Διαβάζετε τώρα
27 Μαρτίου 1821. Πολιορκία της Γαστούνης

27 Μαρτίου 1821. Πολιορκία της Γαστούνης

Η Πολιορκία της Γαστούνης ήταν μια από τις πρώτες πολεμικές επιχειρήσεις των Ελλήνων κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που στράφηκε κυρίως κατά αλβανικών θυλάκων ανεφοδιασμού Οθωμανών, που είχε τελικά ουδέτερη έκβαση. Έγινε στις 27 Μαρτίου 1821 στην Γαστούνη.

Οι Οθωμανοί της γύρω περιοχής της Γαστούνης, μετά την κατάληψη της Καλαμάτας από τους Έλληνες, προσπάθησαν να καταφύγουν στου Λάλα, αλλά δέχτηκαν επίθεση στον δρόμο από τους Έλληνες και κατέφυγαν στο παλιό φρούριο Χλεμούτσι, του οποίου τον ανεφοδιασμό ανέλαβαν Αλβανοί της περιοχής. Αυτόν τον ανεφοδιασμό προσπάθησαν ν΄ ανακόψουν άτακτες ομάδες Ελλήνων της ίδιας περιοχής ξεκινώντας πολιορκία, έχοντας επί κεφαλής τον Γεώργιο Σισίνη και τον Χαράλαμπο Βιλαέτη.

Όμως οι πολιορκημένοι Τούρκοι, λόγω έλλειψης τροφής και νερού, διαπραγματεύονταν να παραδοθούν, όταν το έμαθαν οι Λαλοίοι και έστειλαν 400 – 500 Τουρκαλβανούς για ενίσχυση. Έτσι οι Λαλαίοι διέλυσαν την πολιορκία και τους μετέφεραν όλους στο Λάλα.

Το γεγονός αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, ως πολύ περιορισμένης κίνησης, που οφείλονταν κυρίως στον ενθουσιασμό της εκδηλωμένης επανάστασης και περισσότερο για εκφοβισμό, χωρίς προηγούμενη οργάνωση. Παρά ταύτα, η εμπλοκή αυτή ανέδειξε όχι μόνο την αναγκαιότητα, αλλά και την άμεση προτεραιότητα στρατιωτικής επιχείρησης εξουδετέρωσης των Λαλαίων. Γεγονός που συνέβη αμέσως μετά στη μάχη του Λάλα.

 

* Στη φωτογραφία, η σημαία την οποία ο Γεώργιος Σισίνης σήκωσε στην Γαστούνη το 1821

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.