Διαβάζετε τώρα
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Μετεώρων Λιθόπολις

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» (21/06/2020 – 03/09/2023)

Καλαμπάκα, Αύγουστος 2023

 

 

Α. ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Αγαπητά μέλη του Συλλόγου,

Βρισκόμαστε πάλι στο τέλος της θητείας του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας και στην αρχή μιας νέας, που σηματοδοτούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων οργάνων που θα αναλάβουν την διοίκησή του για τα επόμενα τρία χρόνια. Με βάση το καταστατικό μας, η απερχόμενη διοίκηση οφείλει να σας παρουσιάσει τον απολογισμό πεπραγμένων, τον οποίο και ζητάμε να εγκρίνετε, αφού ενημερωθείτε μέσα από την ιστοσελίδα μας.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για τα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. η ενεργός συμμετοχή στις δράσεις του συλλόγου μας, κάτι που καταδεικνύει το ενδιαφέρον σας για την Αγιομετεωρίτικη Λιθόπολη και την διαφύλαξη και ανάδειξη της Αγιομετεωρίτικης Κληρονομιάς, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες δράσης του Συλλόγου μας.

Η θητεία του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου συνέπεσε, όπως γνωρίζετε, με την εμφάνιση του Covid, που μας ανάγκασε όλους να εισέλθουμε σε μια λειτουργία που δεν διανοούμασταν ότι μπορούσαμε να βιώσουμε. Εν τούτοις, αναγκαστήκαμε εκ των πραγμάτων να προσαρμοστούμε στα έκτακτα δεδομένα που απαιτούσε ο περιορισμός της κοινωνικής λειτουργίας και δράσης, ώστε να προφυλαχθούμε από την μετάδοση του ιού. Ήταν μια περίοδος πρωτόγνωρη και δύσκολη, που ανέτρεψε προσωπικούς, οικογενειακούς και επαγγελματικούς προγραμματισμούς ανατρέποντας και την συνήθη δράση του Συλλόγου μας.

Βρεθήκαμε στην ανάγκη, συνεχίζοντας την δράση μας και την επικοινωνία με τα μέλη μας, να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και να θεσμοθετήσουμε το “ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΒΗΜΑ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ”, οργανώνοντας διαδικτυακές εκδηλώσεις με αρκετά μεγάλη επιτυχία. Από το βήμα αυτό πέρασαν πολλοί και αξιόλογοι επιστήμονες παρουσιάζοντας τις διαλέξεις τους. Ωστόσο, η απουσία ζωντανής επαφής για μεγάλο χρονικό διάστημα μάς στέρησε την δυνατότητα να αναλάβουμε περισσότερες πρωτοβουλίες, όπως και επιθυμούσαμε. Πιστεύουμε πως, στο μέτρο του δυνατού, πετύχαμε να μην μείνουμε αδρανείς στο επίμαχο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο εφαρμόζονταν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις των ανθρώπων.

Μας αξίωσε ο Θεός και πάλι να επανέλθουμε στην προ πανδημίας κοινωνική δραστηριότητα, αφού ήρθησαν τα περιοριστικά μέτρα και μπορέσαμε να συγκεντρωθούμε και να ανταμώσουμε ξανά όλοι μαζί σε ένα χώρο ανταλλάσοντας εμπειρίες, σε μια προσπάθεια να συνεχίσουμε την κανονική κοινωνική δράση.

 

Β. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Δύο σημαντικοί ιστορικοί σταθμοί του έθνους μας, που σηματοδότησαν την δράση μας, ήταν η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της Εθνικής επανάστασης του 1821 και η συμπλήρωση 100 χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή (1922). Το Δ.Σ., με ομόφωνη απόφασή του, αποφάσισε για το έτος 2021 οι δράσεις του Συλλόγου να είναι αφιερωμένες στην Εθνική παλιγγενεσία, ενώ για το 2022 οι εκδηλώσεις μας να αναφέρονται στον ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού από τις πατρογονικές του εστίες. Ήταν μια σκέψη που συμβάδισε με ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις που ανέλαβε η Ελληνική πολιτεία.

