπαρηγοριᾶς» που μας προσφέρουν τα στεγνά και στυγνά ιδεολογήματα και συστήματα και ο παραμορφωμένος χριστιανισμός της Δύσης, αρνούμενοι να «θραφοῦμε μέ τό κριθαρένιο ψωμί πού θραφήκανε οἱ πατεράδες μας»·

Σε μια τέτοια εποχή η φωνή του κυρ Φώτη, του Ρωμηού απ’ τ’ Αϊβαλί, που φτάνει σ’ εμάς μέσα από τα έργα του, ηχεί πιο επίκαιρη από ποτέ και αποτελεί αναγκαιότητα με τον πλούτο της σοφίας της και την αφυπνιστική της δύναμη.

Στα πλαίσια του έτους Φώτη Κόντογλου, 50 χρόνια από τον θάνατό του, ο Σύλλογός μας τιμά τον μεγάλο Έλληνα, τον οικουμενικό δάσκαλο και στοχαστή, τον ανεπανάληπτο λογοτέχνη και εικαστικό, σε μια μουσική εκδήλωση, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ, στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Καλαμπάκας.

Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι – επιστροφή στη γη των πατέρων μας, την αλησμόνητη Ιωνία. Πρόκειται για μια ευκαιρία να ταξιδέψουμε στις πατρογονικές ρίζες του Ελληνισμού και να θυμηθούμε την μαρτυρική ζωή των Ιώνων, να νοσταλγήσουμε τη Σμύρνη και το Κορδελιό, τη Μίλητο και την Αλικαρνασσό, την Έφεσο και τις Κυδωνίες.

Για να προσκυνήσουμε ευλαβικά την Βασιλίδα των Πόλεων, την Συληβρία και τη Ραιδεστό, τη Χαλκηδόνα και τη Νίκαια, για να επιστρέψουμε στην αιολική γη, στη γη των ηρώων, στη γη των ομολογητών, στη γη των μαρτύρων, στη γη που γεννήθηκε και θέριεψε το Γένος μας και η Πίστη μας.

Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι στην κουρσεμένη μας πατρίδα…
Ομιλητής: Φώτης Μαρτίνος, εγγονός Φώτη Κόντογλου
Αφηγητής: 
Τσιαντούλας Δημήτρης
Θα τραγουδήσουν
 ο Ζαχαρίας Καρούνης και η Κωνσταντία Λάσκου και θα παίξουν οι μουσικοί: Γιώργος Αδάμος (πιάνο), Κώστας Δριτσέλης (κιθάρα), Γιώργος Ντίνας (κρουστά), Νεκτάριος Παπαγεωργίου (κλαρίνο – καβάλ), Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου (κανονάκι), Γιάννης Σούλτης (βιολί), Αποστόλης Σακκάς (λαούτο-ούτι-μπουζούκι)
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κωνσταντία Λάσκου

Δείτε την εκδήλωσή μας στο facebook:

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.