Διαβάζετε τώρα
6 Φεβρουαρίου 1885. Η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη καταρρέει

6 Φεβρουαρίου 1885. Η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη καταρρέει

6 Φεβρουαρίου 1885
Η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη καταρρέει,
εξαιτίας του επεισοδίου Νίκολσον και της βαριάς φορολογίας

Το “επεισόδιο Νίκολσον” και η κατάρρευση της κυβέρνησηςΤρικούπη (1885)

Ένας περίπατος του προσωρινού επιτετραμένου της Μ. Βρετανίας Sir Arthur Nicolson μετά της συζύγου του στον Λυκαβηττό στις 4 Ιανουαρίου του 1885 θα ήταν η αιτία ενός μεγάλου διπλωματικού επεισοδίου μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ελλάδος, που κατέληξε σε μια ακόμη επίδειξη ισχύος της πρώτης προς την δεύτερη.

Εκείνες τις ημέρες ο Δήμος Αθηναίων είχε προβεί σε εκτεταμένη πευκοφύτευση του Λυκαβηττού και απαγόρευε την διέλευση από ορισμένα σημεία του λόφου. Την φύλαξη του χώρου είχε αναλάβει η Χωροφυλακή. Όταν ο Χωροφύλακας που εκτελούσε υπηρεσία εκείνη την ημέρα, ονόματι Λουκάς Καλπούζος, είδε το διπλωματικό ζεύγος να εισέρχεται σε απαγορευμένη περιοχή προσπάθησε να το αποτρέψει με αυστηρό τρόπο. Όταν ο Νικολσον του ανακοίνωσε την ιδιότητά του, ο Χωροφύλακας αντέδρασε τραβώντας τον από το μανίκι και χτυπώντας τον με το μπαστούνι.

Το επεισόδιο αυτό προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της βρετανικής πρεσβείας.  Ο Νίκολσον παρακάμπτοντας το πρωτόκολλοεπισκέφθηκε  τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στο γραφείο του και απαίτησε την απόλυση του Καλπούζου. Ο Χαρίλαος Τρικούπης έκανε δεκτό το αίτημά του και έδωσε εντολή να εκδοθεί ημερήσια διαταγή για την απόλυση του Χωροφύλακα. Μόλις όμως την διάβασε ο Νίκολσον εξαγριώθηκε, καθώς σε αυτήν αναφέρονταν και οι δικές του ευθύνες στο επεισόδιο του Λυκαβηττού. Με την παρότρυνση καί συνδρομή Γερμανών διπλωματών απαίτησε την δημόσια συγγνώμη του Σώματος της Χωροφυλακής.

Πραγματικά, στις 11 π.μ. της 7ης Ιανουαρίου, δύναμη από εκατό άνδρες της Χωροφυλακής Αθηνών παρατάχθηκε στην Πλατεία Συντάγματος και παρουσίασε όπλα στον Βρετανό Πρόξενο Μέρλιν, ενώ η μπάντα παιάνιζε τον εθνικό ύμνο της Μεγάλης Βρετανίας.

O δημόσιος εξευτελισμός της Ελλάδας προκάλεσε τη λαϊκή οργή και όξυνε τις επιθέσεις της Δηλιγιαννικής αντιπολίτευσης. Το παραπάνω περιστατικό δεν ήταν η αιτία, αλλά σίγουρα υπήρξε η αφορμή, που πυροδότησε τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και επίσπευσε την πτώση της κυβέρνησης Τρικούπη, πού  είχε ήδη επιβαρυνθεί από τα δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα της Χώρας και την φορολογική της πολιτική.

Έτσι, στις επόμενες εκλογές η κυβέρνηση Τρικούπη καταψηφίστηκε, ενώ ο Θ. Δηλιγιάννης ανέβηκε στην εξουσία.

(φωτογραφία: Γελοιογραφία της εποχής που δείχνει την πτώση του Τρικούπη από την εξουσία και την αντίστοιχη άνοδο του Δηλιγιάννη).
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.