Διαβάζετε τώρα
Σκέψεις, με αφορμή το περιστατικό της Κυριακής, για την καταπάτηση της Ιερότητας των Μετεώρων

Σκέψεις, με αφορμή το περιστατικό της Κυριακής, για την καταπάτηση της Ιερότητας των Μετεώρων

  • του Γρηγόρη Γ. Καλύβα
Αν δεν αγωνιστούμε για την διατήρηση και ανάδειξη της Αγιομετεωρίτικης κληρονομιάς
πολύ σύντομα θα δούμε τα ΜΕΤΕΩΡΑ να μετατρέπονται  σε χώρο πανθρησκευτικών συναντήσεων.
Επιβεβαίωση κατά το τραγικότερο τα αλλεπάλληλα φαινόμενα
που δεν συνάδουν με την ιερότητα του χώρου ως ζωντανού Ορθόδοξου μοναστικού κέντρου!!

Σε κάποιους οι συχνές αναφορές μας στο χώρο των Μετεώρων ως χώρου ιερού και απαραβίαστου, ως χώρου που φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα ορθόδοξα μοναστικά κέντρα Παγκοσμίως, ως χώρου που χρίζει προστασίας και ανάδειξης του πλούτους της αγιομετεωρίτικης κληρονομιάς, ως χώρου που οφείλουμε να διαφυλάξουμε από κάθε μορφής προσβολή και αλλοίωση, προξενούν την εντύπωση ότι γράφονται για να υπηρετήσουν κάποιες απόκρυφες σκοπιμότητες.

Η αλήθεια είναι εντελώς άλλη καθώς εκείνοι που υποκρύπτουν σκοπιμότητες είναι όλοι εκείνοι που βλέπουν τα Μετέωρα έξω από αυτό που πραγματικά είναι. Δηλαδή ένας χώρος πίστης, λατρείας, ιστορικής αναφοράς  για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, ένας χώρος που το χώμα του ποτίστηκε με δάκρυα και αίμα  από τους οικιστές του.

Βλέπουν  τα Μετέωρα  μονοσήμαντα ως  ένα εργαλείο οικονομικής εκμετάλλευσης χωρίς να διστάζουν να υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ενταχθεί ολοσχερώς στην υπηρέτηση των  ατομικών και συλλογικών οικονομικών στοχεύσεων παραγνωρίζοντας όλα τα άλλα στοιχεία που τον  διέπουν.

Εμείς λέμε ότι τα Μετέωρα  με τον πλούτο του περιεχομένου τους προσφέρουν σπουδαίο και πολύπλευρο έργο στον τόπο μας, που ζει και πορεύεται στο χρόνο υπό την πνευματική τους σκιά, στην Ορθοδοξία, στην Ελλάδα, στο Έθνος.

Η επιμονή των αναφορών μας συνεπώς  για την ανάγκη διαφύλαξης της Αγιομετεωρίτικης κληρονομιάς, προστασίας του περιβάλλοντος χώρου στοχεύει σε μια αδήριτη αναγκαιότητα που επιβάλλουν οι καιροί και οι εποχές που έρχονται απειλητικά να ανατρέψουν και να ισοπεδώσουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Το γεγονός της Κυριακής  έρχεται να θέσει και πάλι το ζήτημα της προστασίας του ιερού χώρου των Μετεώρων από κάθε τι που το αλλοιώνει και να μας θέσει και πάλι όλους μας ενώπιους  ενωπίω για τις ενέργειες που θα πρέπει να αναληφθούν ώστε να αποκρυσταλλωθεί ή και να εμπλουτιστεί η κείμενη νομοθεσία που προστατεύει το  χώρο, η έκδοση των Προεδρικών διαταγμάτων στο πλαίσιο του νόμου περί ιερότητας, τα όργανα της πολιτείας που θα εμπλέκονται στην εφαρμογή  του και μια σειρά άλλα κρίσιμα ζητήματα!!!