Σκοπός μας ήταν να θυμηθούμε και να γνωρίσουμε, κατά το δυνατόν, την ιστορική πορεία της πονεμένης Ρωμηοσύνης μέσα από τα δύο αυτά κορυφαία ιστορικά γεγονότα, ξαναδιαβάζοντας την ιστορία και ανακαλύπτοντας αλήθειες που αποφεύγονται να τονιστούν ή έχουν διαστρεβλωθεί στην πορεία του χρόνου, ώστε αφενός να μην ξεχνάμε το παρελθόν μας, αλλά και να αποδίδουμε την δέουσα τιμή σε όλους όσους θυσιάστηκαν για την λευτεριά του Έθνους και για την Μεγάλη ιδέα της ολοκλήρωσης του Ελληνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήσαμε τις εξής δράσεις

*Στις 18 Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων οργάνων του Συλλόγου μας. Μια διαδικασία με μεγάλη συμμετοχή των μελών μας και άψογες δημοκρατικές διαδικασίες, που κατέδειξαν την δύναμη και δυναμική του Συλλόγου μας, αλλά και την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε την δράση μας με βάση τις αρχές της ιδρυτικής πράξης και το καταστατικό μας.

*Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήσαμε εκδήλωση με ομιλητή την γνωστή συγγραφέα – φίλη του Συλλόγου μας κ. Μαρία Μουρζά, με θέμα: «… όμως υπάρχει ο Θεός».

*Στις 19 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήσαμε διαδικτυακή διάλεξη με ομιλητή την Πρεσβυτέρα – Φιλόλογο Ειρήνη Παρασκευοπούλου, με θέμα: «Αγωγή Συγχώρεσης».

*Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021 στο «Ανοικτό Διαδικτυακό Βήμα ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» πραγματοποιήσαμε εκδήλωση με ομιλητή τον Πολιτικό Επιστήμονα και συγγραφέα Κωνσταντίνο Χολέβα, με θέμα: «Εκκλησία και υπόδουλος ελληνισμός. Η προετοιμασία της Επαναστάσεως».

*Στις 31 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήσαμε διάλεξη με τον π. Ιωάννη Ζώτο, με θέμα: «Αναβάθμιση ή θέωση; Ματιές στη Νέα Ανθρωπότητα. Η σύγχρονη πρόκληση του μετανθρωπισμού».

*Στις 14 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήσαμε διαδικτυακή εκδήλωση – διάλεξη με τον Σύμβουλο στρατηγικής Νίκο Λυγερό, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Επανάσταση ως αρχή απελευθέρωσης».

*Στις 21 Μαρτίου 2021 το “ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΒΗΜΑ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ” φιλοξένησε τον συγγραφέα και πολιτικό επιστήμονα Γιώργο Καραμπελιά, που μίλησε με θέμα: «1821-2021: Αποτυχία ή Αναγέννηση».

*Στις 18 Απριλίου 2021 , οργανώσαμε διαδικτυακή ομιλία – διάλεξη και φιλοξενήσαμε τον Καθηγητή του Δ.Π.Θ. π. Γεώργιο Αναγνωστόπουλο, ο οποίος μας ανέπτυξε το θέμα: «Το θεϊκό μυστήριο της Ελευθερίας».

*Στις 10 Απριλίου 2022 είχαμε την τιμή από το “Aνοιχτό διαδικτυακό βήμα ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ” να απολαύσουμε τον Δρ. Γεωπολιτικής – καθηγητή Γεωστρατηγικής Γιώργο Φίλη στην διάλεξή του, με θέμα: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία ως προοίμιο μιας παγκόσμιας Γεωπολιτικής Σύγκρουσης …και Ελλάδα».

*Στις 17 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήσαμε την μεγάλη μας μουσική εκδήλωση με θέμα: «Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης . Ένα μουσικό οδοιπορικό τιμής και μνήμης στον Ελληνισμό και πολιτισμό της Σμύρνης» με τους καλλιτέχνες Ζαχαρία Καρούνη και Κωνσταντία Λάσκου.

*Στις 15 Οκτωβρίου 2022 είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε σε δια ζώσης εκδήλωση τον Δρ. Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών – Διδάκτορα φιλοσοφίας Μελέτη Μελετόπουλο ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η μάχη για την παγκόσμια κυριαρχία».

