Διαβάζετε τώρα
29 Σεπτεμβρίου 1684. Ο Φραγκίσκος Μοροζίνι καταλαμβάνει από τους Tούρκους την Πρέβεζα

29 Σεπτεμβρίου 1684. Ο Φραγκίσκος Μοροζίνι καταλαμβάνει από τους Tούρκους την Πρέβεζα

Το φρούριο της Μπούκας

Χτίστηκε από τους Οθωμανούς, στη δυτική πλευρά των στενών της εισόδου του Αμβρακικού κόλπου (μπούκα = είσοδος), γύρω στα τέλη του 15ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1478. Άλλη ονομασία είναι Castello della Preveza.

Η κατασκευή του ξεκίνησε από τους Οθωμανούς και βελτιώθηκε οχυρωματικά από τους Ενετούς το 1684. Ο αρχιστράτηγος των Ενετών, Φραγκίσκος Μοροζίνι, διέταξε να μετατραπεί το μουσουλμανικό τέμενος του κάστρου σε καθολικό ναό και να τιμάται η μνήμη του αρχαγγέλου Μιχαήλ, καθώς θεωρήθηκε ότι με τη βοήθειά του καταλήφθηκε η Πρέβεζα.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1684, o Morosini στα πλαίσια εκστρατείας του κατέλαβε το φρούριο από τους Οθωμανούς.

«… Η φυσική οχύρωση του φρουρίου που δέσποζε στην είσοδο του Αμβρακικού και η συγκέντρωση σ’ αυτό αρκετών Οθωμανών που είχαν σπεύσει για την ενίσχυσή του από τις γειτονικές περιοχές του Μαργαριτίου και της Παραμυθιάς, το καθιστούσαν δυσπόρθητο. Εξάλλου το στενό στόμιο του κόλπου, που το επιτηρούσαν τα πυροβόλα του φρουρίου, δημιουργούσε πρόσθετα προβλήματα στους Βενετούς και στους συμμάχους τους, γιατί περιόριζε τη δυνατότητα των ελιγμών στα μεγάλα πολεμικά πλοία και καθιστούσε δυσχερή την απόβαση στρατιωτικών δυνάμεων… Οι τούρκοι, τοποθετώντας σε επίκαιρες θέσεις οκτώ βαριά κανόνια και κατασκευάζοντας αναχώματα και άλλα οχυρωματικά έργα στο σημείο εκείνο της παραλίας, όπου περίμεναν να γίνει απόβαση, οργάνωσαν αποτελεσματικά την άμυνά τους, όμως χάρη σε στρατηγήματα του Morosini και των στρατιωτικών αξιωματούχων του, παραπλανήθηκαν οι τούρκοι υπερασπιστές της Πρέβεζας… Οι Έλληνες (σύμμαχοι των Βενετών) απέκλεισαν κάθε δυνατότητα πρόσβασης τουρκικών ενισχύσεων προς το φρούριο, που βαλλόταν συνεχώς από το πυροβολικό των Βενετών… Τέλος, στις 28 Σεπτεμβρίου του 1684, οι τούρκοι (1.500 περίπου) δέχτηκαν ν’ αποχωρήσουν…» (Απόσπασμα από τα κρατικά αρχεία της Βενετίας).

Ο Morosini έκανε πολλές προσθήκες, ώστε ένα φρούριο του 15ου-16ου αιώνα, να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του προηγμένου πλέον πυροβολικού, του τέλους του 17ου αιώνα.

https://www.taneatismikrospilias24.com/alpharhochiiotakappaeta-sigmaepsilonlambdaiotadeltaalpha/29-1684

View Comments (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.