Διαβάζετε τώρα
Με αφορμή τα εγκαίνια του Ι.Ναού Αγ. Παρασκευής Στεφανίου: Όταν η πίστη, το ράσο και οι πιστοί μεγαλουργούν!!

Με αφορμή τα εγκαίνια του Ι.Ναού Αγ. Παρασκευής Στεφανίου: Όταν η πίστη, το ράσο και οι πιστοί μεγαλουργούν!!

  • Του Γρηγόρη Γ. Καλύβα

Την Κυριακή στο Στεφάνι Ασπροποτάμου, μεγάλη οικοδέσποινα για όσους φιλάγιους προσκυνητές ανηφόρησαν για να παρευρεθούν στα εγκαίνια του Ιερού Ναού αφιερωμένο στο σεπτό πρόσωπο της φιλολάου Αγίας, ήταν η Οσιοπαρθενομάρτυς του Χριστού Αγία Παρασκευή. Αυτήν, δια των φιλόξενων Στεφανιωτών και του Αρχιμανδρίτου Αθανάσιου Αναστασίου – Προηγούμενου του μεγάλου Μετεώρου και νυν εκτελών χρέη ιερέα του χωριού, μας προσκάλεσε να γευτούμε την χαρά του εστολισμένου ολοφώτου σεβάσμιου οίκου της, κατόπιν της άρτι περατωθείσης εκ βάθρων ανακαινίσεως και του γενικού εξωραϊσμού του Ναού και μας υποδέχτηκε όλους, με πρώτον τον Πρώτον της τοπικής μας Εκκλησίας, σεπτό Ποιμενάρχη μας κ.κ. Θεόκλητον.

Και πραγματικά τύχαμε συμμετοχής σε μια ιερουργία που μας πλημμύρισε από χαρά μεγάλη. Χαρά γιατί ανταμώσαμε για να τιμήσουμε την Αγία Παρασκευή, στο πρόσωπο της οποίας είναι αφιερωμένος ο ενοριακός ναός του χωριού, τα έργα των χειρών πολλών ανθρώπων που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση του οράματος του γέροντα Αθανασίου να διασώσει τον ετοιμόρροπο ναό και να τον ανακαινίσει αλλά και γιατί γευτήκαμε πνευματικά τα ωραία και αληθινά που καταυγάζει η Πίστις μας και η Αγία μας Εκκλησία. Θαυμάσαμε με πόσην τάξη και σοφία η Εκκλησία έχει θεσπίσει τα πάντα που αφορούν τα ιερά μυστήρια αλλά και τα τελετουργικά για μια σειρά ακολουθίες όπως είναι αυτή των επίσημων εγκαινίων μιας Εκκλησίας, πριν από τη Θεία Λειτουργία και ο καθαγιασμός του ναού θέτοντας τα μαρτυρικά άγια λείψανα στο κέντρο της Αγίας Τραπέζης και πλύνοντάς την συμβολικά, χρίοντας τους τοίχους με άγιο Μύρο και ανάβοντας την ακοίμητη κανδήλα, επικαλούμενοι την χάρη του Θεού για τον καθαγιασμό του οίκου του.

Σ΄ αυτό συνέβαλε αναμφιβόλως και ο Δεσπότης μας ο οποίος με τις επεξηγήσεις του για τα στάδια της διαδικασίας, μας βοήθησε να καταλάβουμε το θαύμα που συντελείται κατά την ακολουθία των επίσημων εγκαινίων ενός Ιερού Ναού αλλά και πόσο ζωντανά και σπουδαία είναι καθορισμένα όλα μέσα στην Αγία μας Εκκλησία. Δεν ηξεύρω αν όλα αυτά τα αισθήματα και συναισθήματα έρχονται σε κάποιες ιδιαίτερες στιγμές ατομικής ψυχοσυνθέσεως στην οποία συμβάλλει και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που τα δημιουργεί, αλλά ηξεύρω σίγουρα ότι ανάλογα διακατείχαν και την πλειονότητα των παρευρισκομένων.

Η Θεία Πρόνοια εβοήθησε αποφασιστικώς ώστε να λειανθεί η οδός, να παρακαμφθούν τα ουκ ολίγα εμπόδια, να θερμανθούν πολλές καρδιές πιστών ανθρώπων, να συστρατευθούν φιλοτίμως και φιλογενώς πολλοί και κατάλληλοι άνθρωποι και επαϊοντες και να εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για την πραγματοποίηση ενός μεγάλου έργου όπως η εκ βάθρων επαναστερέωση του Ναού, η αγιογράφησή του, η παρέμβαση στο περίτεχνο σκαλιστό τέμπλο και γενικώς η ανακαίνησή του ούτως ώστε να παραδοθεί στους κατοίκους του Στεφανίου, στερεωμένος και αγιασμένος πλέον προς χρήση και προσευχή.

Τούτο το μεγαλόπνοο έργο, όπως τόνισε και ο Ποιμενάρχης μας κ.κ. Θεόκλητος, έχει ονοματεπώνυμο και αυτό ακούει στο όνομα ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ !! Αυτός ήταν η γενεσιουργός δύναμη που ενέπνευσε, που συνήγειρε, που οργάνωσε, που κινητοποίησε αρχές και εξουσίες, διαδικασίες, υπευθύνους θεσμικούς παράγοντες, μοναστήρι, όπως την Ι.Μονή Αγίου Στεφάνου και εξασφάλισε τα απαραίτητα για την υλοποίηση του έργου, έχοντας, όπως είπε και ο ίδιος στην ευχαριστηριακή ομιλία του, την ολόθερμη έγκριση και συμπαράσταση του Δεσπότη μας.

Και ιδού το θεοφιλές έργο δια πολλών κόπων και βασάνων ολοκληρώθηκε και δι΄ ευχών του Πρώτου της τοπικής μας Εκκλησίας, αγιάσθη και εγκαινιάσθη συμφώνως του τυπικού της Εκκλησίας μας και παρεδόθη προς τιμήν της Αγίας μεγαλομάρτυρος Παρασκευής και δια πνευματικό ανεφοδιασμό των κατοίκων του χωρίου Στεφανίου Ασπροποτάμου διότι αυτή είναι η σημασία και χρησιμότητα κάθε ναού.

Δια την προσφοράν του υπερδραστήριου φιλόεργου εργάτη γέρονος Αθανασίου και μετά πίστης και πόθου μεγάλου προστρεξάντων κληρικών και λαϊκών δια την πραγμάτωση του εν λόγω έργου, αναφωνούμε: δόξα τω Ευεργέτη Θεώ !!

Από χθες ο ανακαινισθείς και αγιασθείς Ιερός αυτός ναός της αγίας μεγαλομάρτυρος Παρασκευής Στεφανίου Ασπροποτάμου θα είναι, όπως πολύ ωραία είπε ο Δεσπότης μας, όντως οίκος του Θεού και πύλη του ουρανού έχοντας ανοιχτές τις πύλες του όχι μόνο για τους πιστούς κατοίκους του χωρίου Στεφανίου αλλά και για όλους τους ευλαβείς προσκυνητές που θα τον επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι και θα εφησυχάζουν από την βοήν και τον θόρυβον της σκληρής καθημερινότητας αναπαυόμενοι ψυχικά και πνευματικά φιλοξενούμενοι του γέροντος Αθανασίου και της προστάτιδος του χωρίου Αγίας Παρασκευής, στον ανακαινισθέντα οίκον της.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.