Το Συμβούλιο της Ευρώπης και ειδικότερα η Γραμματεία αρμόδια για τη Σύμβαση για το Τοπίο της Διεύθυνσης Δημοκρατικής Συμμετοχής του Συμβουλίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασιών της Σύμβασης, οργανώνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, National Symposium για την εφαρμογή της Σύμβασης Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα και Forum των Εθνικών Επιλογών της 6ης Συνόδου του Βραβείου Τοπίου.
Η εκδήλωση διεξάγεται στο Καστράκι Καλαμπάκας και θα διαρκέσει από την Τετάρτη 6 Απριλίου έως την Παρασκευή 8 Απριλίου.
Σκοπός του Συμποσίου είναι αφενός η παρουσίαση και η συζήτηση πάνω στις Πολιτικές οι οποίες τίθενται σε ισχύ από την Ελλάδα για την εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Τοπίο και αφετέρου, η διεξαγωγή του Φόρουμ των Εθνικών Επιλογών της 6ης Συνόδου Βραβείου Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης (2018-2019).
«Η πόλη της Καλαμπάκας, η πόλη των Τρικάλων, τα πανέμορφα και παραδοσιακά χωριά της περιοχής μας, η επιβλητική οροσειρά της Πίνδου είναι μόνο κάποια από τα τοπία που καλούμαστε να αναδείξουμε και να προστατεύσουμε, διότι πρέπει να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές στην ίδια αν όχι σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που τα παραλάβαμε».
Με αυτά τα λόγια ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κήρυξε το πρωί της Τετάρτης την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συμποσίου για την εφαρμογή της Σύμβασης Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα – Forum των Εθνικών Επιλογών της 6ης Συνόδου του Βραβείου Τοπίου.
Ο κ. Σκρέκας τόνισε επίσης τα εξής: «Η σημερινή συζήτηση για τη σημασία της προστασίας και της ορθής διαχείρισης του τοπίου έρχεται σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία, η απειλή της κλιματικής κρίσης είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός για τη χώρα μας, για την Ευρώπη, για ολόκληρο ον Πλανήτη. Το φυσικό τοπίο αποτελεί την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η υποβάθμισή του από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης υπονομεύει την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, της οικονομίας αλλά και την ίδια την πολιτιστική μας ταυτότητα. Για τον λόγο η προστασία των τοπίων αποτελεί σήμερα περισσότερο από ποτέ μία επιτακτική ανάγκη».
Ο Νίκος Ταγαράς, Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε: «Τα Μετέωρα, οι μορφές των βράχων, τα έξι μοναστήρια που σώζονται και λειτουργούν σήμερα στα Μετέωρα εμπεριέχουν όλο αυτό που λέμε τοπίο. Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση και για αυτό επελέγη συμβολικά ο χώρος, για να μιλήσουμε για το τοπίο, για αυτό το οποίο εμπεριέχει ταυτότητα, διαχρονικά χαρακτηριστικά και το οποίο καλούμαστε όλοι να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε για να το δεχθούν οι επόμενες γενιές, και ό,τι προστίθεται πάνω σε αυτό να είναι με σεβασμό και να το προστατεύει και να το αναδεικνύει».
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, ο οποίος είπε: «Τι καλύτερο από το να αναπτύξουμε τις εργασίες αυτού του συμποσίου κάτω από τη σκιά αυτού του τοπίου, που έχει ιστορία εκατομμυρίων ετών πίσω του, έχει συσσωρευμένη την πολιτισμική διάσταση της πορείας του ανθρώπου πάνω στη γη, και βεβαίως και αυτό το μέρος, όπως πάρα πολλά τοπία στην Ελλάδα και παντού δεν είναι ένα στατικό τοπίο, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που διαρκώς αλλάζει , εξελίσσεται αλλά και πιέζεται από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και κυρίως από τον άνθρωπο και την αμυαλιά που τον διακατέχει κατά τη διάρκεια των χρόνων».
Ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε τα εξής: «Το ελληνικό τοπίο είναι μέρος του μεσογειακού τοπίου και θεωρείται σημαντικό για μία ευρύτερη γεωγραφική ενότητα ενώ έχει επίσης πολύ σημαντικές ιδιαιτερότητες λόγω της ιδιομορφίας του ελληνικού χώρου, της εξαιρετικά μεγάλης βιοποικιλότητας αλλά και της ιδιαίτερης αισθητικής των περιοχών του, όπως εδώ, στον πολύ ιδιαίτερο χώρο της περιοχής των Μετεώρων».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η παρουσία σας εδώ μάς δίνει δύναμη και οξυγόνο ελπίδας για το αύριο. Πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στα σημάδια που έρχονται. Ζούμε σε μία εποχή τελείως διαφορετική και πρέπει να επανασχεδιάσουμε πολλά πράγματα και πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε συμμαχία με το περιβάλλον και το τοπίο. Το τοπίο είναι έμπνευση και μας δίνει τη δυνατότητα να παίρνουμε σωστές αποφάσεις», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μεγάλο περιβαλλοντικό έργο της Ευρώπης, την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, σημείωσε: «Δεν θα μπορούσα κι εγώ να φανταστώ πιο ταιριαστό σημείο, για να μιλήσουμε για το φυσικό τοπίο τα ζητήματα που έχει αλλά και για τις προκλήσεις που δημιουργούνται από αυτή την κουκίδα της γης κάτω από τους ιερούς βράχους των Μετεώρων. Πολιτισμός και κληρονομιά είναι και το τοπίο, περιαστικό και αστικό. Αυτό το αστικό τοπίο στα Τρίκαλα αποφασίσαμε να το αφήσουμε να «ανασάνει» και αυτό κάνουμε με ποδηλατόδρομους γύρω από το ποτάμι».
Ο Δήμαρχος Μετεώρων, Θεόδωρος Αλέκος, είπε: «Σας καλωσορίζω στην όμορφη Καλαμπάκα και το Καστράκι και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος ως οικοδεσπότης Δήμαρχος που επιλέχτηκε ο Δήμος Μετεώρων για τις εργασίες του σημαντικού συμποσίου που έχει ως θέμα το αστικό τοπίο, το οποίο πρέπει και οφείλουμε όλοι να το σεβαστούμε, να το προστατεύσουμε και να το αγαπήσουμε». Κλείνοντας κάλεσε τους συνέδρους να επισκεφτούν κατά την τριήμερη διαμονή τους, εκτός από τα Μετέωρα, και τις άλλες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως τον Ασπροπόταμο, τη λίμνη Λογγά κ.ά.
Τους χαιρετισμούς έκλεισε η Maguelonne DEJEANT-PONS, Εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Εκτελεστική Γραμματέας της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το τοπίο.
Το τριήμερο συμπόσιο διεξάγεται στο ξενοδοχείο GRAND METEORA στις 6-8 Απριλίου 2022.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά το Συμπόσιο εδώ: