Διαβάζετε τώρα
23 Μαρτίου / 4 Απριλίου 1826. Πρωτόκολλο της Πετρούπολης

23 Μαρτίου / 4 Απριλίου 1826. Πρωτόκολλο της Πετρούπολης

Το Πρωτόκολλο της Πετρούπολης (1826) ήταν μία συνθήκη ανάμεσα στην Μεγάλη Βρετανία και την Ρωσία, που υπογράφηκε στις 23 Μαρτίου / 4 Απριλίου 1826 στην Αγία Πετρούπολη. Η συνθήκη υπογράφηκε από τον Άγγλο διπλωμάτη και στρατηγό  Ουέλιγκτον και τον Ρώσο υπουργό εξωτερικών Nesselrod.

Η συμφωνία προέβλεπε την ανάληψη διαμεσολάβησης των δύο χωρών στον πόλεμο μεταξύ Οθωμανικής αυτοκρατορίας και Επαναστατημένων Ελλήνων. Σκοπός της μεσολάβησης ήταν η δημιουργία Ελληνικού κράτους υποτελούς, όμως, στο Σουλτάνο. Η συνθήκη προέβλεπε ότι οι δύο χώρες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν στρατό για να αναγκάσουν τις δύο πλευρές σε διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, δήλωναν πως θα δεχτούν τη σύμπραξη και των άλλων δυνάμεων. Ο Τσάρος, με την υπογραφή του εν λόγω Πρωτοκόλλου, είχε πετύχει στο στόχο του, να πετύχει την ειρήνευση στην Ελλάδα χωρίς να έρθει σε αντιπαράθεση με την Αγγλία.

Με το πρωτόκολλο της Πετρούπολης, εγκαταλείφθηκε πια το σχέδιο των 3 ηγεμονιών, εξοβελίζονταν η Αυστρία και ο Μέττερνιχ από τον κατάλογο των άμεσα ενδιαφερομένων για την Επανάσταση των Ελλήνων και αποτρεπόταν – προς το παρόν – ο ρωσοτουρκικός πόλεμος.

Παρ’ όλα τα ξένα συμφέροντα, όμως, η σημασία του πρωτοκόλλου για την ελληνική πλευρά ήταν καθοριστική, καθώς πρόκειται για το πρώτο επίσημο διπλωματικό έγγραφο που αναγνώριζε πολιτική ύπαρξη στους Έλληνες μνημονεύοντας το όνομα «Ελλάδα» και της εξασφάλιζε -με διαμεσολαβητές τις δύο δυνάμεις- αυτονομία με ντόπιους αιρετούς άρχοντες και καταβολή φόρου υποτέλειας στον σουλτάνο.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.