Διαβάζετε τώρα
Απολογισμός έργου – Προγραμματισμός νέων στόχων – δράσεων 2016

Απολογισμός έργου – Προγραμματισμός νέων στόχων – δράσεων 2016

Μετεώρων Λιθόπολις

Α.  ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Αγαπητά μέλη και φίλοι του Συλλόγου μας

Πέρασε σχεδόν ενάμιση χρόνος από την ημέρα που ιδρύθηκε ο Σύλλογός μας. Μέσα σ΄αυτό το χρονικό διάστημα πετύχαμε πολλά, άλλα σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να πετύχουμε περισσότερα στο προσεχές μέλλον ως προς την εκπλήρωση των στόχων μας.

Η παρουσία του Συλλόγου, οι δράσεις που αναπτύξαμε την χρονιά που πέρασε και πολύ περισσότερο τα αποτελέσματά τους, νομίζουμε δικαιώνουν την πρωτοβουλία να ιδρύσουμε έναν φορέα που θα ασχοληθεί με την διαφύλαξη και ανάδειξη της Αγιομετεωρίτικης Κληρονομιάς αλλά και την υπεράσπιση της Ελληνικής ταυτότητας, αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη να συνεχίσουμε την προσπάθεια και την χρονιά που ανέτειλε.

Και οφείλουμε να το κάνουμε αυτό ακριβώς γιατί οι νεοεποχίτικες στρατηγικές που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και ασκούνται στο πλαίσιο της παγκόσμιας διακυβέρνησης, επιτάσσουν αντίδραση και αντίσταση με όλα εκείνα τα στοιχεία που σφυρηλατούν την Ελληνική συνείδηση. Δυστυχώς οι εθνικές κυβερνήσεις αποδεικνύονται απρόθυμες να αντιδράσουν στις δόλιες και σκοτεινές επιδιώξεις της νέας τάξης πραγμάτων, που δεν είναι άλλες από την ισοπέδωση κάθε τί που διαμορφώνει υγιή κοινωνία και θεσμούς, εθνική συνείδηση και πολιτισμική ταυτότητα, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί ο λεγόμενος παγκόσμιος πολίτης.

Σ΄ αυτήν την επιχειρούμενη προσπάθεια εξαφάνισης λαών, εθνών και πολιτισμών, αυτοί που αντιστέκονται είναι οι Πολιτιστικοί φορείς που χωρίς καμία υποστήριξη, χωρίς οικονομικές δυνατότητες αλλά μόνο με την πίστη στις πολιτιστικές αξίες, στην ιστορία και την παράδοση του τόπου μας, στις αξίες της Ορθοδοξίας, προσπαθούν να κρατήσουν όρθια και ζώσα την εθνική μας συνείδηση.

Αυτοί οι θύλακες αντίστασης στην επιχειρούμενη πολιτισμική και κοινωνική αλλοτρίωση οφείλουν και πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται. Σ΄ αυτόν τον «καλόν και δύσκολο αγώνα» ο Σύλλογος «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» δίνει και θα συνεχίσει να δίνει δυναμικά το παρόν μαζί με όλους εσάς, τα μέλη και τους φίλους που τον στηρίζουν τόσο αποφασιστικά όπως δείχνει το ενδιαφέρον και η συμμετοχή στις δράσεις και πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε, αλλά και με τους άλλους φορείς.
Β. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η χρονιά που απήλθε μπορούμε να πούμε ότι ήταν ιδιαίτερα παραγωγική για τον Σύλλογό μας καθώς με μια σειρά παρεμβάσεις και δράσεις που αναλάβαμε και πραγματοποιήσαμε, καταφέραμε, αφενός μεν να καταξιωθούμε ως νέος φορέας, αφετέρου δε να κοινωνικοποιήσουμε τις βασικές αρχές και θέσεις μας αναδεικνύοντας τον άλλο δρόμο υπέρβασης της κρίσης αλλά και του νοήματος ζωής που θα μας βγάλουν στο ξέφωτο της ελπίδας και της εθνικής αναγέννησης που δεν είναι άλλος από τα νάματα της παράδοσης και της Ορθοδοξίας.

Στο πλαίσιο αυτό κατ΄ αρχήν στεγάσαμε τον Σύλλογο με την υπενοικίαση και διαμόρφωση των γραφείων που βρίσκονται, όπως γνωρίζετε στην οδό Μασούτα 3 στην Καλαμπάκα, την έδρα του Συλλόγου μας.

Καταβάλαμε, με την βοήθεια πολλών εθελοντών και δωρητών, μεγάλες προσπάθειες για την διαμόρφωσή τους σε βαθμό που να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ίσως τα πλέον όμορφα και λειτουργικά γραφεία όπου μπορούν να γίνονται και μικρές εκδηλώσεις.

