Διαβάζετε τώρα
15 Οκτωβρίου 1810. Γέννηση Σίμωνος Σίνα

15 Οκτωβρίου 1810. Γέννηση Σίμωνος Σίνα

Στις 15 Απριλίου 1876 έφυγε από τη ζωή, ύστερα από πολύμηνη ασθένεια, ο βαρόνος Σίμων Σίνας, εξέχον μέλος της φημισμένης οικογένειας Σίνα και μέγας εθνικός ευεργέτης.
Η οικογένεια Σίνα είλκε την καταγωγή της από τη Μοσχόπολη της Βόρειας Ηπείρου, όπου είχε μεταναστεύσει κατά το 18ο αιώνα εκκινώντας από το Σκαμνέλλι Ζαγορίου, χωριό χτισμένο στις νοτιοανατολικές πλαγιές του ορεινού όγκου της Τύμφης.

Οι πρόγονοι του Σίμωνος Σίνα

Πατέρας του Σίμωνος ήταν ο Γεώργιος Σίνας (Νίσσα Σερβίας 1783 – Βιέννη 1856), ο οποίος, αφού έμαθε τα πρώτα του γράμματα στις Σέρρες, μετέβη στα τέλη του 18ου αιώνα στη Βιέννη, προκειμένου να βρεθεί κοντά στον πατέρα του, τον Σίμωνα Σίνα τον πρεσβύτερο (1753-1822), αξιολογότατο επιχειρηματία και θεμελιωτή της οικονομικής αυτοκρατορίας της οικογένειας.
Στην πρωτεύουσα της Αυστριακής Αυτοκρατορίας, ο Γεώργιος Σίνας φρόντισε για την πνευματική καλλιέργειά του, απέκτησε την αυστριακή υπηκοότητα και κατάφερε, χάρη στη λαμπρή επιχειρηματική δραστηριότητά του, να καταστεί τραπεζίτης διεθνούς κύρους, μεγαλογαιοκτήμονας και ιδιοκτήτης αρχοντικών οικιών.

Ο Γεώργιος Σίνας, που διατηρούσε στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, διορίστηκε το 1833 από το βασιλιά Όθωνα πρόξενος της Ελλάδας στη Βιέννη.

Πέραν τούτου, ενίσχυσε οικονομικά την ελληνική παροικία της Βιέννης, μερίμνησε για την ανέγερση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (1842-1845) και πρόσφερε μεγάλα ποσά σε φιλανθρωπικά και πνευματικά ιδρύματα του ελληνικού κράτους (Αρσάκειο, Πανεπιστήμιο, Οφθαλμιατρείο, Αρχαιολογική Εταιρεία κ.ά.).

Η προσφορά του Σίμωνος Σίνα στην πατρίδα

Ο Σίμων Σίνας (Βιέννη 1810-1876) φοίτησε στο κλασικό γυμνάσιο της Βιέννης και σπούδασε φιλοσοφία, ιστορία και πολιτική οικονομία στο πανεπιστήμιο της αυστριακής πρωτεύουσας.

Ως γενικός κληρονόμος της αμύθητης πατρικής περιουσίας, ο Σίνας ασχολήθηκε περισσότερο με την εφαρμογή σύγχρονων καλλιεργητικών μεθόδων στις τεράστιες εκτάσεις γης που κατείχε η οικογένειά του, γεγονός που συνέβαλε στη σημαντική αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής αυτών.

Παράλληλα, ανέπτυξε έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, χρηματοδότησε δε αφειδώς πνευματικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Αυστρία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα, καθώς και Έλληνες που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό (καλλιτέχνες, επιστήμονες κ.ά.).
Ειδικότερα στη χώρα μας, ο Σίνας διέθεσε, μεταξύ άλλων, σημαντικότατα ποσά για τη συντήρηση και την καλύτερη λειτουργία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς και για την αποπεράτωση της Μητρόπολης Αθηνών και του Αμαλίειου Ορφανοτροφείου (Αμαλίειου Οικοτροφείου Θηλέων).

Όμως, το όνομα του Σίμωνος Σίνα είναι προπάντων συνδεδεμένο –συνυφασμένο θα λέγαμε καλύτερα– με την ανέγερση του νεοκλασικού μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Σίνας ήταν εκείνος που επωμίστηκε το μεγάλο βάρος της οικοδόμησης του εμβληματικού αυτού κτιρίου της ελληνικής πρωτεύουσας (συνθέτει μαζί με τα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών την περίφημη Αθηναϊκή Τριλογία), που θεμελιώθηκε το 1859 και ολοκληρώθηκε πολλά χρόνια αργότερα, το 1885.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σίμων Σίνας διαδέχτηκε τον πατέρα του στο ελληνικό προξενείο της Βιέννης (1855-1858) και στη συνέχεια διορίστηκε πρεσβευτής της χώρας μας στις αυλές της Βιέννης, του Μονάχου και του Βερολίνου.

Η προσωπικότητα και ο ιδιωτικός βίος του Σίμωνος Σίνα

Προσωπικότητα πληθωρική, άνθρωπος ιδιαίτερα ευφυής, δραστήριος και φιλόδοξος, ο κοσμοπολίτης Σίνας διήγαγε ένα βίο πολυτελή, ανήκοντας στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας της Αυστριακής Αυτοκρατορίας (είναι χαρακτηριστικό ότι οι χοροεσπερίδες του και οι δεξιώσεις του έμεναν αλησμόνητες).

Ο επιβλητικός και έμπλεος αυτοπεποίθησης μαικήνας, που ντυνόταν σύμφωνα με τις επιταγές της ευρωπαϊκής μόδας, είχε στενές σχέσεις με το αυτοκρατορικό ζεύγος της Αυστρίας, τον Φραγκίσκο Ιωσήφ Α’ και την Ελισάβετ (ευρέως γνωστή ως Σίσσυ).

Υποστηρικτής του βασιλιά Όθωνα, ο βαρόνος Σίνας νυμφεύτηκε το 1835 τη γεννημένη στη Βουδαπέστη Ιφιγένεια Γκίκα (1815-1884), κόρη ενός γιαννιώτη μεγαλεμπόρου γουναρικών, και απέκτησε μαζί της τέσσερις θυγατέρες (δύο ακόμη παιδιά του ζεύγους πέθαναν σε βρεφική ηλικία), χωρίς όμως να αποφύγει –εξ όσων γνωρίζουμε– τις εξωσυζυγικές περιπέτειες.

Μετά το θάνατο του συζύγου της, η ευγενής και αξιοπρεπής Ιφιγένεια Σίνα φρόντισε να ολοκληρώσει τις ευεργεσίες αυτού στη χώρα μας, ενώ προέβη και σε σημαντικές χορηγίες προς διάφορα κοινωφελή ιδρύματα.

Πηγή

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.