Διαβάζετε τώρα
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με θέμα «Διέξοδοι εν μέσω κρίσης»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με θέμα «Διέξοδοι εν μέσω κρίσης»

+6
Προβολή Φωτογραφιών

Παρουσία πλήθους μελών και φίλων του Συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, 22 Νοεμβρίου, η ομιλία της συγγραφέως κ. Μαρίας Μουρζά στην Καλαμπάκα με θέμα “Διέξοδοι εν μέσω κρίσης”.

Με γλαφυρό, βιωματικό, σχεδόν λυρικό τρόπο, η συγγραφέας περιέγραψε τα αίτια που εν πολλοίς οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Κυρίως, όμως, μας παρουσίασε τους τρόπους διαφυγής από τη μίζερη πραγματικότητα που βιώνουμε: την επιστροφή στην πίστη και την παράδοσή μας, την στροφή μας στον πλησίον, την ελπίδα μας στο έλεος του Θεού και ασφαλώς την μετάνοιά μας.

“Ἀδελφοί μου, ὁμοιοπαθεῖς καί συμπένητες, ἡ κρίση ἡ βαθιά καί ἡ ὀδυνηρή εἶναι γι᾽ ἄλλους ἡ ἀσωτία καί γι᾽ ἄλλους ἡ ὑποκρισία.
Ἡ στείρα θρησκευτικότητά μας. Ἡ ἠθική μας αὐτάρκεια…
Κανείς δέν κλαίει…
Καί ἡ κρίση ἐντείνεται.
Καί κάνει κρύο. Πολύ κρύο!
Χωρἰς μετάνοια πῶς νά τό διαχειριστεῖς;
Χωρίς τήν ἐλπίδα στό ἀμέτρητο ἔλεος τοῦ ἀγαπῶντος Θεοῦ, χωρίς τήν ἐμπειρία τῆς Παρουσίας Του πῶς νά βγοῦν οἱ χειμῶνες;
Πῶς νά βγοῦμε ἀπ᾽ τ᾽ ἀδιέξοδο χωρίς θύρα ἐξόδου;
Ἀδελφοί μου, ὁμοιοπαθεῖς καί συμπένητες, ἡ κρίση ἡ μεγάλη δέν εἶναι πού δέν εὐημεροῦμε. Εἶναι πού δέν μετανοοῦμε.
Ἡ κρίση ἡ μεγάλη δέν εἶναι πού ἁλώσανε τήν ψυχή μας. Εἶναι πού τήν παραδώσαμε μόνοι μας.
Πρέπει νά περάσει καλά καί γιά πάντα στόν πυρήνα τοῦ εἶναι μας: ἡ κρίση ἡ μεγάλη, ἡ μέγιστη τῶν συμφορῶν, δέν εἶναι ἡ ὀφειλή τῶν δανείων
Εἶναι  ἡ ὀφειλή τῶν δακρύων…
Ἀδελφοί μου, ἔτσι παραγράφονται ὅλα τά χρέη: μέ δάκρυα!

Καί θά δοῦμε τήν ἄνοιξη νά πετάγεται κάτω ἀπ᾽ τά μάρμαρα…»

 


Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Συλλόγου ¨Μετεώρων Λιθόπολις ¨ κ. Γρηγόρης Καλύβας ανέφερε τα εξής:

« Ας έχετε και ας έχουμε όλοι την ευλογία του Αγίου Χαραλάμπους την Aγία Kάρα του οποίου δέχθηκε η Καλαμπάκα την Πέμπτη το απόγευμα προερχόμενη από την Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου όπου φυλάσσεται αποτελώντας πολύτιμο ιερό κειμήλιο.
Σεβαστή Γερόντισσα μαζί με το ευχαριστώ του πιστού λαού μας δεχθείτε και το ευχαριστώ του Συλλόγου μας για την μεγάλη ευλογία που το Μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου μας πρόσφερε. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς.

