Διαβάζετε τώρα
Οι άνθρωποι πίσω από την κούκλα. Τι κρύβει στο φουστάνι της η μικρή Αμάλ; Part 2. – Οικονομικοί κολοσσοί —

Οι άνθρωποι πίσω από την κούκλα. Τι κρύβει στο φουστάνι της η μικρή Αμάλ; Part 2. – Οικονομικοί κολοσσοί —

Γράφει ο Δημήτρης Λάσκος, εκπαιδευτικός
Γραμματέας του Συλλόγου «ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ»

Η διεθνής καλλιτεχνική δράση με την ονομασία «The Walk – Το  ταξίδι» έγινε αρκετά γνωστή τις τελευταίες ημέρες μετά την έκταση που πήρε το θέμα του ερχομού της στην περιοχή μας (Καλαμπάκα – Τρίκαλα). Χωρίς να ασχοληθούμε με τη μαρκίζα, προσπερνώντας δηλ. τα επουσιώδη, ας εστιάσουμε στα σημαντικά και ουσιώδη. Εδώ βρίσκεται και το μεγαλύτερο, το πραγματικό ενδιαφέρον.

To Genesis Foundation (https://genesisfoundation.org.uk/) ιδρύθηκε το 2001 από τον Τζον Στουντζίνσκι (John Studzinski). Τα τελευταία 20 χρόνια επαίρεται ότι δώρησε πάνω από 20 εκατ. λίρες σε διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ενώ η κύρια εστίαση του Ιδρύματος είναι οι «συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτεχνικούς οργανισμούς» και «η συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης που εξοπλίζουν αναδυόμενους καλλιτέχνες». Στα πλαίσια των πολλών δραστηριοτήτων του, το Ίδρυμα βράβευσε την εταιρεία Good Change (την εταιρεία θεατρικών παραγωγών που εμπνεύστηκε το ταξίδι της μικρής Αμάλ), καθώς «το όραμά της και τα ριζοσπαστικά προγράμματά της για τη σύσφιξη και την οικοδόμηση κοινοτήτων έχουν την ικανότητα να αλλάξουν τον κόσμο». Γι’ αυτό και η Good Change συμπεριλαμβάνει το Genesis Foundation όχι μόνο στους «φίλους» και «υποστηρικτές» του Ταξιδιού, αλλά με ιδιαίτερη αναφορά στην ενότητα «Ποιοι είμαστε». Είναι σαφέστατη έτσι η σύνδεση και η στενότατη σχέση των δύο (https://www.walkwithamal.org/about-us/good-chance/).

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Genesis Foundation, βρίσκονται και άλλες, αρκετά ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Το Ίδρυμα, λοιπόν, δεν χρηματοδοτεί, απλώς, καλλιτέχνες. Τους χειραγωγεί. Γράφει ο ιδρυτής: «Η ιδέα πίσω από το Genesis αφορά πολύ στην καλλιέργεια νέων καλλιτεχνών. Δεν πρόκειται για τη χορηγία μεμονωμένων θεατρικών έργων ή καλλιτεχνικών παραστάσεων. Καταλήγει σε κάποιον που δείχνει εμπιστοσύνη σε εσάς, σας καθοδηγεί και σας αναπτύσσει» (https://genesisfoundation.org.uk/what-we-do/, η επισήμανση του γράφοντος).

Επειδή όλα έχουν την αξία τους, αξιοσημείωτα εν προκειμένω είναι και κάποια επιπλέον στοιχεία. Ο (χρηματιστής – επενδυτής) Τζον Στουντζίνσκι, λοιπόν, είναι Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της παγκόσμιας εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων PIMCO, και στα 30 χρόνια της καριέρας του στην επενδυτική τραπεζική έχει επίσης αναλάβει ανώτερους επιτελικούς ρόλους στις Blackstone, HSBC Group και Morgan Stanley (https://genesisfoundation.org.uk/john-studzinski/).

Η πολυεθνική επενδύσεων PIMCO, τώρα, (https://europe.pimco.com/en-eu/) εξειδικεύεται «στην ενεργή διαχείριση σταθερού εισοδήματος». Ακόμη, «διαχειρίζεται επενδύσεις σε πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως πάγιο εισόδημα, μετοχές, βασικά προϊόντα, κατανομή περιουσιακών στοιχείων, ETFs, hedge funds (ναι, τα funds που αγόρασαν τα πανάκριβα στεγαστικά και άλλα δάνεια των Ελλήνων αντί πινακίου φακής…) και ιδιωτικά ίδια κεφάλαια». Η PIMCO, επίσης, είναι «ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές επενδύσεων, με ενεργή διαχείριση περιουσιακών στοιχείων άνω των 2,21 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για κεντρικές τράπεζες, κρατικά ταμεία πλούτου, συνταξιοδοτικά ταμεία, εταιρείες, ιδρύματα, κληροδοτήματα και μεμονωμένους επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

Για την υπόλοιπη προϋπηρεσία του ιδρυτή του Genesis Foundation και Διευθύνοντος Συμβούλου της PIMCO (που έχει πολυβραβευθεί μεταξύ άλλων από τη βασιλική οικογένεια της Μ. Βρετανίας και το Βατικανό για όλο το φάσμα της δράσης του και για το φιλανθρωπικό του έργο) στον χρηματοπιστωτικό τομέα και ειδικά για την αλήστου μνήμης Morgan Stanley, επιφυλάσσομαι…

Η συνολική δράση, το Ταξίδι, φαίνεται τελικά να μην σχετίζεται μόνο με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους πρόσφυγες που εκτοπίζονται και την ευαισθητοποίηση του ευρωπαϊκού κοινού απέναντι σε τέτοια ζητήματα. Αντιθέτως, αποδεικνύεται πολύ πολύ ενδιαφέρουσα, με πάμπλουτους επενδυτές και πακτωλούς δολαρίων, με παγκόσμιους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ΜΜΕ και τράπεζες, hedgefunds και βραβευμένους φιλανθρωπιστές να συνωστίζονται κάτω από το φουστάνι ενός ταλαιπωρημένου 9χρονου κοριτσιού…

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.