Διαβάζετε τώρα
2 Αυγούστου 1863. Θάνατος Εμμανουήλ Αντωνιάδη

2 Αυγούστου 1863. Θάνατος Εμμανουήλ Αντωνιάδη

Ο Εμμανουήλ Αντωνιάδης (Χαλέπα 1791 – 2 Αυγούστου 1863), ήταν αγωνιστής του 1821, πολιτικός, και δημοσιογράφος από την Κρήτη.

Γεννήθηκε στην Χαλέπα Χανίων το 1791 και ήταν γιος του Αντώνιου Μελισσηνού. Αδελφός του ήταν ο Σπυρίδων Αντωνιάδης. Aπέκτησε σπουδαία μόρφωση, μιλούσε μάλιστα δύο γλώσσες Ιταλικά και Γαλλικά. Το 1814 πήγε στην Κωνσταντινούπολη να εργαστεί σαν γραμματέας, εκεί μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία. Λόγω της επαναστατική του δράσης αναγκάστηκε να φύγει από την Κωνσταντινούπολη κυνηγημένος από τους Οθωμανούς και να διαφύγει στην Οδησσό, από εκεί μέσω Βιέννης και Τεργέστης βρέθηκε στην Πελοπόννησο τις παραμονές της επανάστασης.

Το 1822 βρίσκεται στην Κρήτη και μαζί με τον Βαλέστρα δίνουν μάχη με 10.000 Τουρκοαιγύπτιους στο χωριό Μάλαξα όπου σημειώνουν μεγάλη νίκη. Όταν ο Ιμπραήμ αποβιβάστηκε στην Πελοπόννησο με τους Τουρκοαιγύπτιους μετέβη εκεί μαζί με πολλούς Κρητικούς, έλαβε μέρος στη νικηφόρα μάχη με τα στρατεύματα του Ιμπραήμ στους Μύλους Ναυπλίου αναγκάζοντας τους να γυρίσουν στην Τριπολιτσά.

Ήταν δημοσιογράφος, από τους πρώτους στην Ελλάδα, και εκδότης της εφημερίδας «Αθηνά». Στην εφημερίδα του έγραφαν άρθρα σπουδαίες προσωπικότητες, όπως ο Θεόκλητος Φαρμακίδης και άλλοι λόγιοι.

Πήρε μέρος σαν πληρεξούσιος Κρήτης στην Β’ Εθνοσυνέλευση Άστρους το 1823 και στην Γ’ Εθνοσυνέλευση Τροιζήνας το 1827. Μετά την Μάχη της Μαλάξας έγινε μέλος του βουλευτικού μέχρι το 1825.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.