Η Μάκρη και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου
Η Μάκρη της Μικράς Ασίας είναι πόλη με μεγάλη Ελληνική Κοινότητα (3.000 Έλληνες επί συνόλου 6.500 κατοίκων). Πολλά από τα σπίτια των Ελλήνων σώζονται μέχρι σήμερα, όπως ήταν πριν από το 1922. Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου, σε ύψωμα της πόλης, δεσπόζει σε όλη τη γύρω περιοχή.
Οι κάτοικοι της Μάκρης και του Λιβισίου έχουν εγκατασταθεί στη Νέα Μάκρη Αττικής και στο Νέο Λιβίσι στο Μαρκόπουλο Ωρωπού. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε καρτ ποστάλ της προ του 1922 περιόδου, τα κείμενα ήταν γραμμένα στα ελληνικά. Σήμερα ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου της Μάκρης έχει μετατραπεί σε κινηματογράφο…
Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στο Αϊβαλί
Προ πέντε ετών βρισκόμασταν στο Άϊβαλί, επιστρέφοντας από τα Μύρα μια ομάδα προσκυνητών με το πούλμαν της Εταιρείας μας. Εκεί είδαμε τα ερείπια του Μοναστηριού του Αγίου Νικολάου, στα οποία σώζεται ο Ιερός Ναός του. Προσπαθήσαμε και βρήκαμε 2 καρτ ποστάλ του 1906 (εκδότης: Ιωάννης Κονταξής, Αϊβαλί Μικράς Ασίας, εις τα οποία φαίνεται καθαρά η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου.
Εξωκκλήσια του Αγίου Νικολάου στην Τουρκία σήμερα
Η Μικρά Ασία είναι διάσπαρτη από Ορθόδοξες Εκκλησίες αλλά και Ιερές Μονές. Πολλοί από αυτούς τους Ναούς είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Νικόλαο. Οι περισσότεροι είναι μισοερειπωμένοι, μερικοί ακόμη όρθιοι, σε πείσμα της φθοράς του χρόνου, έστω και παραδομένοι σε άλλες χρήσεις.
Η Μικρά Ασία ακόμη μας τροφοδοτεί με μνήμες, συγκινήσεις, πολιτισμό.
Ο ιερός ναός αγίου Νικολάου Κερασούντας, λεηλατημένος και ερειπωμένος, το 1982 (αριστερά). Από το 1988 ο ναός λειτουργεί ανακαινισμένος ως μουσείο (δεξιά)
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.