Τοποθετήσαμε τον απαιτούμενο εξοπλισμό, διακοσμήσαμε το χώρο με τρόπο που να αναδεικνύονται οι βασικές αρχές και οι στόχοι του Συλλόγου, αξιοποιήσαμε οποιαδήποτε δωρεά μας προσφέρθηκε με όρους διαφάνειας και απόλυτου σεβασμού, όπως η παραλαβή σύγχρονου ηλεκτρονικού εξοπλισμού από την Ε.Τ.Ε., δημιουργήσαμε βιβλιοθήκη και την εμπλουτίσαμε με βιβλία, δεχθήκαμε προσφορές βιβλίων, όπως από την Φ.Α.Τ.Α και μεμονωμένα πρόσωπα, για να φτάσουμε να πραγματοποιήσουμε τα εγκαίνια όπου παραβρέθηκε πλήθος κόσμου και αποτέλεσε ένα σημαντικό γεγονός για την τοπική μας κοινωνία.

Στο επίπεδο των εκδηλώσεων και στο πλαίσιο του έτους Φώτη Κόντογλου, πραγματοποιήσαμε σειρά δράσεων όπως αυτήν με τίτλο «Ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ» με ομιλητή τον γνωστό δάσκαλο και συγγραφέα Δημήτρη Νατσιό. Σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμπάκας πραγματοποιήσαμε στα Χάσια την ημερίδα με θέμα «ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ – Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΧΑΣΙΩΝ», συμβάλλοντας στην ανάδειξή του αλλά και στην αναγκαιότητα σύνταξης μελέτης αποκατάστασης του σπηλαιώδους ασκητηρίου Αγίου Νικολάου Γάβρου, που για τους κατοίκους του αποτελεί όνειρο ζωής, η οποία πρόσφατα εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και με την βοήθεια της Θείας οικονομίας ελπίζουμε να αξιοποιηθεί.

Στην κορύφωση των εκδηλώσεών μας για τον Φώτη Κόντογλου πραγματοποιήσαμε την εκδήλωση με θέμα «ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΡΩΜΗΩΝ» στην οποία παραβρέθηκαν οι εγγονοί του, Φώτης και Παναγιώτης Μαρτίνος, οι οποίοι εξέθεσαν πρωτότυπα χειρόγραφα του Κόντογλου. Επίσης πραγματοποιήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με την γνωστή συγγραφέα Μαρία Μουρζά, μια ομιλία – παρέμβαση που ανέδειξε και υπέδειξε πως υπάρχει ο άλλος δρόμος εξόδου από την πολύπλευρη κρίση που ταλανίζει την χώρα και την ελληνική κοινωνία.

Παράλληλα οργανώσαμε την περιοδική έκδοση του Συλλόγου και εκδώσαμε τέσσερα φύλλα – αφιερώματα (Πάσχα, Δεκαπενταύγουστος, Επέτειος ΟΧΙ 1940, Χριστούγεννα) όπου συμμετέχουν με άρθρα τους πολλοί και εκλεκτοί συνεργάτες αλλά και Καλαμπακιώτες συγγραφείς και λογοτέχνες.

Οργανώσαμε στα γραφεία μας ενημερωτικές συναντήσεις υπό τον τίτλο «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» όπου έγινε ενημέρωση για τις αιρέσεις και παραθρησκευτικές ομάδες, τις ηλεκτρονικές ταυτότητες κ.λ.π., με ομιλητές σημαντικές προσωπικότητες.

Συνεχίσαμε την αξιοποίηση του διαδικτύου αναβαθμίζοντας το siteτου Συλλόγου.

Συμμετείχαμε σε δράσεις άλλων φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων καθαρίζοντας τους δρόμους προς ΜΕΤΕΩΡΑ, αναπτύξαμε και συνεχίζουμε να καλλιεργούμε συνεργασίες με όλους τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, δημοσιοποιήσαμε απόψεις αναφορικά με σημαντικά ζητήματα που άπτονται των βασικών αρχών και θέσεων του Συλλόγου μας, όπως την μονιμοποίηση της Μητρόπολης ΣΤΑΓΩΝ & ΜΕΤΕΩΡΩΝ κ.λ.π.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Το πλέον δύσκολο κομμάτι του απολογισμού πεπραγμένων είναι το οικονομικό. Ωστόσο και εδώ πιστεύομε ότι τα καταφέραμε και ελπίζουμε και θα εργαστούμε όλοι, με την βοήθεια και συνδρομή σας, να πετύχουμε και τη νέα χρονιά ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις δράσεις μας.

Για τον σύλλογο είναι ευτυχής συγκυρία ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας που μας πιστεύουν και μας εμπιστεύονται. Το ευχαριστώ σε όλους αυτούς, είναι λίγο!!

