Διαβάζετε τώρα
Τα εγκλήματα και ο όλεθρος που έσπειρε ο ναζισμός δεν διαγράφονται!

Τα εγκλήματα και ο όλεθρος που έσπειρε ο ναζισμός δεν διαγράφονται!

  • του  Γρηγόρη Γ. Καλύβα

Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου η Βασιλική θυμάται τους 24 εκτελεσθέντες  από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στην περιοχή  «Προφήτη Ηλία» της Καλαμπάκας Βασιλικιώτες  και άλλους εννιά που σκοτώθηκαν την περίοδο της γερμανο- ιταλικής κατοχής 1941 – 1944.

Συγκεντρωμένοι οι απόγονοί τους προ του μνημείου  που ανήγειρε ο  δήμος Βασιλικής στη μνήμη τους αποδίδουν κάθε χρόνο τον οφειλόμενο σεβασμό τους προς τους δολοφονηθέντες πατριώτες οι οποίοι, όπως λέγουν οι μαρτυρίες, εξαναγκάστηκαν να σκάψουν μόνοι τους τον τάφο πριν πέσουν  από τις σφαίρες του γερμανικού στρατιωτικού  αποσπάσματος.

Τα τέκνα, οι χήρες, τα ορφανά που άφησαν πίσω τους γεύτηκαν τον πόνο  της ναζιστικής θηριωδίας που  στιγμάτισε ολάκερη τη ζωή τους χωρίς κανείς ποτέ να τους ζητήσει ένα συγνώμη και κανένα διεθνές δικαστήριο δεν δίκασε τους υπαίτιους εγκληματίες πολέμου.

Επίσης οι Καλαμπακιώτες στις 18 Οκτωβρίου ξαναθυμούνται  την αποφράδα ημέρα του 1943 όταν τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής έκαναν  στάχτη την πόλη η οποία παραδόθηκε στις φλόγες θυμίζοντας την καταστροφή των Ψαρών με τους κατοίκους της κυνηγημένους σαν αγρίμια να έχουν πιάσει την κορφή του Κόζιακα περνώντας πλείστες όσες  κακουχίες, πείνα, στερήσεις …

Ως από θαύμα και χάρην, όπως λένε κάποιες μαρτυρίες Καλαμπακιωτών, παρέμβασης ενός Ιταλού αξιωματικού, δεν εκτελέστηκαν τα γυναικόπαιδα που είχαν συγκεντρώσει στην πλατεία της πόλης

Και γι΄ αυτό το έγκλημα  του Γερμανικού  ναζισμού ουδείς ποτέ ζήτησε συγνώμη  ούτε δόθηκε ποτέ αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστησαν οι Καλαμπακιώτες, ούτε οι Γερμανοί «ΝΕΡΩΝΕΣ» οδηγήθηκαν ποτέ σε δίκη για να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Στο έβγα της Καλαμπάκας, στην περιοχή όπου μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχαν τα αποκαϊδια του παλιού κοινοτικού  νερόμυλου  Καστρακίου, επτά Καστρακινοί εκτελέστηκαν από τα στρατεύματα κατοχής σκορπώντας  θάνατο και ανείπωτο πόνο.

Και γι΄ αυτό το έγκλημα ουδείς ποτέ λογοδότησε, ούτε είπε ποτέ συγνώμη η γερμανία.

Στην Καστανιά, στις 26 Οκτωβρίου 1943 το χωριό παραδόθηκε στις φλόγες από το γερμανικό απόσπασμα που επιχειρούσε εκκαθαρίσεις στην ευρύτερη περιοχή Ασπροποτάμου και 155 Καστανιώτες εκτελέστηκαν άδικα με το μνημείο και τα ονόματα των εκτελεσθέντων που έχει στηθεί στην πλατεία του χωριού να αποτελεί τον αψευδή μάρτυρα της γερμανικής θηριωδίας.

Και γι΄ αυτό το έγκλημα ουδείς λογοδότησε ποτέ.

Λίγο παραπάνω, στο σημείο όπου ο δημόσιος δρόμος προς Κουκουφλί – Τρία ποτάμια, συναντά τον δρόμο προς Στεφάνι, άλλοι επτά Ασπροποταμίτες δοκίμασαν την  γερμανική θηριωδία  ενώ όλος ο πολιτισμικός πλούτος του Ασπροποτάμου παραδόθηκε στις φλόγες.

