Διαβάζετε τώρα
Κοσμοσυρροή στην γεμάτη παλμό και ζωντάνια εκδήλωση-αφιέρωμα του Συλλόγου μας για την Μακεδονία

Κοσμοσυρροή στην γεμάτη παλμό και ζωντάνια εκδήλωση-αφιέρωμα του Συλλόγου μας για την Μακεδονία

+6
Προβολή Φωτογραφιών

Πολύ μικρή αποδείχθηκε η Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Καλαμπάκας για να χωρέσει το μέγα πλήθος και, κυρίως, το μέγα πάθος του κοινού στη χθεσινοβραδινή μεγαλειώδη εκδήλωση του Συλλόγου μας «Οδοιπορικό στην μαρτυρική γη και τους αγώνες της Μακεδονίας μας.  Η απάντηση της ιστορίας στις σύγχρονες προκλήσεις».

Ο παλμός του κόσμου συνάντησε τον ενθουσιώδη λόγο των εισηγητών και μαζί με αφηγήσεις, παραδοσιακές μουσικές και λεβέντικους μακεδονικούς χορούς μετέτρεψε το χθεσινό αφιέρωμα σε ένα νέο, δυναμικό, πανεθνικό συλλαλητήριο.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο έτος – αφιέρωμα για την αξία και την έννοια της Πατρίδας και ήταν μια αλληλουχία λόγου, ιστορίας και μουσικής παράδοσης της Μακεδονίας μας.
Ομιλητές  η κ. Μαρία Μαντουβάλου, Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και π. Χρήστος Κυριαζόπουλος, τ. Σχολ. Σύμβουλος Φιλολόγων, Δρ Βυζ. Ιστορίας.

Ο κόσμος που προσήλθε είχε την ευκαιρία να ακούσει και να δει το ξετύλιγμα του μίτου της ιστορίας και παράδοσης, στοιχεία που αποκαλύπτουν και αποδεικνύουν ότι η Μακεδονία είναι Ελλάδα και τα οποία δεν μπορούν ούτε να παραχαραχθούν, ούτε να αλλοιωθούν. Ο κόσμος χειροκρότησε, συγκινήθηκε και δάκρυσε από την παρουσίαση αποδεικνύοντας ότι έχει το θέμα αυτό πολύ ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του.

Η εκδήλωση άρχισε με την προσφώνηση του Γενικού Γραμματέα του Συλλόγου μας Δημήτρη Λάσκου ο οποίος καλωσόρισε τους επίσημους προσκεκλημένους, τους εκπροσώπους πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων, υπηρεσιών ως και όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου μας. Το πρώτο μέρος έκλεισε με τις ομιλίες των δύο προσκεκλημένων επιστημόνων.

Στο δεύτερο μέρος ξεκίνησε με  χορούς και τραγούδια από τον Μακεδονικό αγώνα  και την μουσική παράδοση της Μακεδονίας  τα οποία έδεναν με τις παρεμβάσεις  του αφηγητή Δημήτρη Τσιαντούλα.

Στο μουσικό μέρος οι συντελεστές ήταν: Κιθάρα ο Κώστας Δριτσέλης, κλαρίνο, το καβάλ και το τραγούδι ο Νεκτάριος Παπαγεωργίου, κρουστά και το τραγούδι ο Γιώργος Ντίνας, λαούτο και το μπουζούκι ο Αποστόλης Σακκάς, κανονάκι ο Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου, κρουστά ο Κωνσταντίνος Παππάς.

Στο τραγούδι και την όλη καλλιτεχνική επιμέλεια η Κωνσταντία Λάσκου.
Στους μακεδονίτικους χορούς, ο Χορευτικός Σύλλογος «Τα Μετέωρα», με χοροδιδάσκαλο τον Καθηγητή του Παν/μίου Θεσσαλίας, Γιάννη Δήμα.

Στον ήχο και τους φωτισμούς ο Γιώργος Αδάμος και ο Βαγγέλης Τζουβάρας.

Όλοι καταχειροκροτήθηκαν.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου “Μετεώρων Λιθόπολις” αισθάνεται την υποχρέωση και την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμώς όλους τους συντελεστές για την άψογη συνεργασία και το άρτιο αποτέλεσμα.


Η παρουσίαση της εκδήλωσης από τον Γραμματέα του Συλλόγου μας κ. Δημήτριο Λάσκο:

Σεβαστοί πατέρες,

αξιότιμοι προσκεκλημένοι εισηγητές,

εντιμότατοι άρχοντες της πόλεως και του τόπου,

πεφιλημένα μέλη του Συλλόγου μας,

κυρίες και κύριοι,

Το Μακεδονικό ζήτημα, δηλαδή  η καπήλευση του ονόματος της Μακεδονίας από το πολυσπερματικό γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων ανέκυψε ως μείζον πρόβλημα εθνικής εξωτερικής πολιτικής τα περασμένα χρόνια.

Άλλοτε σε ύφεση κι άλλοτε σε έξαρση, απασχολούσε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την τρέχουσα ειδησεογραφία.

Στις μέρες μας, έφτασε να θεωρείται επιβεβλημένη – μετά και την αφόρητη πίεση του διεθνούς παράγοντα – η άμεση και οριστική επίλυση του προβλήματος.

