Διαβάζετε τώρα
Ο Άγιος Νικόλαος και η Μικρά Ασία

Ο Άγιος Νικόλαος και η Μικρά Ασία

  • Από το περιοδικό «Άγιος Νικόλαος των Μύρων» της Ιεράς Μητροπόλεως Μύρων Λυκίας
Εικόνα του Αγ. Νικολάου από την Ι.Μ. Αγίου Νικολάου Σινασσού

Η Μάκρη και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Η Μάκρη της Μικράς Ασίας είναι πόλη με μεγάλη Ελληνική Κοινότητα (3.000 Έλληνες επί συνόλου 6.500 κατοίκων). Πολλά από τα σπίτια των Ελλήνων σώζονται μέχρι σήμερα, όπως ήταν πριν από το 1922. Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου, σε ύψωμα της πόλης, δεσπόζει σε όλη τη γύρω περιοχή.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στη Μάκρη (σημερινό Φετιγιέ) της Μικράς Ασίας
Η Μάκρη στη Μικρά Ασία

Οι κάτοικοι της Μάκρης και του Λιβισίου έχουν εγκατασταθεί στη Νέα Μάκρη Αττικής και στο Νέο Λιβίσι στο Μαρκόπουλο Ωρωπού. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε καρτ ποστάλ της προ του 1922 περιόδου, τα κείμενα ήταν γραμμένα στα ελληνικά. Σήμερα ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου της Μάκρης έχει μετατραπεί σε κινηματογράφο…

Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στο Αϊβαλί

Πανοραμική άποψη Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου στο Αίβαλί (Κυδωνιές). Καρτ ποστάλ του 1906
Άλλη άποψη της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου στο Αίβαλί (Κυδωνιές). Καρτ ποστάλ επίσης του 1906

Προ πέντε ετών βρισκόμασταν στο Άϊβαλί, επιστρέφοντας από τα Μύρα μια ομάδα προσκυνητών με το πούλμαν της Εταιρείας μας. Εκεί είδαμε τα ερείπια του Μοναστηριού του Αγίου Νικολάου, στα οποία σώζεται ο Ιερός Ναός του. Προσπαθήσαμε και βρήκαμε 2 καρτ ποστάλ του 1906 (εκδότης: Ιωάννης Κονταξής, Αϊβαλί Μικράς Ασίας, εις τα οποία φαίνεται καθαρά η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου.

Εξωκκλήσια του Αγίου Νικολάου στην Τουρκία σήμερα

Η Μικρά Ασία είναι διάσπαρτη από Ορθόδοξες Εκκλησίες αλλά και Ιερές Μονές. Πολλοί από αυτούς τους Ναούς είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Νικόλαο. Οι περισσότεροι είναι μισοερειπωμένοι, μερικοί ακόμη όρθιοι, σε πείσμα της φθοράς του χρόνου, έστω και παραδομένοι σε άλλες χρήσεις.

Η Μικρά Ασία ακόμη μας τροφοδοτεί με μνήμες, συγκινήσεις, πολιτισμό.

Καμπαναριό Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, Κερασούντα Πόντος. Φωτογραφία της 12ης Αυγούστου 1911

Ο ιερός ναός αγίου Νικολάου Κερασούντας, λεηλατημένος και ερειπωμένος, το 1982 (αριστερά). Από το 1988 ο ναός λειτουργεί ανακαινισμένος ως μουσείο (δεξιά)

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.