Στην περιοχή του δήμου Κιλελέρ Λάρισας ακόμα μια εκατόμβη εκτελεσθέντων Ελλήνων πατριωτών επτά ή οκτώ εκ των οποίων από τα χωριά της Καλαμπάκας.

Αναρίθμητες τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να αναφερθούν  μόνο για την περιοχή Καλαμπάκας  αλλά φοβούμαι πως  θα έπρεπε να γράψει κανένας  ολόκληρο βιβλίο  παραπέμποντας, για όσους θέλουν να μάθουν τις καταστροφές και τον πόνο που έσπειρε η ναζιστική Γερμανική θηριωδία την περίοδο της κατοχής (1941-1944), στην έκθεση που  συντάχθηκε και υποβλήθηκε στον Ο.Η.Ε.

Τα αναφέρω αυτά με αφορμή την ανακοίνωση κυβερνητικών αξιωματούχων της Γερμανίας γύρω από το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα που αν μη τι άλλο προσβάλει βάναυσα τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, τους εκατοντάδες χιλιάδες σφαγιασθέντες αμάχους των αναρίθμητων ολοκαυτωμάτων, τους τραυματίες που έμειναν ανάπηροι, τον Ελληνικό λαό που πλήρωσε πολύ ακριβό τίμημα.

Το Βερολίνο απορρίπτει το ενδεχόμενο να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής της χώρας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία σχετική συζήτηση για το θέμα αυτό μεταξύ των δύο χωρών.

Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που η Γερμανία δεν αποζημίωσε για τον όλεθρο που έσπειρε ως όφειλε από τις διεθνείς συνθήκες που υπεγράφησαν μετά την λήξη του Πολέμου.

«…Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι έπειτα από πολλές δεκάδες χρόνια, το θέμα των αποζημιώσεων έχει χάσει το νόημά του…», δηλώνει το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών …, «…για το Γερμανικό κράτος, δεν τίθεται το θέμα πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα καθώς καμία σχετική συζήτηση, καμία επίσημη επαφή ή αίτημα μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας  για το θέμα δεν υπάρχει …».

«…Η Γερμανία έχει αναλάβει την ευθύνη για το παρελθόν της. Το κάναμε πάντα στη διάρκεια των περασμένων δεκαετιών και αποδείξαμε με διάφορους τρόπους ότι λαμβάνουμε το παρελθόν αυτό σοβαρά υπόψη μας…», καταλήγει το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε όλα αυτά τα φληναφήματα απαντάμε:  ΟΧΙ, το θέμα δεν έχασε, ούτε θα χάσει ποτέ το νόημά του ακριβώς γιατί αποτελεί θηριωδία του ναζισμού  κατά της ανθρωπότητας που γεννήθηκε και αντρώθηκε στην Γερμανία η οποία όσα χρόνια κι΄ αν περάσουν δεν θα μπορέσει να εξιλεωθεί.

Ο Ελληνικός λαός με το «ΟΧΙ» που βροντοφώναξε δια του τότε κυβερνήτη Ιωάννου Μεταξά, ΟΧΙ που απηχούσε την Εθνική αξιοπρέπεια των Ελλήνων, την αντίσταση που προέβαλε στις δυνάμεις του άξονα, με το αίμα που χύθηκε, με τις καταστροφές που υπέστη, δικαιούται τουλάχιστον τον σεβασμό της παγκόσμιας κοινότητας τώρα ειδικά που περνάει μια δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Κράτη που αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα, κράτη που συμμάχησαν  με τον Χίτλερ και τις δυνάμεις του άξονα, κράτη που δεν πολέμησαν, κράτη που δεν υπέστησαν καταστροφές δεν δικαιούνται να ομιλούν απαξιωτικά  για την Ελλάδα, πόσο μάλλον να της κουνούν και το χέρι.

Στην Ελλάδα η παγκόσμια κοινότητα οφείλει  πολλά.

Η Ελλάδα δεν οφείλει τίποτα σε κανένα !!!

Ας το καταλάβουν επιτέλους οι δανειστές  μας !!!

Ως Έλληνες έχουμε ένα χρέος απέναντι στην ιστορία και απέναντι στις νέες γενιές που αγνοούν την ιστορία, να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.