Χοντρικά σας ενημερώνουμε ότι τα έξοδά μας είναι 6 χιλ. ευρώ ,που προκύπτουν από δαπάνες εκδηλώσεων και πληρωμές πάγιων αναγκών (ενοίκιο, Οργανισμοί κοινής ωφέλειας κ.λ.π), ενώ τα έσοδα 6,5 χιλ. ευρώ, που προέρχονται από συνδρομές μελών και δωρεές, με το υπόλοιπο ταμείου να ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Φίλες και φίλοι,

Οι οικονομική κρίση σίγουρα μας επηρεάζει όλους σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο, κάτι που αντανακλάται και στον Σύλλογό μας, δυσκολεύοντας το έργο μας. Στο πλαίσιο αυτό θα σας παρακαλούσαμε στο μέτρο του δυνατού να ανταποκριθείτε στην ετήσια συνδρομή σας.

Δ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ  ΔΡΑΣΗΣ 2016

Σε ότι αφορά τον προγραμματισμό ενόψει της νέας χρονιάς, προγραμματίζουμε μια σειρά δράσεις όπως μια ακόμα ομιλία – παρέμβαση της γνωστής συγγραφέως Μαρίας Μουρζά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Στις 29 Μαϊου ενθυμούμαστε την άλωση της Βασιλεύουσας ενώ το τριήμερο της εθνικής επετείου του ΟΧΙ του 1940 προγραμματίζουμε ειδικό αφιέρωμα. Συνεχίζουμε, εμπλουτίζουμε και αναβαθμίζουμε την περιοδική μας έκδοση, συστηματοποιούμε τις ειδικές συναντήσεις με τίτλο «ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» με μια σειρά επίκαιρων ομιλιών στα γραφεία μας, συνεχίζουμε τις συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς, εμπλουτίζουμε την βιβλιοθήκη μας, συνεχίζουμε τις δημόσιες παρεμβάσεις για ζητήματα που έχουν να κάνουν με θέματα που άπτονται των βασικών αρχών και στόχων μας.


Ε. ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

Η αλήθεια είναι ότι η χρονιά που μας πέρασε ήταν μια εξόχως παραγωγική χρονιά για τον Σύλλογο. Τα πετύχαμε όλα; Τίθεται το ερώτημα. Όχι δεν τα πετύχαμε, καθώς υπάρχουν και δυσκολίες, και αδυναμίες, που πρέπει να ξεπεράσουμε στο πλαίσιο της συνεχούς βελτίωσης τόσο στη λειτουργία, όσο και στις δράσεις μας και στους στόχους μας.

Ωστόσο βασικός ανασταλτικός παράγον το οικονομικό: «δεῖ δὲ χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων», έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Μπορεί να έχουμε ιδέες, όρεξη, μεράκι, αλλά δυστυχώς η υλοποίησή τους απαιτεί έξοδα.

ΣΤ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Υπάρχει ένα ερώτημα το οποίο ίσως απασχολεί πολλούς: Καλά όλα αυτά, αλλά το αποτέλεσμα; Ποιο είναι το αποτέλεσμα;

Φίλες και φίλοι,

Σε μια εποχή που όλα γύρω μας καταρρέουν και αποδομούνται οφείλουμε να καταθέσουμε την παρουσία μας και την ομολογία μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο αγωνιζόμενοι για την πίστη, την πατρίδα, την πολιτισμική ταυτότητα και ιστορική κληρονομιά, μένοντας σταθεροί στην Ορθόδοξη πίστη και παράδοση, στις αξίες που διαμορφώνουν και σφυρηλατούν την ελληνική συνείδηση.

Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να αναδείξουμε την ανάγκη να μην υποταχθούμε στην κυρίαρχη αντίληψη που μας θέλει πολίτες του κόσμου απαλλαγμένους απ΄ ότι διαμορφώνει την εθνική μας συνείδηση.

Δυστυχώς οι εξελίξεις που αφορούν την πατρίδα μας δικαιώνουν την απόφασή μας να προχωρήσουμε στην ίδρυση του Συλλόγου μας.

Μέσα λοιπόν από τον σύλλογο, ενωμένοι και πιστοί στην Ορθοδοξία, στην ιστορία και παράδοσή μας φράζουμε τον δρόμο στον οδοστρωτήρα της παγκομιοποίησης που εξαφανίζει λαούς και πολιτισμούς.

Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστούμε για την στήριξή σας και σας θέλουμε ακόμα ποιο κοντά μας, ποιο κοντά στις δράσεις μας.

Καλή, ευλογημένη και παραγωγική χρονιά σε όλους σας!!!

 

Το
Διοικητικό Συμβούλιο

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.