Την Κυριακή το πρωί βρεθήκαμε μπροστά σε ένα απίστευτο  γεγονός που μας συγκλόνισε, ως Ορθόδοξους, ως Καλαμπακιώτες, ως Έλληνες.

Ακριβώς έξω από τη Μονή Βαρλαάμ μια ομάδα ανθρώπων σε απόλυτο κύκλο πιασμένοι χέρι – χέρι με κάποιους να βρίσκονται στο κέντρο  και περιφερειακά έδειχναν την εντύπωση ότι εκτελούσαν κάποια τελετή.

Οι επισημάνσεις μας πως ο χώρος είναι ιερός και πως αυτό απαγορεύεται και ότι πρέπει να αποχωρίσουν  έπεσαν στο κενό με την σχετική χλεύη  φυσικά.

Η Αστυνομία  ειδοποιήθηκε και πήγε, φυσικά μετά από ώρα, περιοριζόμενη στα εντελώς τυπικά.

Αλήθεια, αν οι εν λόγω πήγαιναν να κάνουν αυτά στην Μέκκα, ή σε κάποιο μοναστικό κέντρο άλλης θρησκείας, θα το έκαναν;

Φυσικά όχι!!!

Εδώ γιατί μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα, γράφοντας στα παλιότερα των υποδημάτων νόμους, σεβασμό του ζωντανού μνημείου, εθιμικό δίκιο και πολλά άλλα φυσικά ;

«…Εδώ είναι Ελλάδα, τι περιμένεις …», μου απάντησε κάποιος φίλος.

Ναι φίλε μου Ελλάδα με εμάς, τους νεοέλληνες, να μην νιώθουμε την ανάγκη να υπερασπιστούμε τα ιερά και όσια που συνθέτουν την εθνική μας ταυτότητα, την παράδοσή μας!!!

Αλλά ας δούμε κάποιες λεπτές  παραμέτρους του ζητήματος που η ίδια η δυναμική των πραγμάτων θέτει.

Είναι ολοφάνερο ότι  τα Μετέωρα  αποτελούν  πολύτιμο και μοναδικό φυσικό οικοσύστημα, θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά και παραδοσιακή περιοχή, και γι’ αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε τα στοιχεία αυτά, που είναι κοινά αγαθά, να διασωθούν. Και θα διασωθούν, αν η περιοχή των Μετεώρων λογισθεί από όλους εμάς τους ντόπιους Ιερός Χώρος.

Στο ερώτημα, τί θα πει «Ιερός χώρος» λέμε ότι έχει την έννοια του σεπτού, του αξιοσέβαστου και απρόσβλητου, που απαιτεί ανάλογη μεταχείριση από όλους, είτε ντόπιους, είτε επισκέπτες.

Ο όρος «Ιερός χώρος»  τονίζει την πρόνοια που οφείλουμε να δείχνουμε πρωτίστως  ως τοπικό και κοινωνικό σύνολο για την διαφύλαξη του περιεχομένου του, της φύσεως

«Ιερός Χώρος» ακόμη σημαίνει προβολή της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστεως και του Ελληνικού Πνεύματος στους προσκυνητές και τους επισκέπτες των Μονών των Μετεώρων. Σημαίνει διαφύλαξη του ιεροπρεπούς χαρακτήρα της περιοχής, με την αποτροπή παρεκτροπών από απρεπή συμπεριφορά των επισκεπτών, που θα παραβλάψουν τις Ιερές Μονές ή θα προσβάλλον τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.

Αν τα επεξεργαστούμε όλα αυτά με την δέουσα περίσκεψη και νηφαλιότητα, νομίζω πως θα βρούμε τον βηματισμό ως συντεταγμένη κοινωνία και πολιτεία για όλα αυτά που συμβαίνουν στον Ιερό, κατά νόμο, χώρο των Μετεώρων.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.