Φίλες και φίλοι,

βιώνουμε την εποχή της κρίσης για την οποία πολλοί πιστεύουν ότι είναι αμιγώς οικονομική. Η κρίση όμως δεν είναι οικονομική ή δεν είναι μόνο οικονομική. Πρωτίστως είναι κρίση ηθική, πολιτιστική, πνευματική. Κρίση αξιών και θεσμών πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν, όσον αφορά την Ελλάδα ειδικότερα, κοινωνικές δομές και κοινωνική οργάνωση δημιουργώντας την Ελληνική εθνική συνείδηση και υπόσταση.
Όλα αυτά που συγκροτούν την Ελληνική συνείδηση και υπόσταση, ιστορία, παράδοση,ορθοδοξία, πίστη, εκκλησία, συστηματικά αποδομούνται και στην θέση τους έρχονται όλα αυτά που σχεδίασαν οι προσομοιωτές και οι μηχανισμοί τους, ο πλανητικός πολίτης απαλλαγμένος από τα χαρακτηριστικά της εθνικής ταυτότητας, η οικονομική και πολιτιστική παγκοσμιοποίηση και τέλος η παγκόσμια διακυβέρνηση.

Αλήθεια, πως τοποθετούμαστε ατομικά και συλλογικά; Αποδεχόμαστε την νέα τάξη πραγμάτων; Αντιστεκόμαστε και πως; Υπάρχει άλλος δρόμος που βγάζει στο ξέφωτο και ποιος είναι αυτός; Κρίσιμα ερωτήματα που αναζητούν υπεύθυνες και τολμηρές απαντήσεις κυρίως από τους πνευματικούς ανθρώπους και την διανόηση.

Σήμερα έχουμε την ξεχωριστή χαρά και την τιμή να έχουμε μαζί μας έναν αξιόλογο πνευματικό άνθρωπο που με το έργο και κυρίως την στάση της δίνει τις δικές της ερμηνείες, απαντήσεις και διεξόδους στα δεδομένα της εποχής μας.

Είναι η ταλαντούχος συγγραφέας και εκπαιδευτικός κυρία Μαρία Μουρζά την οποία καλωσορίζουμε και την ευχαριστούμε που αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας να μας μιλήσει για όλα αυτά.

Κυρία Μουρζά, καλώς ήρθατε στην Καλαμπάκα και στα Άγια Μετέωρα. Στα Μετέωρα που, επιτρέψτε μου να πω, κρατούν ψηλά το διάκι της πίστης, της Ορθοδοξίας, της παράδοσης και της Ελληνικής ταυτότητας.»

Λίγα λόγια για την κυρία Μουρζά

 

Η κυρία Μουρζά είναι εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και παράλληλα ασχολείται με την συγγραφή. Τα βιβλία της κυρίας Μουρζά, επιτρέψτε μου να πω, ξεχωρίζουν από τα άλλα βιβλία ακριβώς γιατί αναβλύζουν το γνήσιο καρδιακό συναίσθημα της Ορθόδοξης πίστης και παράδοσης, της ποιμένουσας εκκλησίας, που αποτελούν και τον δρόμο προς ο ξέφωτο.
Τα βιβλία της κυρίας Μουρζά «ΑΝΤΙΔΩΡΟ», «ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ», «ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ»,«ΠΡΟΣΑΝΑΜΑΤΑ», αποτελούν σήματα ελπίδας στις αγωνίες των ανθρώπων. Τα διαπνέει μια δημιουργική χαρμολύπη που προβληματίζει, αναδεικνύει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να μας κρατήσουν όρθιους και ταυτόχρονα τροφοδοτούν την ελπίδα της ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ !!!

Θα σας δώσω ένα μικρό μόνο δείγμα της άποψης της συγγραφέως για την κρίση.

«Τό τοῦνελ πού μᾶς βάλανε ἀλλοῦ θά μᾶς βγάλει…
Διαμετρικά ἀλλοῦ!
Δέν τό φαντάζονται ὅμως.
Γιατί δέν ξέρουν πόσο ἐπικίνδυνη εἶναι ἡ σπίθα πού φυλάγεται ἀθόρυβα κάτω ἀπ᾽ τή στάχτη!
Γιατί δέν ξέρουν πόσο πανίσχυρη εἶναι ἡ ἄνοιξη πού κυοφορεῖται ἀθόρυβα κάτω ἀπ᾽ τά
μάρμαρα!
Δέν ὑπάρχει περίπτωση: εἴτε ἀρέσει, εἴτε δέν ἀρέσει, θά ραγίσει τό μάρμαρο ραγίσματα χίλια
καί ἡ ἄνοιξη θἄρθει!
Θ᾽ ἀνατείλει ὁ ἥλιος ἀπ᾽ τά Χώματα! ».

 


 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.