*Στις 22 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήσαμε την κοπή της Αγιοβασιλόπιτας του Συλλόγου και ακούσαμε από τον Προηγούμενο του Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμανδρίτη Αθανάσιο Αναστασίου την ομιλία, με θέμα: «Η βία της ανέσεως και ο φόβος του θανάτου».

Πέραν των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν, να αναφέρουμε πως ως Δ.Σ. ανταποκριθήκαμε θετικά στην πρόταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού να συνυπογράψουμε ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΜΕΤΕΩΡΩΝ – ΠΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ στα αντικείμενα: Διαφύλαξη της αγιομετεωριτικής κληρονομιάς, προστασία του αρχαιολογικού και θρησκευτικού χώρου των Αγίων Μετεώρων και για την ενδυνάμωση του κοινού σκοπού μας να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία των ΜΕΤΕΩΡΩΝ,αντικείμενα δηλαδή που αποτελούν και έναν από τους βασικότερους τομείς δράσης του Συλλόγου μας.

Τέλος, εκδώσαμε δύο τεύχη της εφημερίδας μας, αναδιατάξαμε την ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Συλλόγου και κάναμε πλήθος παρεμβάσεις για διάφορα θέματα που ενέκυψαν και άπτονται του ενδιαφέροντος και των στόχων του Συλλόγου μας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Συνολικά τα έσοδα κατά την θητεία του απερχόμενου Δ.Σ. (21 /06/21 – 03 /09/23), που προκύπτουν από εισφορές μελών και δωρεές, ανέρχονται σε #7.895# ευρώ, ενώ τα έξοδα (ενοίκια, Ο.Τ.Ε, Δ.Ε.Η, ΔΕΥΑΜ, ΕΛΤΑ – ΘΥΡΙΔΑ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ κ.λπ) ανέρχονται σε #7.850,52 # ευρώ.Το ταμειακό υπόλοιπο στις 03/09/2023 διαμορφώνεται στα #45,52# ευρώ. Είναι σαφές ότι το οικονομικό ζήτημα δεν καταφέραμε να το λύσουμε και αποτελεί ένα ζήτημα που επηρεάζει και την γενικότερη δράση μας, καθώς ο σύλλογος έχοντας μια καλύτερη οικονομική εικόνα θα μπορούσε να κάνει περισσότερα πράγματα.

Δ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Αυτό σε αδρές γραμμές ήταν το έργο μας ως διοικητικό Συμβούλιο. Έχουμε την πεποίθηση ότι στο μέτρο του δυνατού και των ειδικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν, προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο. Σίγουρα μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα, κάτι που πρόκειται να επιδιώξει η νέα διοίκηση, που θα εκλεγεί την Κυριακή 03 Σεπτεμβρίου 2023.

Θα θέλαμε, στο σημείο αυτό, να ευχαριστήσουμε όλους σας για την ενεργό στήριξή σας. Τον Δήμο Μετεώρων για την ειλικρινή συνεργασία που σφυρηλατήσαμε, ειδικά εκείνα τα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. που αναδεικνύουν τις δράσεις μας και τους θεωρούμε συνεργάτες μας, τους ομιλητές που ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις μας, τους επιστήμονες, συγγραφείς και αρθρογράφους που δίνουν το παρόν στις σελίδες της έντυπης εφημερίδας μας και της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας μας, τους δωρητές που αποτελούν τους οικονομικούς αιμοδότες μας, τους εθελοντές που σε κάθε προσκλητήριο ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας και γενικά όλους όσους καθ’ οιονδήποτε τρόπο στήριξαν και στηρίζουν τις προσπάθειές μας.

Με βάση αυτά σας ζητούμε να εγκρίνετε τον απολογισμό πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και τον οικονομικό απολογισμό των ετών 2020-2023.

 

Με εκτίμηση

Τα μέλη του Δ.Σ.

Γρηγόριος Καλύβας

Ευάγγελος Μπουλογιώργος

Δημήτριος Λάσκος

Απόστολος Καρανίκας

Πηνελόπη Μαγκούρα

Θεόδωρος Απόχας

Ηλίας Σκυλοδήμος

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.