Να βρεθεί δηλαδή ένα όνομα “κοινά αποδεκτό”, “για κάθε χρήση” και “έναντι όλων”, που από τη μια θα  περιγράφει την εθνική πανσπερμία των Σκοπίων ως μια συμπαγή εθνοτική κοινότητα και από την άλλη θα ικανοποιεί την παράλογη και απαράδεκτη εμμονή των ισχυρών και των γειτόνων μας για τη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας.

Αυτή δε την ανάγκη για άμεση εξεύρεση λύσης διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους και κάποιοι πολιτικοί άρχοντες του τόπου μας, κατέχοντες και υψηλά οφίτσια, αντιγράφοντας και αναπαράγοντας τη συνθηματολογία και τη σαθρή επιχειρηματολογία ξένων κέντρων, στο όνομα υποτίθεται της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων, στο όνομα της αλληλεγγύης των λαών ή επικαλούμενοι “το δικαίωμα του αυτοπροσδιορίζεσθαι”.

Ο λαός μας, όμως, δεν μπορεί να αποδεχθεί άκριτα τη λύση που προωθείται.

Εξάλλου, στο όνομα ποιας αλήθειας μάς ζητείται να συναινέσουμε σε μια λύση που βασίζεται στο ψεύδος; Κι αν το πράξουμε, δεν είμαστε υπόλογοι απέναντι στις γενιές που πέρασαν; Και δεν είμαστε υπόλογοι απέναντι στις γενιές που έρχονται;

Σ’ όλα αυτά τα ερωτήματα, ο ελληνικός λαός απάντησε. Με σαφήνεια και κατηγορηματικά. Και μάλιστα δύο φορές.

Εμείς, ως Ορθόδοξοι και ως Έλληνες, θεωρούμε ότι η κατάκτηση της επουράνιας πατρίδας προϋποθέτει την ελευθερία και ευημερία της επίγειας. Και δεν πρέπει να υποχωρήσουμε ούτε σπιθαμή από όσα οι πρόγονοί μας μάς κληροδότησαν με θυσίες, με μαρτύρια, με αγώνες και αίμα.

Ας είμαστε βέβαιοι ότι ούτε το παρελθόν μας ούτε το μέλλον μας συγχωρεί τέτοιου μεγέθους λάθη ή παραλείψεις.

Ο Σύλλογός μας, αφουγκραζόμενος τις απαιτήσεις των καιρών, αφιέρωσε το τρέχον έτος στην Πατρίδα μας. Οι φετινές, λοιπόν, δράσεις και εκδηλώσεις έχουν ως πυρήνα και σημείο αναφοράς την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση και την εν γένει κληρονομιά μας.

Ειδικά για την αποψινή μας εκδήλωση, το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στην αγιοτόκο και ηρωοτόκο γη της Μακεδονίας.

Με ένα ευρύ οδοιπορικό στην ιστορική αλήθεια και την παράδοση, απαντούμε σε όσα ανιστόρητα ακρίτως εκστομίζονται και σε όσους ανιστόρητους εσχάτως εμφανίζονται.

Αυτή μας η αναφορά, είναι διττή.

Στο Α΄ Μέρος της εκδήλωσής μας και για τη σφαιρική θεώρηση του θέματος, θα ακούσουμε τις εισηγήσεις δύο ειδικών, εγκρίτων επιστημόνων.

Του Ιερομονάχου, πατρός Χρήστου Κυριαζοπούλου και της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρίας Μαντουβάλου.

Στο Β΄ Μέρος, θα σωπάσουμε εμείς και θα μιλήσει η Ιστορία, η Παράδοση και η λαϊκή μούσα. Σ’ αυτό το Β΄ Μέρος, και πάντα με άξονα τους ηρωικούς αγώνες για την ελευθερία της Μακεδονίας, θα μας φανερωθεί ένα μέρος της πολιτιστικής παράδοσης αυτής της μαρτυρικής περιοχής.

Αξιοχρέως και ευγνωμόνως ευχαριστούμε και όλους όσους προσέτρεξαν και παντοιοτρόπως βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτού του αφιερώματος. Τους προσκεκλημένους ομιλητές, τους μουσικούς, τραγουδιστές και αφηγητές, τους χορευτές μας.

Φίλοι κι αδέρφια, “Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά”. Αυτόν τον αγώνα συνεχίζουμε, κατά πως μας θέλει ο κυρ Φώτης ο Κόντογλου. Αυτή τη μνήμη του λαού μας διατηρούμε, κατά πως μας θέλει ο Ελύτης. Αυτή που τη λένε Πίνδο, τη λένε Άθω, τη λένε Μετέωρα, τη λένε Μακεδονία.

Όχι μόνο για μας, όχι μόνο για το σήμερα. Έχουμε επίγνωση του χρέους μας: “χρωστάμε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν,θα ‘ρθούνε,  θα περάσουν”. (Κ. Παλαμά, Η λειτουργία δεν τέλειωσε, 1925).

Καλόν αγώνα, καλό στάδιο, καλή μετάνοια, καλή Ανάσταση!

Σας ευχαριστώ.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.